Nu este exclusa o noua greva la Romatsa. Cuc da vina pe Guvernul Ciolos, desi a facut parte din el. Sindicalistii il contrazic

Miercuri, 31 Mai 2017, ora 17:05
5250 citiri
Nu este exclusa o noua greva la Romatsa. Cuc da vina pe Guvernul Ciolos, desi a facut parte din el. Sindicalistii il contrazic
Foto: Arhiva captura Digi 24

Telenovela de la Romatsa este departe de a se fi incheiat. Pentru moment, nu exista un pericol pentru pasageri, dar situatia se poate schimba daca la Comisia Europeana nu ajunge in aceste zile noul plan de perfomanta dorit de sindicalisti.

Dupa discutia de luni cu ministrul Transporturilor, Razvan Cuc, sindicalistii Romatsa au incheiat greva generala si au inceput sa lucreze la noul plan de perfomanta dorit.

Gabriel Turdorache, presedintele Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din Romania, a declarat pentru Ziare.com ca reprezentantii patronatului si ai sindicatului au lucrat intreaga noapte la document si ca miercuri dimineata trebuia verificat si trimis catre Autoritatea Aeronautica Civila si catre Ministerul Transporturilor pentru a fi semnat si promovat sub semnatura ministrului.

Intrebat daca exista riscul declansarii unei noi greve generale, Tudorache a sustinut ca daca spre Comisia Europeana nu va pleca noul plan de perfomanta nu poate garanta nimic.

"Pana nu pleaca acest document si nu vedem ca ministerul si celelalte organe parafeaza acel document... Ne e teama sa nu plece cel vechi. Daca pleaca cel vechi, ne-am nenorocit. Atunci nu pot sa garantez nimic.

In schimb, cum pleaca acest document, sindicatul o sa dea un comunicat pentru toti pasagerii ca ii asiguram ca nu se intampla nimic si pot sa plece linistiti si ca si vor veni linistiti. Cum pleaca acest document 100% garantat nu se intampla nimic pana dupa vacanta si speram sa nu se intample nimic, sa reusim sa incepem sa discutam si cele 50 de revendicari si sa nu mai fim nevoiti sa ajungem la greva", a continuat sindicalistul.

O alta problema vehiculata de presa in aceste zile era ca Romatsa are nevoie de 89 de controlori de trafic, in conditiile in care traficul aerian a crescut. Sindicalistul a precizat ca la discutiile de luni cu ministrul nu s-a vorbit despre acest aspect.

"Problema cu cei 89 de controlori de trafic este rezolvata din februarie. Problema esentiala a lor, de ce nu puteau fi ei angajati si patronatul a recunoscut acest lucru, este vorba despre acel plan de performanta.

Daca patronatul nu are bani, degeaba recunoaste ca trebuie sa ii angajeze. In esenta, nu existau banii prevazuti in 2014 cand s-au facut cele cinci bugete, planul de performanta. La minister nu s-a discutat despre acest subiect, ci absolut alte aspecte, niciuna dintre cele 50 de revendicari", a spus el.

Practic, luni s-au discutat aspecte care pot duce la rezolvarea celor 50 de revendicari. "S-a vorbit despre schimbarea planului de performanta, de trimiterea catre Comisia Europeana a unui buget nou pentru anul viitor, altul decat cel care era in acel plan de performanta. Daca nu se facea acest lucru, practic la anul, de la jumatatea anului, Romatsa nu ca nu mai avea bani de salarii, nu mai avea bani sa functioneze, de curent, de telefonie, satelit samd", a spus Tudorache.

Traficul aerian a crescut, bani mai multi au venit de la Eurocontrol, dar nu pot fi folositi

Pentru ca traficul aerian a crescut, Eurocontrol a dat mai multi bani Romatsa, dar acestia nu pot fi folositi de companie tocmai din cauza bugetului de venituri si cheltuieli, stabilit pe cinci ani cu Comisia Europeana, foruri internationale si Eurocontrol.

"Romatsa, pentru ca a subestimat mult acest nivel de trafic, a incasat multi bani in plus. In 2015, aveam vreo 170 de milioane de euro, asa s-au angajat ei, si am incasat 195 de milioane de euro. In 2016, se intampla acelasi fenomen, dar din cauza unor modificari de rute aeriene intre Bulgaria si Romania, nu am mai incasat 25 de milioane de euro in plus, ci 17 milioane de euro in plus. Asta e factorul pentru care Romatsa poate intra in faliment. Conform legislatiei europene, tot ce ai in plus, aproape tot, nu ai voie sa te atingi de ei", a spus Tudorache.

Banii exista fizic in contul Romatsa si acolo trebuie sa ramana doi ani, abia dupa aceasta perioada putand fi folositi.

"Bugetul il faceau in conformitate cu baza de cost si nu ii prevedeau la cheltuieli (banii veniti in plus - n.red.). Ii tin in cont, in esenta nu toti banii, din 25 de milioane de euro, vreo 22 de milioane de euro ii tin in cont. De ce? Pana peste doi ani.

