Controlorii de trafic aerian au intrat in greva generala. 2 din 3 zboruri vor fi afectate

Marti, 30 Mai 2017, ora 09:00
16500 citiri
Controlorii de trafic aerian au intrat in greva generala. 2 din 3 zboruri vor fi afectate
Foto: Arhiva Ziare.com

Angajatii Romatsa au intrat, azi, la ora 9.00 in greva generala.

Greva a fost anuntata inca de ieri de reprezentantii Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din Romania (ATSR) si ai sindicatului Romatsa, dupa negocierile de la Ministerul Transporturilor.

Principala solicitare a sindicalistilor Romatsa este intocmirea unui nou plan de perfomanta care sa nu afecteze compania. Asta in conditiile in care Comisia Europeana impune reducerea tarifelor percepute de controlorii de trafic aeroporturilor, ceea ce ar putea duce la scaderea veniturilor.

Totodata, sinidcalistii au precizat ca exista un termen limita pentru depunerea proiectului de buget al regiei, termen care este luni, si ca exista riscul ca Romatsa sa intre in faliment.

In plus, sindicalistii Romatsa spun ca mai au nevoie de inca 89 de angajati in acest an, avand in vedere cresterea traficului pe aeroporturile din Romania.

Protestul poate fi suspendat in orice moment

Asadar, incepand cu ora 09:00, controlorii de trafic aerian au intrat in greva generala, insa protestul poate fi suspendat in orice moment, imediat ce Ministerul Transporturilor le indeplineste cerintele.

Regia Autonoma Administratia Romana a Controlorilor de Trafic Aerian - ROMATSA a contestat insa in instanta legalitatea grevei anuntate pentru azi de catre Sindicatul Serviciilor de Trafic Aerian din Romania (ATSR), conform portalului Tribunalul Bucuresti.

Sedinta in care instanta va judeca pe fond actiunea pentru constatarea nelegalitatii grevei a inceput la ora 8:30, la sectia a VIII-a Conflicte de Munca si Asigurari Sociale.

Vor fi asigurate 33,3% dintre zboruri, plus urgentele

Liderul Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din Romania (ATSR), Gabriel Tudorache, a transmis ca in timpul grevei vor fi asigurate 33,3% dintre zboruri, plus urgentele, asa cum obliga legea.

"Sunt sanse destul de mari ca aceasta greva generala pe care am anuntat-o sa se poata opri intr-un interval de timp scurt. E imposibil sa apreciez ca va fi vorba despre o ora, doua ore, trei ore. Nu sunt aspecte care pot fi rezolvate imediat. E vorba despre un numar mare de documente, acte, care trebuie puse in pagina, aprobate", a spus Tudorache.

Acesta a precizat ca sunt multe aspecte si puncte care trebuie discutate cu reprezentantii Consiliului de Administratie.

Liderul ATSR a precizat ca nu poate spune care zboruri vor fi afectate, pentru ca aceasta decizie se ia de la Eurocontrol.

Iata Cum vor zbura avioanele in timpul grevei de la Romatsa

Intrebat de ce greva generala incepe exact inaintea minivacantei care urmeaza, Tudorache a explicat ca nu exista nicio legatura.

"E extrem de important ca toata lumea sa inteleaga. Romatsa era condamnata la faliment. Nu are legatura cu faptul ca vrem sa stricam vacanta", a spus Tudorache.

Acesta s-a referit la faptul ca documentele necesare pentru a preveni intrarea Romatsa in faliment trebuie trimise pana pe 5 iunie la Comisia Europeana.

"E data limita. Daca nu anuntam greva probabil nici nu stiu daca aveam intalnirea de azi. Aceasta discutie a avut loc ca a fost anuntata aceasta greva. Daca o anuntam pe 7 iunie era tardiv", a adaugat liderul ATSR.

Despre discutiile cu ministrul Transporturilor, Tudorache s-a declarat multumit. Daca la intrarea la negocieri, acesta spunea ca ministrul Cuc "este persoana vinovata principal pentru decapitarea companiei", la iesirea de la minister, Tudorache a spus ca despre aceasta intalnire nu au ce sa ii reproseze.

"In acest moment nu avem nimic de reprosat. Ceea ce am avut de reprosat stiti. Este vorba despre faptul ca nu trebuia sa ajungem in al 12-lea ceas. Nu trebuia sa ajungem nici macar la greva de avertisment. Nu avem ce sa ii reprosam pentru ce am lucrat azi", a spus el.

Ce spune ministrul Cuc de la Transporturi

Pe de alta parte, ministrul Cuc sustine ca nu se pune problema ca Romatsa sa intre in faliment.

"Romatsa nu este in pericol sa intre in faliment. S-a lansat o idee care este - as spune - putin falsa. Nu as permite ca ministru sa intre in faliment", a transmis el.

Acesta a adaugat ca vina pentru aceasta situatie apartine ministrului Transporturilor de anul trecut, practic ministrul din timpul Guvernului condus de Dacian Ciolos.

Citeste si Ministrul Cuc da vina pe Guvernul Ciolos pentru situatia de la Romatsa si ii contrazice pe sindicalisti

"Aceste lucruri puteau fi facute inca de anul trecut, ca au fost aduse la cunostinta ministrului de anul trecut. (...) Cred ca trebuia sa se ocupe fostul guvern si sa nu ajungem sa ne ocupam de ea. Dar nu se pune problema ca Romatsa sa intre in faliment", a precizat ministrul Cuc.

Amintim ca in Guvernul Ciolos la Ministerul Transporturilor s-au aflat Dan Marian Costescu (17 noiembrie 2015- 5 iulie 2016) si Sorin Buse (7 iulie 2016-4 ianuarie 2017).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Romatsa greva generala, #pasager Romatsa greva generala , #greva generala