Presa de azi: Saptamana de foc a guvernului Boc

Marti, 25 Mai 2010, ora 07:35
3176 citiri
Presa de azi: Saptamana de foc a guvernului Boc
Foto: Puterea

Pe fondul amenintarilor cu greva generala guvernantii se pregatesc sa treaca de saptamana de foc incercand sa isi asume niste masuri drastice care infurie o tara intreaga, chiar daca acestea ar putea sa nu rezolve situatia asa cum s-ar spera.

Presedintele Basescu va discuta marti cu partidele politice despre necesitatea adoptarii masurilor de austeritate, in timp ce politicienii din Opozitie pregatesc o motiune de cenzura, care are tot mai multe sanse sa treaca, iar bugetarii sunt gata sa iasa in strada.

Evenimentul Zilei: Saptamana de foc a guvernului Boc

Chiar daca executivul decide miercuri sa-si asume raspunderea in fata parlamentarilor, masurile de austeritate nu pot fi aplicate de la 1 iunie, anunta Evenimentul Zilei in editia de marti.

In aceasta saptamana, guvernul trebuie sa raspunda la marea provocare de care depinde viitorul tarii. Dupa cum a promis, executivul isi va asuma raspunderea pe pachetul de legi care va pune in aplicare reducerile de pensii, salarii si indemnizatii. Insa, cu toate etapele pe care trebuie sa le parcurga, masurile nu vor putea intra in vigoare de la inceputul lunii iunie, asa cum au fost anuntate.

Ce nu se stie inca este in ce masura vor fi luate in considerare solicitarile sindicatelor si ale patronatelor. Vineri, dupa intalnirea cu oamenii de afaceri, premierul Emil Boc a declarat ca propunerile patronatelor, la fel ca si cele ale sindicatelor, vor fi analizate de ministri si "vor fi avute in vedere de catre guvern cu ocazia aprobarii scrisorii de intentie catre FMI". Cel tarziu marti, cand este programata sedinta de guvern, cabinetul Boc va lua decizia finala in privinta masurilor pentru care isi va asuma raspunderea in parlament.

UGIR-1903 si CONPIROM au decis insa sa nu mai sustina memorandumul cu FMI si sa se abtina astazi de la vot in Consiliul Economic si Social (CES) asupra memorandumului cu Fondul, deoarece "nu cred ca este treaba patronatelor sa decida asupra scaderii salariilor bugetare si a pensiilor", a spus Ioan Cezar Coraci, liderul UGIR-1903.

In replica, Florian Costache, seful CES, a declarat ca pe ordinea de zi nu exista discutarea scrisorii cu FMI. "Scrisoarea va fi transmisa din nou in CES daca guvernul nu decide sa-si asume raspunderea", a precizat el.

Pana sa vada insa in Monitorul Oficial actele normative privind transpunerea masurilor convenite cu Fondul, guvernul mai are de asteptat, intarzierea adoptarii in guvern prelungind calendarul dincolo de data de 1 iunie. Dupa ce guvernul va fi trimis in parlament proiectul asupra caruia isi angajeaza raspunderea, trebuie stabilit un termen de depunere a amendamentelor, cel mai scurt de pana acum fiind de doua zile.

Abia dupa aceea executivul vine in fata senatorilor si deputatilor, care au la dispozitie trei zile pentru a depune o motiune de cenzura, care trebuie prezentata in cinci zile si votata in alte trei. Daca in urma votului guvernul nu este demis, proiectul pe care acesta il promoveaza se considera adoptat, insa mai are de asteptat la secretariat cel putin doua zile pentru contestarea la Curtea Constitutionala.

Cum PNL a anuntat deja ca o va face, termenul de intrare in vigoare a legilor ar putea fi prelungit catre jumatatea lui iunie, in conditiile in care va fi trecut si testul de constitutionalitate.

Puterea: Opozitia se cauta prin buzunare de voturi

Si cum lucrurile nu ar sta destul de prost tara ar putea si mai destabilizata daca motiunea de cenzura care va fi depusa de Opozitie va trece. Puterea scrie in editia de marti ca pe fondul unor framantari profunde in interiorul PD-L si in interiorul coalitiei de guvernare, opozitiei nu-i va fi foarte greu sa gaseasca cele 24 de voturi necesare pentru ca motiunea de cenzura sa fie adoptata de Parlament. In acest fel, Emil Boc ar putea sa scrie din nou istoria, fiind singurul premier demis de doua ori de Parlament dupa ce, pe 13 octombrie 2009, a devenit primul premier demis prin motiune de cenzura in ultimii 20 de ani.

