Nicolaescu spune ca greva din Sanatate e ilegala, medicii ii raspund: S-ar putea sa-si ia liber toti odata

Miercuri, 20 Noiembrie 2013, ora 19:56
2446 citiri
Nicolaescu spune ca greva din Sanatate e ilegala, medicii ii raspund: S-ar putea sa-si ia liber toti odata
Foto: cugetliber.ro

Instanta va decide daca greva este legala sau ilegala, iar angajatii din sistemul sanitar vor respecta decizia, dar s-ar putea ajunge ca oamenii sa-si ia liber toti odata, a declarat presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), Vasile Astarastoae, dupa discutiile de la Ministerul Sanatatii.

"Daca intrebi orice guvernant din orice tara, orice greva din punctul lor de vedere este ilegala. Este o opinie. Din punctul nostru de vedere, greva este expresia nemultumirii unor oameni care ne-au votat pe noi sa-i reprezentam. Instanta va decide daca greva este legala sau ilegala.

Daca instanta va spune ca este ilegala, atunci sindicatele vor opri acest demers, dar asta nu inseamna ca sistemul va functiona, s-ar putea ajunge ca oameni din sistem sa-si ia liber toti odata, iar medicii sa faca numai garda la care sunt obligati prin lege", a spus presedintele CMR.

Potrivit lui Astarastoae, bugetul de la Sanatate nu a crescut, dar poate ca pe noul PIB pe care l-au calculat guvernantii, 4% cat declara ca ar fi pe 2013 va creste la 4,2% pe 2014.

"Cat priveste efectiv banii care intra in sistem, daca ii raportam la euro, sunt bani mai putini dacat anul trecut. Noi nu putem sa fim de acord cu aceasta scadere, pentru ca de fapt se reflecta asupra activitatii din sistem", a mai spus Astarastoae.

In opinia liderului CMR, problema ilegalitatii grevei este una fortata, pusa de autoritati pentru a creea o imagine nefavorabila pentru profesionistii din sanatate.

Astarastoae a precizat ca oamenii au de luat zeci de zile libere pentru munca suplimentara, pentru ca s-a interzis sa fie platite.

"S-ar putea, ca la cat sunt platiti ei, sa se hotarasca sa stea sa se odihneasca, si atunci o sa decida cei care sunt cu legea si cu legalitatea. S-ar putea ajunge ca oamenii din sistem sa-si ia liberele toti odata, iar medicii s-ar putea sa faca numai garda la care sunt obligati prin lege", a declarat Astarastoae.

Ministrul Sanatatii, despre greva medicilor: E o sperietoare ilegala. Va fi reclamata in instanta

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat miercuri, dupa intalnirea cu reprezentantii Coalitiei Profesionistilor din Sanatate, ca in acest moment greva generala anuntata pentru 28 noiembrie este ilegala, iar prima masura ar fi sesizarea instantei, care sa constate acest lucru.

Intrebat daca va sesiza instanta in legatura cu greva generala anuntata pentru 28 noiembrie, ministrul Sanatatii a spus ca prima masura ar fi sesizarea judecatorilor, care sa constate ca protestul este ilegal.

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#greva medici ilegala, #greva medici liber, #Vasile Astarastoae greva medici, #Eugen Nicolaescu greva medici , #greva generala