Presa de azi: Cum vor arata fluturasul de salariu si pensia pe luna iunie

Vineri, 28 Mai 2010, ora 07:32
6530 citiri
Presa de azi: Cum vor arata fluturasul de salariu si pensia pe luna iunie
Foto: Evenimentul Zilei

Parand prea putin preocupat de motiunea de cenzura sau de faptul ca trei sferturi dintre bugetari vor fi de luni in greva, premierul Emil Boc se pregateste dupa taierea pensiilor si salariilor sa lanseze o noua campanie oficiala: lupta cu evaziunea.

In plus pensionarii si bugetarii ar putea avea parte de o mica surpriza in iulie, atunci cand isi incaseaza drepturile aferente lunii precedente. In loc de -15%, respectiv -25%, veniturile pot fi mai mari. Apelul la articolul din Constitutie privind calamitatile si pericolele la adresa securitatii nationale, ordinii publice ar putea amana reducerile de salarii si pensii. Si in toata aceasta mare de vesti proaste primim si una buna: Romania va iesi din criza in acest an.

Adevarul: Trei sferturi dintre bugetari, in greva

Reducerile au starnit nemultumirea multora. Drept urmare trei din patru lucratori la stat au semnat pentru intreruperea activitatii la 31 mai. Cei mai decisi sunt profesorii si functionarii publici, care protesteaza pe timp nelimitat. Sanitarii se solidarizeaza cu ei. Ceferistii, angajatii de la Tarom, Metrorex si RATB se hotarasc vineri daca se vor solidariza cu bugetarii si ce zi de protest isi vor alege, scrie Adevarul in editia de vineri.

Cei mai organizati par lucratorii din administratia publica centrala si locala, unde mai bine de 90% din sindicalisti s-au declarat hotarati sa intre luni in greva pe termen nelimitat. Pana joi, de exemplu, Sindicatul National al Functionarilor Publici (SNFP) avea confirmari ca 335 de institutii, din totalul de 345 in care are membri, vor avea afis pe usa cu "greva generala".

Romel Neagu, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratie (FNSA), era mai mult decat incantat de vestile sosite continuu din teritoriu. Pana la inchiderea editiei, el stia ca se vor pune lacate pe primariile, consiliile judetene si birourile de evidenta populatiei din toate marile orase ale tarii. In top se aflau Timis si Mures, unde se vor inchide cate 100 de primarii. Cifre asemanatoare au raportat si Clujul, Iasiul, Constanta, Argesul.

Profesorii grevisti sunt convinsi ca vor bate recordul din 2000, cand au stat in greva mai mult de trei saptamani. Din cei 390.000 de angajati din sistem, 360.000 au semnat pentru greva.

Liderii federatiilor din educatie inca spera ca actiunea lor va ingheta anul scolar si va amana pe termen nedefinit Bacalaureatul. Dar zvonurile privind presiunile ce s-ar exercita dinspre Ministerul Educatiei au mai ponderat estimarile referitoare la ziua de luni: daca inainte spuneau ca toate scolile vor fi inchise, acum admit ca exista si unitati de invatamant unde se va lucra.

Evenimentul Zilei: Cum vor arata fluturasul de salariu si pensia pe luna iunie

Pensionarii si bugetarii ar putea avea parte de o mica surpriza in iulie, atunci cand isi incaseaza drepturile aferente lunii precedente. In loc de -15%, respectiv -25%, veniturile pot fi mai mari, scrie Evenimentul Zilei

in editia de vineri.

Drepturile salariale ale angajatilor din sectorul bugetar si pensiile aferente lunii iunie nu vor scadea cu 25%, respectiv 15%.Legea prin care guvernul Boc vrea sa reduca cheltuielile bugetare, angajament luat in fata expertilor Fondului Monetar International (FMI) si pentru care isi va asuma raspunderea in fata parlamentului, nu va putea intra in vigoare mai devreme de jumatatea lunii iunie.

Astfel ca, cel mai probabil, pensionarii vor avea o pensie mai mica cu doar 7,5%, iar salariatii din sectorul bugetar vor incasa venituri mai mici cu circa 13%, in loc de 25%.

In ceea ce priveste veniturile bugetarilor, in proiectul de lege se precizeaza ca scaderea cu 25% a cuantumului brut al salariului, inclusiv sporuri, indemnizatii si alte drepturi, se aplica pentru drepturile lunii iunie. Dar pentru a putea fi aplicate de la 1 iunie, Legea ar trebui publicata astazi in Monitorul Oficial sustine Gabriel Biris, avocat specialist in fiscalitate.