Peste doi ani legislatia europeana spune ca 'Ai spus ca ai nevoie tot de aceeasi bani ca in 2015. Eu nu iti mai dau acum ca ii ai de acum doi ani in plus' si atunci ii scade din ceea ce s-a angajat Romatsa ca trebuie sa primeasca peste doi ani. Scazandu-i de acolo ce se intampla? Aeronavele care trec pe deasupra spatiului platesc un pret mai mic.

Presupunand ca in 2015 ne plateau 100 de lei, ar fi trebuit si in 2017 sa ne dea tot 100 de lei, dar nu iti mai da, iti da doar 70 de lei, pentru ca ti-au dat acum doi ani. Daca nu estimezi cum trebuie, daca subdimensionezi costurile asta ti se intampla. Si in cinci ani de zile tu tot timpul sa ai plus si scazi, puteti intelege clar de ce ajungi in faliment. Presupunand ca noi trebuia sa avem un anumit numar de avioane, un milion de avioane. Daca treceau doua milioane, eu aveam bani dublu. Aveam venitul 100% inca o data si trebuia sa ii tin in conturi. Peste doi ani, aeronavele nu mai plateau nimic, pentru ca eu deja aveam banii de acum doi ani", a adaugat liderul ATSR.

In concluzie, toate problemele au pornit de la estimarile din 2014 facute de managementul Romatsa, care a ignorat toate aspectele care ar fi trebuit luate in calcul si care indicau clar cresterea traficului aerian.

"Legislatia europeana nu e rea, dar daca managementul Romatsa...Cand tu vezi ca bulgarii fac la fel si sunt documente, tu nu le pui de la tine din cap, trebuie sa respecti, sa te ghidezi dupa Eurocontrol in permanenta de estimari de trafic. Romania dadea atunci crestere de minim 7% timp de sapte ani, in fiecare an. In 2014, am avut patru milioane doua sute si ceva de unitati de trafic, iar ei s-au angajat ca in 2015 vom avea doar patru milioane. Si pentru 2019 s-au angajat ca o sa avem 4,5 milioane de unitati de trafic si, atentie, am depasit numarul asta de unitati de trafic inca din primul an, din 2015", a punctat Tudorache.

Desi problema este atat de veche si complexa, ministrul Razvan Cuc a dat, luni, vina pe Guvernul Ciolos. In timpul mandatului Ciolos de problema Romatsa s-a ocupat chiar actualul ministru Cuc, care era secretar de stat pe aviatie, apoi locul sau a fost preluat de Ionut Mosteanu.

In ciuda acuzatiilor lui Cuc, Tudorache spune ca vina nu apartine Guvernului Ciolos si ca in timpul in care de problema s-a ocupat Ionut Mosteanu exista comunicare. Sindicalistul a explicat si de ce nu are cum sa fie Guvernul Ciolos tras la raspundere.

"Pentru documentele astea exista niste proceduri legale. Am ajuns in octombrie sa anunt ITM-ul ca suntem in conflict. Contractul a expirat in 31 august. Abia in octombrie am putut incepe demersurile. Am anuntat Ministerul Muncii, au venit aici prin octombrie, apoi a esuat concelierea. Abia apoi trebuie sa informezi salariatii de esuare, trebuie sa trimiti tabelele de informare si informarile prin care sa isi dea semnaturile de greva.

Eu am informat in noiembrie inclusiv si la premier si la Ministerul Transporturilor. Degeaba iese Cuc si spune ca cei vechi nu au facut. Documentul ala pe care l-ai avut tu acolo l-a luat Ciolos acasa? Tu preiei tot. Ciolos nici nu a mai apucat sa se ocupe ca au venit alegerile si l-au schimbat. Si Cuc, si Grindeanu le-au avut pe masa de la ceilalti, dar noi le-am mai trimis o data, dupa ce au trimis juramantul", a continuat Tudorache.

Dupa acuzatiile lansate de ministrul Cuc, deputatul Ionut Mosteanu, fost secretar de stat, a oferit cateva explicatii pentru Ziare.com, precizand cum s-a oprit scandalul anul trecut.

"Ministrul Cuc spunea ca e vina fostului guvern, dar a fost secretar de stat pe aviatie pana la sfarsitul lui mai. Eu cand am preluat, pe 31 mai, m-am trezit ca din primele zile din ianuarie sunt probleme cu raportari, ca totul e intarziat la Romatsa cu raportari la Eurocontrol. Apoi aflu si ca sunt probleme cu contractul colectiv de munca. Am stat la masa, i-am chemat pe toti, am stat multe ore. Spre surprinderea lor am inteles cum se face calculul bazei de cost si au vazut ca au un partener. La mine tot timpul a fost usa deschisa anul trecut. Am reusit sa stam de vorba si sa detensionam situatia asta in vreo doua luni", a spus Ionut Mosteanu.

Acesta a precizat ca s-a ajuns la o solutie prin dialog, ca partile au fost asezate la masa si a fost mediat scandalul.

Deputatul considera ca problema de la Romatsa ar putea fi rezolvata prin reprofesionalizarea managementului si a Consiliului de Administratie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#greva ROMATSA, #greva generala ROMATSA, #Romatsa sindicalisti , #greva generala