Romania, in greva. Vezi cine a protestat (Video)

Luni, 31 Mai 2010, ora 14:27
13717 citiri
Romania, in greva. Vezi cine a protestat (Video)

Pensionari, cadre didactice, angajatii din sanatate si cei din administratie au intrat in greva, luni, iar pana pe la orele pranzului au iesit in strada sa-si strige naduful in fata masurilor de austeritate planuite de Guvernul Boc.

Sindicatele din invatamant, primii care au anuntat ca fac greva generala pe termen nelimitat din 31 iunie, mizau initial pe o participare consistenta la protest. Datele problemei s-au complicat insa din pricina faptului ca luni este programata proba de limba straina din cadrul bacalaureatului, iar multe cadre didactice au ales sa ia parte la aceasta.

Solidare cu angajatii din invatamant, aproape 120.000 de cadre medicale au intrerupt lucrul in 31 mai, intre orele 7.00 si 15.00. Potrivit presedintelui Federatiei Sanitas, Marius Petcu, acestia ar urma sa intre in greva generala in ziua in care va fi discutata in parlament motiunea de cenzura.

Protestul personalului medical nu a afectat rezolvarea urgentelor din spitale, insa, in policlinici, medicii au facut consultatii.

CFR renunta la greva - trenurile circula normal pe 1 iunie

Tot luni, 10.000 de angajati ai serviciilor de ambulanta din Romania intra in greva pe perioada nedeterminata. In zilele de protest, va fi asigurata asistenta medicala de urgenta si vor fi organizate mitinguri, potrivit reprezentantilor Federatiei Nationale Sindicale "Ambulanta".

In statiile centrale ale tuturor serviciilor de ambulanta a fost organizat un miting, incepand cu ora 10.00, a fost deschis cu functionarea timp de trei minute a sirenelor ambulantelor, iar sistemele luminoase au functionat pe toata perioada de desfasurare a protestului.

Greva si la vama, si in penitenciare

Tot pe termen nelimitat urmeaza sa fie in greva, de luni, bugetarii din Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie (FNSA).

Sase vami si-au inchis portile, luni dimineata, la ora 09.00, in semn de protest fata de masurile de austeritate anuntate de Guvernul Boc. Protestul tine pana la ora 16.00.

Astfel, vamesii din Portile de Fier 1, Moldova Veche, Jimbolia, Naidas, Cenad si Stamora Moravita si-au pus uniformele in cui.

In greva generala va fi, de luni, si Sindicatul National al Politistilor si Vamesilor "Pro Lex". Politistii comunitari si personalul vamal au incetat lucrul, iar politistii din cadrul Politiei Romane si Politiei de Frontiera protesteaza prin purtarea pe brat a unei banderole tricolore, in semn de solidaritate cu toti ceilalti bugetari care au drept la greva.

Greva au facut, luni, si cateva sute de actori ai Teatrului National "I. L Caragiale" din Capitala, care au anuntat ca sustin astfel protestele medicilor, dascalilor, pensionarilor si mamelor, toti nemultumiti de reducerea salariilor, pensiilor si indemnizatiilor sociale.

Cea mai mare organizatie sindicala din metalurgia romaneasca, Federatia Sindicala a Siderurgistilor-Metarom, a hotarat ca in 31 mai sa intre in greva japoneza, iar in perioada 1-4 iunie sa participe la protestele de strada ale bugetarilor.

Si tot greva japoneza au de gand sa faca unii taximetristi independenti, pentru a-si manifesta astfel solidaritatea cu bugetarii.

Transportul public nu va fi afectat, luni, de protestele sindicale. TAROM a anuntat efectuarea curselor in regim normal, iar sindicatele din CFR nu au decis deocamdata daca vor intra in greva generala in 2 iunie.

In Bucuresti, luni, metroul si vehiculele transportului public de suprafata circula normal.