"Nu se poate aplica retroactiv. Daca in lege nu se specifica o alta data, atunci va intra in vigoare la trei zile de la publicarea in Monitorul Oficial", explica Biris. Potrivit acestuia, daca legea va intra in vigoare in 15 iunie, atunci reducerea de 15% la pensii sau de 25% la salarii se va aplica doar pentru a doua jumatate a lunii iunie.

De altfel, chiar si Valentin Mocanu, secretar de stat in Ministerul Muncii, a spus ca data la care vor fi publicate actele normative ce contin reducerile de cheltuieli "depinde de parlamentari", dar ca nu crede ca taierile se vor aplica retroactiv. "Din ce stiu eu, nu exista posibilitatea de a aplica retroactiv o astfel de lege", ne-a explicat Mocanu. Conform calendarului, guvernul asteapta vineri sau sambata un aviz din partea Consiliului Economic si Social.

Romania Libera: Este criza economica situatie de forta majora?

Si cum ceea ce poate fi bun acum, maine poate aduce deservicii asa se intampla si cu masurile lui Boc. Apelul la articolul din Constitutie privind calamitatile si pericolele la adresa securitatii nationale, ordinii publice ar putea amana reducerile de salarii si pensii.

Temandu-se de un sir urias de procese dupa taierile de salarii si pensii, premierul Emil Boc a anuntat ca Guvernul se va folosi de articolul 53 din Constitutie pentru aplicarea lor. Acest articol arata ca intr-o democratie exista cazuri exceptionale - apararea tarii, a ordinii si a sanatatii publice, dezastre si calamitati naturale - cand se impune restrangerea unor drepturi. Restrangerea trebuie sa fie insa proportionala cu situatia care a provocat-o, scrie Romania Libera in editia de vineri.

Potrivit expunerii de motive din legea de taiere a salariilor, "dreptul la munca (inclusiv plata salariului) este un drept expres mentionat in Constitutie, dar in acelasi timp un drept relativ" care poate fi supus unor restrangeri. La fel ca si in cazul taierii pensiilor, Guvernul spune ca evita prin masurile convenite cu FMI riscul iminent al instabilitatii economice a tarii. Si cum " stabilitatea economica este subsumata conceptului de siguranta nationala" poate fi invocat articolul constitutional pe care se sprijina toate scenariile exceptionale posibile, de la razboi la cutremure si inundatii catastrofale.

Directorul Institutului de Politici Publice, Adrian Moraru explica insa ca solutia aleasa de Guvern este una fortata si generatoare de incurcaturi. Cu gandul la "ineptia inventata de magistrati in privinta sporurilor cum ca un drept castigat nu poate fi anulat, Guvernul raspunde cu o aberatie la o aberatie", spune directorul IPP. Adrian Moraru separa dreptul la pensie consacrat de legea fundamentala de dreptul la un anumit cuantum al pensiei si spune ca nu este firesc ca Guvernul sa nu poata reduce pensiile si salariile, asa cum pretind hotararile judecatoresti de pana acum care au dat castig de cauza angajatilor nemultumiti. El avertizeaza insa ca apeland la un articol constitutional care nu are nici o legatura cu situatia de fapt, Guvernul nu face decat "sa raspunda la un abuz cu un alt abuz".

Gandul: Boc se ia la tranta cu evaziunea "la scara marunta"

Si daca tot a rezolvat problemele legate de reduceri Emil Boc a anuntat ca se pregateste sa lupte cu evaziunea la scara marunta. Dupa taierea pensiilor si salariilor, urmeaza o noua campanie oficiala: lupta cu evaziunea. Pana la promovarea unei legi in acest sens, demnitarii iau problema pe cont propriu, fiecare dupa informatiile pe care le detine, dezvaluie Gandul

in editia de vineri.

Premierul Emil Boc vede in fiecare roman un mic evazionist. In lupta cu "molima pe care o avem de 20 de ani", seful Guvernului a indemnat joi, de la tribuna forumului IMM-urilor, ca fiecare cetatean care merge la cumparaturi sa ceara bonul fiscal. In caz contrar, "de la aceasta scara marunta", fiecare dintre noi am contribui la "promovarea" evaziunii fiscale. Declaratiile premierului vin dupa o serie de precizari si informatii oferite de seful statului (Traian Basescu atacand, in aceasta saptamana, contrabanda cu ananas si banane) si de ministrul de Finante, Sebastian Vladescu (care a vorbit despre contrabanda de usturoi chinezesc). Sunt mai degraba interpretari personale ale unui fenomen pe care Guvernul vrea sa-l atace cu un proiect de lege.

