Haos in aer: Controlorii de trafic ameninta cu greva generala (Video)

Miercuri, 19 August 2015, ora 14:26
3699 citiri
Haos in aer: Controlorii de trafic ameninta cu greva generala (Video)
Foto: Facebook/ROMATSA

Controlorii de trafic de la ROMATSA sunt hotarati sa intre in greva generala, pentru ca, spun ei, conducerea institutiei nu a tinut cont de aspectele convenite in timpul negocierilor intermediate de Ministerul Transporturilor.

Dupa ce o greva de avertisment, care a avut loc luna trecuta, a dat peste cap traficul aerian timp de doua ore, sindicalistii ameninta de aceasta data cu greva generala, care va avea consecinte mult mai grave.

Conflictul de munca dintre conducerea ROMATSA si controlorii de trafic a izbucnit in urma abuzurilor si ilegalitatilor comise de directorii institutiei, care, sustin sindicalistii, iau decizii nedrepte dupa bunul plac.

Haos in aer - Sindicalistii de la ROMATSA ameninta cu greva generala

Gabriel Tudorache, liderul Sindicatului Controlorilor de Trafic Aerian (ATCOR), a declarat, intr-o interventie telefonica la Digi 24, ca in urma negocierilor intermediate de Ministerul Transporturilor s-au semnat mai multe procese verbale prin care s-au stabilit anumite aspecte pe care conducerea ROMATSA s-a obligat sa le respecte pana la intoarcerea ministrului din concediu. Sindicalistii acuza ca lucrurile nu au stat deloc asa si ca vicepremierul Gabriel Oprea si-a bagat coada.

"Am avut o intelegere cu ministrul Transporturilor ca, pe perioada concediului de odihna, sa nu aiba loc negocieri, un fel de armistitiu (...). Aurel Stanciu (directorul general al ROMATSA - n.red.) s-a angajat la anumite aspecte: sa nu se mai dea niciun ban, sporuri preferentiale - domnia sa incercand sa mituiasca oameni a dat tot felul de sporuri; absolut nicio angajare sa nu se mai faca pana nu incheiem conflictul decat cu acordul ministrului.

Din pacate, cu sprijinul politic al vicepremierului Oprea, banuim noi, pentru ca dansul (Stanciu - n.red.) are non-stop discutii cu domnia sa (Oprea - n.red) - Stanciu a vorbit deseori de fata cu noi cu vicepremierul Oprea, Oprea a venit la ROMATSA pentru discutii cu Stanciu - a organizat concursuri pentru angajari din extern, concursuri aranjate. Daca nici macar de un document semnat cu ministrul Transporturilor nu se tine cont...", a acuzat Tudorache.

Negocierile de la ROMATSA au esuat - Greva fara precedent ce va provoca haos in aer (Video)

De trei luni fara contract colectiv de munca

Acesta a mai spus ca au trecut aproape trei luni de cand controlorii de trafic nu mai au contract colectiv de munca, iar Aurel Stanciu "da beneficii finaciare cui doreste".

"Noi nu avem alta optiune decat greva generala", a subliniat liderul sindical, adaugand ca in zilele urmatoare va anunta si data la care se va desfasura, avand in vedere ca trebuie sa stranga semnaturile a doua treimi din totalul de reprezentanti sindicali la nivel national.

Greva nu va fi anuntata cu 48 de ore inainte, asa cum prevede legea, ci cu cinci-sase zile, "pentru a da timp organelor statului sa ia decizii" si poate, totusi, protestul sa fie evitat.

Greva care provoaca haos in aer: "Seful ROMATSA se joaca cu siguranta oamenilor din avion"

La fel cum s-a procedat si in cazul grevei de avertisment de luna trecuta, controlorii de trafic vor coordona doar o treime dintre zboruri. "Atunci traficul a fost afectat doar doua ore, efectul va fi mult mai mare acum", a spus Tudorache.

Acesta a adaugat ca singura posibilitate ca greva sa fie evitata este ca factorul politic sa intervina si sa rezolve problema din aceasta institutie.

"Ieri (marti - n.red.) am trimis la DNA si la Ministerul Transporturilor un document prin care cerem demiterea celor trei directori numiti in mod ilegal la ROMATSA, care conduc institutia cu incompetenta si cu incalcarea legii", a conchis Gabriel Tudorache.

Peste 600 de controlori de trafic ROMATSA au participat, pe 15 iulie, la o greva de avertisment, care s-a desfasurat in intervalul 11:00 - 13:00 si care a blocat partial transporturile aeriene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#greva generala ROMATSA, #greva generala trafic aerian, #greva generala controlori trafic , #greva generala
Comentarii