Guvernul va aproba, in sfarsit, in sedinta de marti, pachetul de masuri de austeritate pe care l-a anuntat dupa negocierile cu FMI. De aici incolo scaunele ministrilor si taierile de salarii si pensii vor ramane la mana Parlamentului. Imediat dupa aprobarea pachetului de masuri, Executivul va trimite o scrisoare birourilor permanente ale Parlamentului, in care anunta ca are intentia de a-si asuma raspunderea.

Conducerile celor doua camere stabilesc, in sedinta comuna, data la care are loc sedinta de plen in care are loc asumarea raspunderii si termenul pana la care se pot depune amendamente la pachetul legislativ. Amendamentele depuse de parlamentari se comunica Guvernului, care hotaraste care vor fi acceptate si care vor fi respinse.

Premierul vine apoi la data stabilita in fata Parlamentului si anunta ca isi angajeaza raspunderea asupra proiectului de lege. Din acel moment incepe sa curga termenul de trei zile pentru depunerea unei motiuni de cenzura a opozitiei, care este aproape gata. Motiunea este dezbatuta in plen comun, apoi votata, la cel mult cinci zile de la data depunerii ei.

Motiunea de cenzura are destule sanse sa treaca pentru ca majoritatea guvernamentala devine pe zice trece tot mai fragila. Pentru ca motiunea de cenzura sa fie adoptata, este nevoie de 236 de voturi "pentru", iar opozitia are 212 si puterea 255. Un calcul aritmetic ne arata ca e suficient ca 24 de parlamentari de la putere sa "tradeze" pentru ca motiunea sa treaca, lucru ce nu pare imposibil pentru ca randurile celor care se tem ca nu mai prind un nou mandat s-a ingrosat. Nemultumiti sunt cei de la PD-L, care sunt nevoiti sa sustina niste masuri extrem de nepopulare si sa suporte injuraturile alegatorilor din colegiilor lor, nemultumiti sunt si cei de la UNPR si UDMR, care nu sunt de acord cu scaderea pensiilor si a indemnizatiilor pentru mame.

Imprevizibili sunt si cei din grupul minoritatilor, care nu actioneaza totdeauna ca un grup omogen si voteaza fiecare dupa propria constiinta.

Romania Libera: PSD si PES: Masurile de austeritate sunt imorale si contraproductive

Presedintele PSD, Victor Ponta, si cel al PES, Poul Nyrup Rasmussen, afirma, intr-o declaratie de presa comuna, ca majoritatea guvernamentala de dreapta din UE distruge statul bunastarii, iar despre masurile anuntate de Guvernul Boc spun ca sunt "imorale si iresponsabile", scrie Romania Libera in editia de marti.

Romania este pe punctul de a atinge o criza sociala critica. Pensionarii primesc o pensie lunara medie de 160 euro. Mortalitatea infantila are cea mai mare rata din intreaga Uniune Europeana. Sub presiunea panicii si a paranoiei instalate pe pietele financiare si in contextul acordului cu Fondul Monetar International, 15% din valoarea pensiilor si un sfert din drepturile banesti ale copiilor sunt taiate.

Aproximativ 40% din spitale se inchid. Rezultatul final va fi sfarsitul statului bunastarii", se arata intr-o declaratie de presa comuna, semnata de presedintele PSD, Victor Ponta, presedintele PES, Poul Nyrup Rasmussen, presedintele PES Women, Zita Gurmai, presedintele Organizatiei de Femei a PSD, Rovana Plumb, si vicepresedintele social-democrat Valeriu Zgonea.

Semnatarii documentului mai spun ca masurile de austeritate luate de Guvernul roman fata de sistemul de sanatate si de drepturile copilului sunt "atat imorale, cat si neprincipiale", incalcand Carta Drepturilor Fundamentale din Uniunea Europeana.

"Avand in vedere situatia saraciei in randul copiilor si rata mortalitatii infantile din Romania, aceste masuri reprezinta un atac evident la adresa drepturilor copilului", se arata in declaratia de presa.

