Trei zile de ger cumplit: Recomandari pentru batrani, soferi si cei care fac Revelionul in aer liber

Miercuri, 31 Decembrie 2014, ora 08:21
5493 citiri
Trei zile de ger cumplit: Recomandari pentru batrani, soferi si cei care fac Revelionul in aer liber

Reprezentantii Ministerului de Interne au avertizat populatia sa se fereasca de frig, in contextul in care meteorologii au emis o avertizare de ger valabila de marti pana vineri, in toata tara.

Astfel, purtatorul de cuvant al MAI, Monica Dajbog, a facut o serie de recomandari pentru batrani, bolnavi si soferi, precum si pentru cei care vor petrece Revelionul in aer liber.

"Pentru persoanele bolnave, in mod deosebit pentru cele cardiace, este recomandat sa nu iasa din locuinte in perioada gerului, decat daca este absolut necesar, iar atunci sa fie foarte bine imbracate.

Pentru persoanele in varsta, mare atentie la incaltamintea folosita pentru a evita alunecarea pe gheata si deci producerea unor fracturi.

Atentie la consumul de bauturi alcoolice care dau senzatia falsa de caldura. Exista riscul ca persoanele aflate sub influenta bauturilor alcoolice sa fie surprinse de gerul puternic si sa intre in hipotermie, fara sa-si dea seama", a atentionat reprezentantul MAI.

Romania, in zapada: Un om a murit inghetat

In plus, autoritatile au precizat ca persoanele care vor petrece Revelionul in piete publice trebuie sa se imbrace gros, mai ales daca raman perioade indelungate afara.

Este recomandabil ca oamenii care au in locuinte centrale termice sa se asigure ca acestea functioneaza corect. Cei care se incalzesc la sobe trebuie sa aiba mare grija la cosurile de evacuare a fumului.

In aceasta perioada, politistii si jandarmii aflati in misiuni de patrulare, dar si serviciile de ambulanta vor identifica si conduce oamenii strazii in adaposturile sociale asigurate de catre primarii.

"Pentru conducatorii auto recomandam sa adapteze permanent viteza la conditiile de drum. Circulati cu o viteza care sa nu depaseasca 30 km/h, in localitati, sau 50 km/h in afara lor, cand partea carosabila este acoperita cu polei, gheata, zapada batatorita, mazga sau piatra cubica umeda.

Folositi corespunzator sistemul de iluminare-semnalizare, cat si cel de climatizare si dezaburire, pentru a vedea si a putea fi vazuti in trafic. Nu bruscati comenzile si folositi cu preponderenta frana de motor.

Nu in ultimul rand, rugam conducatorii auto incepatori sa evite, pe cat posibil, conducerea autovehiculului in conditii de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distante mari, data fiind experienta redusa si riscul implicarii in evenimente rutiere nedorite", au mai mentionat autoritatile.

Avertizare de ger in toata tara

Meteorologii au emis, marti, o avertizare de vreme deosebit de rece si ger, valabila de marti, 30 decembrie, ora 20.00, pana vineri, 2 ianuarie, ora 10.00, pentru toata tara.

Ninsoarea se opreste, gerul devine taios - avertizare meteo pentru toata tara

In intervalul mentionat, vremea va fi deosebit de rece, geroasa mai ales in cursul noptilor si al diminetilor in toata tara, potrivit Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM).

Temperaturile minime vor cobori frecvent sub -15 grade, iar izolat chiar sub -25 grade. Maximele diurne vor fi preponderent negative si se vor incadra, in general, intre -10 si 0 grade.

Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
#recomandari ger, #avertizare ger, #frig toata tara , #ger