Editorial: Greva generala la cofetarie

Joi, 16 Septembrie 2010, ora 09:17
2161 citiri
Editorial: Greva generala la cofetarie

Un protest sindical care nu paralizeaza n-are nicio noima. Daca nu paralizeaza inseamna ca nu-i momentul, si daca nu-i, nu poti decat sa deduci ca pragul suportabilitatii n-a fost atins. Poftiti si mai taiati din leafa, puneti, naibii, impozit pe pensie, impingeti batranicile in fata masinilor si scoateti algocalminul din fondul principal de cuvinte. Si voi, ce cascati gura? Tineti o disponibilizare, grasilor!

Ca pana la urma, cu ce se ocupa un lider sindical? Face business, se aude din prima banca. Foarte bine, Georgeta, nota 10. Si daca nu face? Ei bine, daca nu-i iese nimic, nu presteaza in strada. Sau o comite solitar, ca sa nu i se confunde simtirea cu a celor din restul centralelor sindicale, mamele lor de afaceristi! Ia poftiti de priviti la pieptul de arama, proaspat lustruit si pregatit de sageata regala!

Se poate pune intrebarea la ce le-ar folosi megaliderilor sa-si uneasca eforturile si sa arate ca macar un protest mai acatarii sunt in stare romanii sa astearna in strada. Fara veselie, fara pinguini, fara pic de umor, ci cu ochii atintiti in viitorul tot mai nesigur, cu ultima farama de demnitate de care mai este in stare un popor deznadajduit.

Sunt voci care refuza ideea ca o intreaga tara sa se stranga la kilometrul zero al constiintei, ca se blocheaza economia. Ce se blocheaza? Pai ce, noi avem economie? Poti genera o eroare intr-un Matrix definit prin lene si haos? Nu vom ajunge niciodata sa afirmam "There is a glitch in the system" pentru simplul motiv ca acesta nu exista. Daca ar fi posibila, peturbatia ne-ar ajuta sa ne vina mintile la cap, ori nu e cazul sa ne iluzionam. Suntem demult pe Mekong, care este teribil de incapator.

Dar daca cea mai autorizata (nu credibila!) voce a protestului, cea care are revolta sociala in fisa postului, nu reuseste sa cante la unison, desigur ca guvernantii isi vor vedea pe mai departe de foaia de parcurs (umor involuntar) si o vor trata ca si pana acum.

Situatia din Romania nu impune deocamdata disperarea unanima, considera megaliderii, cu toate ca sunt de acord cu aceleasi idei: oprirea disponibilizarilor, programe concrete de investitii pentru pastrarea si crearea de noi locuri de munca, renuntarea la desfiintarea contractelor colective, plus doua mai speciale, pe care in alti ani le clamau cu indarjire exact pe dos, dar acum nu le serveste scopului politic: sa nu se schimbe modul de calcul al pensiilor si sa nu dispara categoriile privilegiate.

Varfurile de lance ale miscarilor sociale se bazeaza insa, cu ocazia grevelor, in actiunea de lapidare a guvernantilor, pe solidaritatea cetatenilor obisnuiti. Acestia insa percep o fractura de proportii in coordonarea protestelor, si daca la asta se adauga asocierea valului dreptatii cu insi ca Liviu Luca, se bazeaza degeaba. Dormiti linistiti, Grecia e departe!

Sa fie clar, nu militez pentru paralizarea institutiilor statului. Vreau doar sa descopar ceva vertical, prin comparatie. Daca nu tasneste, inseamna ca putem duce tot ce ni se serveste. Cutitul ajunge greu la os, pentru ca suntem grasi. Sau doar lesinati?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#greva generala sindicate, #sindicalisti proteste greva , #greva generala