Acestia sustin ca Romania nu face decat sa urmeze linia ideologica a celorlalte guvernari de dreapta din UE. "Exista o explicatie simpla pentru aceste masuri de austeritate draconice: Uniunea Europeana are o majoritate guvernamentala de dreapta care isi impune cu fermitate ideologia. Aceasta ideologie se bazeaza pe ideea ca pierderile trebuie suportate de societate, in timp ce castigurile raman privatizate. Guvernul de dreapta din Romania, sub presiunea Fondului Monetar International, a optat pentru aceasta varianta, aruncand, astfel, responsabilitatea si costurile actualei crize economice pe umerii copiilor, ai muncitorilor si ai pensionarilor", se mai arata in declaratia de presa citata.

Gandul: Deputatii au taiat Laboratorul de Prognoza ANM, suparati pe vreme

Si in tot acest iures deputatii au taiat Laboratorul de Prognoza ANM, suparati pe vreme, exact atunci cand NASA avertizeaza ca 2010 este cel mai cald an.

Gandul scrie in editia de martica Romania nu mai face estimari sezoniere. Motivul tine de domeniul absurdului: o comisie parlamentara a reusit performanta sa desfiinteze din greseala un Laborator de Prognoza

In timp ce de afara vin prognoze ingrijoratoare si din surse credibile - cea mai recenta este cea de la NASA, potrivit careia 2010 va fi cel mai cald an din istorie, in Romania nu stim cum va fi vremea decat in urmatoarele 7 zile.

De la inceputul anului, Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) si-a inchis Laboratorul de Prognoze de lunga durata, unde lucrau trei oameni. Motivul pare mai degraba stupid. Nemultumiti ca iarna e mai rece decat se prognozase, in ianuarie, deputatii l-au chemat la raport pe seful ANM, Ion Sandu. Potrivit comisiei, previzionarea institutiei a fost una eronata. Seful comisiei, deputatul PSD Mircea Dusa, face pe nevinovatul spunand ca a aflat abia acum de inchiderea laboratorului.

De ce e importanta o previzionare pe lunga durata? Pentru ca, in Romania, agricultura e legata de vreme. Pe scurt, daca va fi un an secetos, cu temperaturi la nivelul celor estimate de NASA, pretul alimentelor la raft ar putea creste cu 20%, apreciaza reprezentantii patronatelor care, avertizati din timp, si-ar putea lua masuri de precautie pentru limitarea dezastrului.

Vremea - improbabila si necontrolabila - i-a facut pe deputati sa ceara imperios lamuriri de la specialisti. Nemultumit ca iarna e mai rece decat se prognozase, deputatul PSD Mircea Dusa l-a chemat la raport pe seful ANM, Ion Sandu. Potrivit Comisiei, previzionarea institutiei a fost una eronata. Seful ANM s-a aparat spunand ca nicaieri in lume prognozele sezoniere nu pot fi realizate si ca trebuie privite ca tendinte.

Nicaieri in lume nu se fac prognoze meteo pe mai mult de zece zile. Prognoza presupune date exacte despre temperaturi si precipitatii care, cu tehnica de astazi, pot fi estimate cu maximum trei zile inainte de a se produce. Probabilitatea ca ele sa se realizeze este de 85-95 la suta, zona in care ne situam si noi.

Mai exista apoi tendintele pentru pana la maximum zece zile, care insa nu contin date exacte despre temperaturi. Si aici stam bine, suntem in limita acestor procente. Asta este treaba noastra", a mai spus seful ANM, pentru Mediafax, la inceputul anului. El i-a explicat atunci deputatului Dusa cum se fac prognozele meteorologice pe termen lung.

Jurnalul National: ANRE - Agentia nepotilor

Dar greselile nu se fac tot timpul, pentru ca interesul poarta fesul, mai ales in cazul politicienielor.

Jurnalul National dezvaluie in editia de marti ca "nepotul competent" este o specie aparuta in Romania in decursul guvernarilor succesive. Ciclul de viata al nepotului competent prezinta mai multe stadii de dezvoltare: iese din gaoace anonim, dar devine expert intr-un timp foarte scurt, exact in momentul in care vreo institutie de stat are nevoie de inteligenta sa sclipitoare. Se pricepe la orice, mai ales daca tatal, mama, un unchi sau o ruda indepartata conduc vreo autoritate a statului.