Marti, inca o zi grea

Marti, angajatii Metrorex vor opri lucrul intre orele 4.00 si 12.00, iar Regia Autonoma de Transport Bucuresti (RATB) va iesi pe traseu cu circa 80% dintre vehicule, in semn de solidaritate cu bugetarii.

Greva la metrou intre 04.00 si 12.00. RATB va circula pe toate liniile

Ziare.com ti-a prezentat informatii legate de evolutia protestelor generale din Romania:

14:30 - Pensionarii din Galati, care dimineata au protestat in Piata Victoriei, au incheiat fara incidente si actiunea de protest din fata Palatului Parlamentului, unde au simulat o slujba de inmormantare pentru presedintele Traian Basescu si premierul Emil Boc.

14:00 - Zeci de cadre medicale de la Spitalul Victor Babes din Bucuresti s-au adunat in curtea institutiei si cer demisia Guvernului.

13:15 - Cei aproximativ 80 de pensionari din Galati, care au protestat luni timp de aproximativ doua ore in fata Palatului Victoria din Capitala, s-au mutat la Palatul Parlamentului, unde unii dintre protestatari s-au legat cu lanturi de gardurile de protectie ale jandarmeriei.

13:10 - In judetul Brasov protestele programate pentru luni se desfasoara diferentiat, de la institutie la institutie, foarte putine fiind locurile unde s-a intrerupt activitatea, iar pensionarii au declansat un protest spontan in fata Prefecturii.

13:00 - Profesorii din judetul Buzau nu pot participa la greva din invatamant pentru ca, in urma grevei de aproape trei saptamani din luna martie, au incheiat un protocol cu Ministerul Educatiei prin care s-au angajat sa recupereze orele in schimbul achitarii integrale a salariilor.

12:50 - Sindicatele CFR nu vor intra in greva de solidaritate pe 2 iunie, deoarece nu au intrunit numarul necesar de semnaturi de la Regionale, a declarat vicepresedintele Federatiei Mecanicilor de Locomotiva, Voicu Sala.

CFR renunta la greva - trenurile circula normal pe 1 iunie

12:00 - 85 la suta din angajatii Primariei Pitesti sunt in greva de solidaritate. In toate cele 17 spitale din judetul Arges se asigura doar o treime din activitate, restul cadrelor medicale participand la greva de solidaritate.

11:40 - O pensionara a lesinat, la protestul din Piata Victoriei. Dupa interventia medicilor, femeia si-a revenit.

11:15 - Aproximativ 100 de profesori s-au adunat in fata Ministerului Educatiei, protestand fata de scaderea salariilor. Ei asteapta sa intre in audienta la ministru si au anuntat ca vor face acest lucru in fiecare zi, pe teremen nedeterminat.

11:05 - Dumitru Ghertan, lider de sindicat din Primaria Bucurestiului, a anuntat ca 40 la suta din ghiseele Primariei sunt deschise.

10:45 - Vamesii de la Portile de Fier 1, Moldova Veche, Jimbolia, Naidas, Cenad si Stamora Moravita au intrat in greva, protestul urmand sa dureze pana la ora 16.00.

10:15 - Pensionarii au inceput sa se stranga in Piata Victoriei din Bucuresti. Aproximativ 200 de pensionari sunt asteptati sa protesteze fata de scaderea pensiilor.

10:00 - 200 de pensionari ieseni s-au adunat, in cadrul unui protest spontan, in fata Prefecturii, scandand lozinci impotriva Guvernului.

10:00 - Alarmele ambulantelor din toata tara au inceput sa sune, in semn de protest fata de scaderea salariilor.

09:30 - Zeci de medici au iesit in curtea Spitalului Universitar din Bucuresti, pentru a protesta fata de taierea salariilor cu 25 la suta.

09:00 - Aproximativ 500 de salariati ai Primariei Capitalei s-au adunat in curtea institutiei, functionarii publici intrand astfel in greva. Ghiseele Primariei se vor deschide numai pentru urgente.

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#greva generala Romania, #profesori sindicalisti greva generala, #masuri austeritate greva generala , #greva generala