Sindicatele din Sanatate renunta la greva generala. Legea salarizarii va fi modificata

Marti, 08 Mai 2018, ora 20:44
34507 citiri
Sindicatele din Sanatate renunta la greva generala. Legea salarizarii va fi modificata
Foto: Arhiva Ziare.com

Dupa aproape 12 ore de negocieri cu Guvernul, sindicatele din Sanatate au anuntat ca renunta la greva generala programata pentru 11 mai, dupa ce au ajuns la un acord cu reprezentantii Executivului.

Anuntul a fost facut de liderul Sanitas, Leonard Barascu, precizand ca a fost incheiat un acord in sapte puncte cu Guvernul.

"Am facut calcule peste calcule, am incheiat un acord cu 7 puncte. Am fost de acord sa renuntam la greva de pe 11 mai. Suntem multumiti de discutiile purtate azi", a declarat Barascu.

Astfel, s-a decis:

  • Acordarea unei sume compensatorii pentru toti angajatii din sistemul sanitar care au inregistrat diminuari de venituri nete fata de nivelul lunii februarie 2018.
  • Pastrarea actualelor limite prevazute in Regulamentul de sporuri in vigoare, cu garantarea pragului minim.
  • Crearea posibilitatii depasirii procentului de 30% prevazut in art. 25, alin. 1 si 2, din Legea 153/2017, pentru spitalele mono-specialitate, servicii judetene de ambulanta si Serviciul de Ambulanta al Municipiului Bucuresti-Ilfov, in vederea asigurarii nivelului minim al sporurilor prevazute in actualul Regulament al sporurilor si stabilirea, prin hotarare de guvern, a sumelor suplimentare necesare, dar numai in cazuri bine fundamentate.
  • Excluderea sporului de garda din calculul pentru stabilirea plafonului de 30%, prevazut in art. 25, alin. 1 si 2, din Legea 153/2017.
  • Reluarea negocierilor la Contractul Colectiv de Munca.
  • Reformularea modalitatii de incadrare a directorului de ingrijiri, in sensul revenirii la forma initiala a Legii 153/2017.
  • Echivalarea functiilor de moase si surori medicale cu functia de asistent medical.

Toate aceste prevederi se vor aplica asupra drepturilor salariale care se vor acorda incepand cu luna mai 2018.

Ulterior, Federatia Sanitas a scris pe Facebook ca, "dupa 12 ore de negocieri,

Guvernul a gasit bani astfel incat niciun salariat nu va mai inregistra pierderi de venituri, comparativ cu luna februarie 2018".

Legea salarizarii va fi modificata

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a declarat la finalul negocierilor cu sindicalistii din sanatate ca s-a decis modificarea Legii salarizarii, dar fara a fi modificata plafonarea sporurilor la 30%.

"In urma discutiilor de astazi s-a decis modificarea Legii salarizarii, dar nu in sensul de a modifica coeficientii de ierarhizare si nu in sensul de a modifica procentul de 30% aplicat la anvelopa salariala ca si regula generala. Se va verifica si se va urmari modul de aplicare a Legii salarizarii si regulamentul de sporuri.

De asemenea, in urma discutiilor de astazi cu sindicatele, am convenit ca proiectul noii legi a sanatatii sa cuprinda foarte clar si indicatori de performanta care sa faca referire inclusiv la cuantumul cheltuielilor de personal, astfel incat sa ne asiguram ca toate spitalele vor asigura pentru pacienti medicamente, materiale sanitare si tot ce au nevoie", a spus Pintea.

Totodata, ea a precizat ca s-a ajuns la concluzia ca spitalele au aplicat subiectiv atat Legea salarizarii, cat si regulamentul sporurilor.

"S-a ajuns la concluzia ca Legea salarizarii si regulamentul sporurilor s-au aplicat subiectiv de catre spitale", a sustinut ministrul.

Pintea a dat ca exemplu doua spitale, cel din Arad si cel din Focsani, unde veniturile au scazut pentru mare parte din angajati.

"Pot sa va dau un exemplu, cel putin hilar din punctul nostru de vedere. Doua spitale au declarat ca au avut scaderi salariale fata de decembrie 2016. Este vorba despre Spitalul Judetean Arad, care din 1.959 de angajati 1.820 au avut scaderi, si Spitalul din Focsani, unde din 1.366 de salariati 1.307 au avut scaderi", a subliniat ministrul Sanatatii.

La randul sau, ministrul Muncii Olguta Vasilescu a declarat ca modificarile la Legea salarizarii vor viza strict modul de acordare a sporurilor, nu si grila de coeficienti sau alte prevederi ale actului normativ, cu exceptia coeficientului pentru director de ingrijiri, unde se va reveni la forma initiala a legii din iulie 2017.

"As vrea sa subliniez ca se fac modificari la Legea salarizarii, dar ca aceste modificari vor viza strict modul de acordare a sporurilor, nu vom umbla la grila de coeficienti sau alte prevederi ale legii, cu exceptia coeficientului pentru director de ingrijiri, unde ne vom intoarce la forma initiala a legii din iulie 2017. Practic, abrogand un articol care s-a aprobat in Parlament", a declarat Olguta Vasilescu.

Cu toate ca intalnirea de azi a fost solicitata de premierul Viorica Dancila, aceasta a stat doar la inceput, pentru ca ulterior si-a continuat programul, lasandu-i pe ministrii Sanatatii, Muncii si Finatelor sa deblocheze situatia din Sanatate.

Citeste si:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#greva sanatate, #negocieri Sanatate , #greva generala