Ca orice institutie care se respecta, Agentia Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) urmeaza calea deschisa anul trecut de Emil Boc si de nepoata sa angajata la Cancelaria primului-ministru. Cu notabila exceptie ca autoritatea pastorita de Petre Lificiu adaposteste nu unu, ci trei nepoti de soi: doi chiar ai lui Lificiu si unul al lui Adriean Videanu. Si de cat de competenti sunt, Lificiu si-a facut sefi nepotii anul trecut. Intre timp, unul dintre acestia a parasit institutia, nu inainte de a primi lunar venituri de peste 2.000 de euro. Pe nepoata lui Videanu, Lificiu a gasit-o in institutie atunci cand a venit la conducerea ANRE.

Dar asta nu l-a impiedicat sa incerce sa o promoveze si pe ea. A renuntat intre timp dupa un conflict cu ceilalti angajati ai agentiei. ANRE este exact bucatica de Romania care a angajat in ultimii doi ani 21 de oameni, dar tocmai se pregateste sa concedieze acum 25 de angajati, pentru ca nu ii mai ajung banii de salarii. E aceeasi institutie care plateste o directie juridica de 13 oameni, dar are contract cu casa de avocatura a pedelistului Valeriu Stoica.

ANRE este institutia de stat menita sa ofere cele mai bune solutii, astfel incat consumatorii sa fie protejati si nediscriminati. Agentia a ajuns sa produca perturbari pe piata ener-giei. Astfel, gazele naturale se vor scumpi cu 10% din cauza subventionarii indirecte pe care o facem toti din buzunarul nostru pentru InterAgro, Azomures si Elcen. Pentru ca acum populatia si micile firme au ajuns sa plateasca un cos de gaze unde 45% din consum provin din importuri. Problema este ca gazele importate au preturi duble fata de cele din productia interna, de 330 de dolari pe mia de metri cubi, fata de 165 de dolari. Cum pretul gazelor este reglementat de ANRE, furnizorii au ajuns sa adune pierderi dupa pierderi, care in final vor fi decontate tot de populatie prin scumpirea inevitabila a gazelor.

Adevarul: Cum ar scoate oamenii de afaceri romani tara din criza

Si daca altii sunt interesati doar de propriul buzunar si nu de soarta celor pe care i-au ales, afaceristii vin ei sa propuna masuri de iesire din criza.

Adevarul scrie in editia de marti reducerea numarului de ministere, incurajarea investitiilor in agricultura, energie si infrastructura sau amnistia fiscala sunt doar unele dintre ideile marilor angajatori.

Singurul plan al Guvernului, in acest moment, de a scoate tara din criza este sa reduca salariile, pensiile, indemnizatiile pentru mame si intr-un final sa majoreze si fiscalitatea. Nu la fel gandesc si unii din principalii oameni de afaceri si cei mai mari angajatori din Romania. "Taierea uniforma a salariilor si a pensiilor nu este decat o reminiscenta a mentalitatii comuniste care stapaneste inca birocratia romaneasca", este parerea omului de afaceri Dinu Patriciu.

Patriciu sustine reducerea aparatului bugetar cu 600.000 de persoane, de la 1,5 milioane de salariati. "Birocratii pot fi ajutati sa se reintegreze in lumea reala nu dandu-le un numar de salarii in momentul plecarii, ci garantandu-le contravaloarea a trei-cinci ani de salariu pentru a fi investita. Pe baza garantiei de stat, bancile le-ar putea da credite daca dovedesc ca modul in care vor folosi banii e profitabil. Ar putea face investitii directe sau in fonduri de investitii si de pensii", este o solutie pe care o vede Patriciu.

Alte exemple de masuri benefice in opinia lui Patriciu sunt amnistia fiscala, impozitarea redusa a activitatilor externe ale companiilor inregistrate in Romania, reducerea cotei unice si a TVA, stimularea investitiilor private in infrastructura si privatizarea transparenta a corporatiilor statului.

Pe de alta parte, Ioan Niculae, presedintele grupului InterAgro, cel mai mare producator de ingrasaminte chimice si principalul competitor din agricultura, sustine ca tara noastra ar trebui sa urmeze exemplul Poloniei, singura tara din Europa care a incheiat anul 2009 pe crestere. "Polonia a sustinut foarte mult investitiile, facilitand mediul de afaceri prin relaxari fiscale", afirma Niculae.

Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
#saptamana foc guvernul Udrea, #asuma masuri austeritate Guvern , #greva generala