Iarna nu-i ca vara. E ca Ponta (Opinii)

Duminica, 28 Octombrie 2012, ora 10:42
4158 citiri
Iarna nu-i ca vara. E ca Ponta (Opinii)
Foto: Arhiva

Recent, premierul a hotarat ca deszapezirea nu mai constituie o prioritate, intrucat este mai simplu sa desfiintezi drumurile, decat sa le deszapezesti.

Din cand in cand si din ce in ce mai des, domnul Ponta scoate un porumbel din gura. Dupa ce vede ce fel de porumbel a scos, face stanga-mprejur si-l inghite inapoi.

Asa s-a intamplat cu banii care lipseau din buget pentru pensiile si salariile pe ultimele 45 de zile, dar s-au regasit rapid, cand si-a dat seama ce efect devastator are asupra electoratului ciudata sa declaratie.

Nimeni nu poate sti cand a rostit adevarul adevarat: atunci cand spunea ca n-are bani, sau atunci cand se razgandea, gasindu-i intamplator in buzunarul celalalt.

O intuitie simpla sugereaza ca si in problema deszapezirii n-are alta solutie decat sa se razgandeasca urgent, inghitand porumbelul, pana n-a aflat inca toata Europa ca Romania trece la hibernat, ca ursii.

Blocarea drumurilor: o solutie fara precedent

Niciodata nu s-a pus in Romania problema blocarii drumurilor pe timp de iarna. Totdeauna, guvernul a luptat cu iarna, iar populatia a deszapezit. Cand nu erau utilaje, se deszapezea cu lopetile.

Nici macar in timpul razboiului, cand era lipsa acuta de forta de munca, nu s-a gandit cineva la blocarea drumurilor.

Dimpotriva, poate atunci mai mult ca oricand s-a pus problema deszapezitului rapid, drumurile avand o importanta strategica pe timp de razboi. Pe drumuri, se deplasau unitatile militare spre front, dinspe front, sau pentru manevre.

Cea mai grea iarna, pe care au apucat-o generatiile inca in viata, a fost cea din 1954. In Bucuresti, zapada urcase pana la ferestrele etajului unu. In primele zile, drumurile erau cu adevarat blocate, nu pentru ca asa ar fi hotarat guvernul, pentru ca asa era situatia.

Atunci s-a vazut ce inseamna sa n-ai drumuri: populatia nu avea paine. Problema a luat-o asupra sa armata. Neputand face o dezapezire rapida a cailor de comunicatie, armata a alcatuit echipe de schiori, care transportau painea de la producator la punctele de desfacere, cu rucsacul.

Au fost si situatii cand, magazinele fiind inchise, militarii erau nevoiti sa distribuie ei painea, direct populatiei, la principalele intersectii ale bulevadelor bucurestene.

Tot armata a pus mana pe lopata, intrucat atunci nu-i trecuse nimanui prin cap ca natiunea va fi mai fericita, daca va ramane inszapezita pana la primavara.

Surprizele hibernarii

Inteleg dificultatea premierului de a prevedea bani pentru deszapeziri, intr-un buget unde abia a gasit pentru pensii, dar nu inteleg cum de nu-i pasa ce s-ar intampla intr-o tara cu drumurile desfiintate.

Unu. Multe localitati ar ramane blocate, indeosebi cele mici. Nici tu paine, nici tu mancare, nici tu lemne, nimic. Abia la primavara, cand natura topeste zapada, am afla cati locuitori au ramas in viata si cati nu.

Doi. Interventiile medicale de urgenta ar fi mai lovite decat orice. Gravidele n-ar mai putea fi duse la ginecolog, cardiacii, diabeticii, cei suferinzi de cancer, accidentatii ar fi cu totii condamnati.

Trei. Pompierii ar fi blocati. Poate sa arda tot satul, sau toata padurea, degeaba avem utilaje de stins, daca n-avem pe unde circula cu ele.

Patru. Drumurile prezinta un interes strategic. In cazul unui atac terorist - doamne fereste - fara drumuri, n-ai cum ajunge la locul faptei. Nu poti salva pe nimeni, nimic si nici nu poti urmari faptasul.

Cinci. Pe masura ce se blocheaza drumurile, lupti din greu sa le deszapezesti, dar lupti. Daca ai apucat sa abandonezi lupta, stratul gros de zapada te poate pune chiar in imposiibilitate sa mai deszapezesti ceva.

Sase. Pentru primari si pentru consiliile locale, este curata descurajare. E ca si cum ar spune: "Nu va mai obositi cu deszapezirea, ca nu-i de voi. Ocupati-va de altele, spre exemplu de campanie".

Smecheria din spatele declaratiei

Declaratia a aparut la putin inaintea rectificarii bugetare de sambata, cand am aflat ca incasarile statului pe 2012 sunt mai mici cu un miliard. Decat sa recunosti ca n-ai bani, parca e mai comod sa spui ca nu-ti trebuie.

Ca urmare, premierul a procedat ca vulpea cu strugurii: a zis banii sunt acri. Cu aceasta ocazie, i-a dat si o replica tarzie lui Traian Basescu, parafrazandu-i sintagma "iarna nu-i ca vara", ca sa para ca are haz.

Dar nu bugetul pe 2012 risca sa fie troienit. Avalansele pandesc bugetul pe 2013, despre care nu stim altceva decat ca nu sunt bani si ca guvenul l-a amanat pentru dupa alegeri, pentru ca Ponta sa discute cu noi, abia dupa ce se vede cu toti sacii in caruta.

Nu-si da seama ca degeaba ai umplut caruta cu saci, daca ai desfiinat drumul si n-ai pe unde pleca.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#Victor Ponta drumuri blocate zapada, #bani deszapezire buget , #ger