Protest si mars in centrul Capitalei. 2.000 de sindicalisti de la BNS ies vineri in strada

Vineri, 20 Aprilie 2018, ora 10:25
5150 citiri
Protest si mars in centrul Capitalei. 2.000 de sindicalisti de la BNS ies vineri in strada
Foto: Arhiva Ziare.com

Blocul National Sindical (BNS) organizeaza vineri, 20 aprilie, un protest in fata Ministerului Transporturilor. Urmeaza doar doua zile de liniste, pana luni, 23 aprilie, cand va fi randul mecanicilor de locomotiva sa se intoarca in fata ministerului pe care l-au mai pichetat deja de trei ori, in aprilie. In total, aproximativ 4.000 de oameni vor participa la actiunile de protest din cele doua zile.

Indiferent din ce sindicat fac parte, protestatarii impartasesc nemultumirile legate de starea critica a sectorului feroviar romanesc, de amanarea gasirii unei solutii pentru salvarea CFR Marfa SA si de refuzul statului de a le recunoaste o serie de drepturi.

Circa 2.000 de angajatii ai sectorului feroviar care fac parte din Federatia Nationala Miscare Comercial, afiliata BNS, se strang, vineri, in fata Ministerului Transporturilor, de unde vor porni in mars spre Guvernul Romaniei. Acestia sustin ca, daca statul nu le va lua in seama solicitarile, vor continua sa organizeze astfel de actiuni si in perioada imediat urmatoare.

Luni, reiau protestele mecanicii de locomotiva, care promit sa se adune in numar mare - tot circa 2.000 de persoane - in fata Ministerului Transporturilor. Acestia au pichetat deja acelasi minister in zilele de 5, 12 si 19 aprilie.

Care le-au fost solicitarile - comune cu cele ale angajatilor sistemului feroviar din BNS - a explicat, pentru Ziare.com, presedintele Federatiei Mecanicilor de Locomotiva, Iulica Mantescu.

Inainte de toate, sindicalistii sunt nemultumiti de faptul ca CFR Marfa SA a ajuns intr-o situatie critica, are datorii de 835.829 lei catre CFR SA si risca falimentul.

"Poprirea conturilor CFR Marfa si clientilor sai, la care recurge CFR SA, nu este solutia pentru rezolvarea problemei. Cu conturi blocate, CFR Marfa nu poate sa isi desfasoare activitatea si nu poate castiga bani pentru a face plati.

In consecinta, cerem Ministerului Transporturilor sa se implice si sa identifice cele mai bune solutii pentru rezolvarea situatiei.

Exista modalitati in care CFR SA sa isi recupereze banii de la CFR Marfa, fara ca aceasta din urma sa ajunga in faliment. Doar ca trebuie sa se cada de acord asupra lor", a precizat Iulica Mantescu.

Sindicalistii din sectorul feroviar mai cer statului sa investeasca in modernizarea transportului pe calea ferata, dar si sa le acorde angajatilor care lucreaza in conditii dificile o serie de drepturi, printre care cel de a se pensiona inainte de limita de varsta, in conditiile de dinaintea desfiintarii grupelor de munca.

Acest lucru ar fi posibil daca statul ar grabi adoptarea Statutului Personalului Feroviar.

Ministrul Transporturilor, Lucian Sova, n-a acceptat decat o singura data, pe 13 aprilie, sa se intalneasca si sa discute cu protestatarii. Si nici atunci nu le-a promis mare lucru. Iulica Mantescu ne-a informat ca ministrul Sova a promis doar ca in timpul mandatului sau CFR Marfa SA nu se va inchide. Problema este ca aceasta garantie risca sa fie de scurta durata, in conditiile in care, in medie, un ministru al Transporturilor ramane in functie mai putin de un an, in Romania.

In zilele urmatoare vom afla daca ministrul Lucian Sova isi va mai face timp sa discute cu miile de angajati din sistemul feroviar care vin sa-i ceara sprijinul, dar si ce solutii va gasi la problemele acestora.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#protest mecanici locomotiva Ministerul Transporturilor, #protest CFR Marfa SA, #feroviar protest Lucian Sova , #greva CFR