Opinii: Ce rezolva greva generala?

Miercuri, 26 Mai 2010, ora 17:11
3697 citiri
Opinii: Ce rezolva greva generala?

Absolut nimic. Conceputa ca o "pedeapsa" impotriva guvernantilor, prin greva ne razbunam doar unii pe altii: profesori pe elevi si pe parinti, parintii functionari pe profesori, transportul in comun pe toata lumea. Adica toata lumea se razbuna pe toata lumea, mai putin pe guvernanti, care oricum se deplaseaza cu limuzine oficiale si nu traiesc din salarii.

Pentru actualul guvern, demiterea ar fi o usurare, ar scapa de injuraturi, de scandaluri zilnice, de greve generale. Si nici de furat nu mai e cine stie ce, mai ales ca toti stau cu ochii pe ei. Centrul furturilor s-a mutat in primarii, in administratia locala, mai ferita de ochii presei. Ehe, vine vara si Coasta De Azur trimite ocheade la multi ministri. Nu se compara cu huiduielile din Piata Victoriei.

Problema e ce s-ar intampla a doua zi dupa. Criza politica, cel putin doua luni, ruperea acordului cu FMI, scaderea brusca a ratingului de tara cu cresterea corespunzatoare a dobanzilor, etc. Se gandeste cineva si la aceste consecinte?

In alt context, o greva s-ar justifica ca presiune pentru obtinerea unor drepturi, in special de natura salariala. In actualul context, cat de neinformat ai fi tot trebuie sa intelegi ca dupa atatea imprumuturi in stanga si in dreapta, statul se indreapta spre pozitia Spaniei, careia nimeni nu vrea sa-i mai imprumute bani.

Adica, Guvernul Romaniei are vocatie de masochist, exista bani dar nu vrea sa-i scoata, riscand revolte populare fara precedent? Nu trebuie sa fii cine stie ce capacitate sa pricepi atata lucru. E suficient sa fii sef de sindicat, sa justifici cotizatiile consistente incasate de la proprii membri.

Sursele conjuncturale care au condus la dublarea salariilor si triplarea pensiilor in ultimii 5 ani (banii din privatizari, cei trimisi de romanii ce lucrau in alte tari, din exporturi, din fluxuri financiare speculative), au disparut asa cum au venit, lasand Guvernul cu ochii in soare. Daca-i foloseam in constructia de autostrazi, aveam speranta sa constituim un pol de atractie pentru investitorii cu bani, tehnologie si piete de desfacere. Asa, nu ne ramane decat sa ne vaicarim, sa ne plangem de mila si sa aruncam vina de la unii la altii.

Dupa luni de bajbaieli, in care sperantele reluarii cresterii economice s-au spulberat si, dimpotriva, deasupra UE se aduna nori negri provocati de o datorie publica globala de 8.600 miliarde de euro, a venit si momentul adevarului pentru Romania: ori restructuram cheltuielile cu salariile, pensii si ajutoare sociale, de la 64% din buget, pana sub 50%, cum au tarile cu echilibre macroeconomice normale, ori, mai devreme sau mai tarziu, intram in incapacitate de plata. Adica in maximum doi ani.

Ce e greu de inteles aici? Acuzele ca actualul Guvern este incompetent, ca fura banii, ca nu face impozitare progresiva, ca nu starpeste evaziunea fiscala, palesc in fata unei realitati crude: nu sunt bani. Punct.

Si niciun guvern de pe lumea asta nu poate transforma peste noapte o economie in miracol, mai ales ca in domeniul economic nu exista miracole, iar economia capitalista nu asculta de guverne, are propriile legi interne de conexiune cu economia mondiala.

Si atunci, cui serveste anuntata greva generala? Nimanui. E o razbunare colectiva a noastra contra noastra. Ca n-am fost mai vigilenti cand ne-au pacalit guvernantii cu salarii si pensii mari ca sa-i votam. Eventual se fac economii la buget prin neplata salariilor in zilele de greva. Nu mai este obligat Guvernul sa ne trimita acasa in concediu fara plata.

Iar liderii de sindicat trebuie luati la rost de catre cotizanti: voi unde ati fost cand ne-au pacalit si au furat? Nu erati acolo? Ati luat si voi? De ce nu ne-ati aparat atunci, sa nu ajungem unde suntem acum?

Exista oricand posibilitatea sa ne intoarcem la cresterea TVA si a cotei unice de impozitare, sa renuntam la reducerile de salarii si pensii. Dar atunci scadenta ar veni si mai repede. Probabil peste un an, in loc de doi. Mai ales ca am trait scenariul asta in anii '90, cand nu aveam datorii, cand incepusem sa luam bani din privatizari si inflatia tot a sarit la 300%. Acum, nimic din toate astea, doar 10 mld euro datorie de platit anul acesta.

Ce alegem?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#greva generala bugetari, #masuri austeritate Guvern, #reduceri salarii bugetari , #greva generala