In schimb, consilierul personal al premierului, Andreea Paul (Vass), considera ca, de fapt, munca la negru este sectorul unde ponderea evaziunii fiscale este cea mai mare. Ea a explicat, pentru Gandul, ca jumatate din economia subterana provine, de fapt, din munca platita la negru, aproape un sfert din neplata TVA, iar restul din alte forme de evaziune fiscala. "Capacitatea Romaniei de a colecta impozitele pe veniturile persoanelor fizice este de trei ori mai mica decat media pe UE, in timp ce la colectarea TVA si accize stam mai bine fata de media statelor europene, iar la impozitul pe profitul companiilor stam similar, raportat la PIB. Marea problema a economiei subterane tine de piata muncii la negru". Astfel, incasarile Romaniei din impozitarea persoanelor fizice sunt, raportat la PIB, de circa 3,3%, fata de 9,4% cat este media pe Uniunea Europeana. La TVA si accize tara noastra incasarile sunt de 8,1% din PIB si respectiv 3,1%, fata de 7,1% si respectiv 2,6% in UE.

Puterea: Tara arde. Cotroceniul schimba sexul decoratiilor

Si cum problemele par sa fie ca si rezolvate si Administratia Prezidentiala are planuri de viitor. Puterea dezvaluie in editia de vineri ca Administratia Prezidentiala a Romaniei a lansat comanda, prin SEAP, pentru schimbarea sexului unui nou lot de 63 de decoratii, pentru care este dispusa sa plateasca nu mai putin de 7,941.18 de lei. Conform specificatiilor inregistrate pe e-licitatie.ro, institutia lui Traian Basescu vrea cat se poate de limpede "Achizitie serviciu de transformare a decoratiilor civile pentru doamne in cele de tip unisex".

Initial, decoratiile erau realizate pe baza legilor care, in forma initiala, stipulau ca anumite grade si clase ale celor acordate civililor urmeaza sa aiba modele separate: pentru barbati si pentru femei. In urma adaptarii grabnice la normele europene a legislatiei din domeniul sistemului national de decoratii, modelele pentru femei au fost eliminate.

Prin urmare, Administratia Prezidentiala trebuie sa asigure modificarea decoratiilor ramase pe stoc, prin transformarea - acolo unde este cazul - a modelelor pentru femei in modele pentru barbati, singurele care au ramas in vigoare, in urma adaptarii legislatiei. Cum o cheltuiala nu vine niciodata singura, dupa schimbarea de sex a decoratiilor, e necesara si schimbarea cutiilor aferente. Asa ca Palatul Cotroceni doreste confectionarea de noi cutii (respectiv transformarea vechilor cutii, in masura posibilului), in vederea pastrarii seturilor de decoratii astfel modificate". Anul trecut, Palatul Cotroceni comandase schimbarea de sex pentru nu mai putin de 826 de ordine si medalii din exact aceleasi categorii ca si anul acesta. Interesant este faptul ca, daca in martie 2009 costul mediu al operatiei de schimbare de sex al unei decoratii costa 100,84 lei, in 2010 a sarit brusc la 126,05 lei.

Jurnalul National: Romania va iesi din criza in acest an

Si in toata aceasta agitatie o veste buna, care pare ireala, iese la suprafata. Jurnalul National scrie in editia de vineri ca Romania are capacitatea sa iasa din criza in acest an, iar cel mai tarziu in ultimul trimestru economia ar putea reveni pe crestere, apreciaza presedintele Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), Ion Ghizdeanu.

"De la luna la luna apar schimbari, apar tendinte negative sau pozitive, astfel ca este greu sa spunem cand vom iesi din criza. (...) Romania are capacitatea sa iasa din criza in acest an. Exista cea mai mare probabilitate ca pana la sfarsitul anului - in ultimele trimestre, poate in trimestrul patru - sa treaca in zona cresterii economice pozitive", a declarat Ion Ghizdeanu. El a mai adaugat ca abia din 2012 economia va avea o crestere buna.

"Dupa un an de stabilizare si usoara crestere in 2011, vom putea vorbi despre o crestere sanatoasa din 2012. Daca programele de sustinere a economiei vor avea resurse suficiente si vor fi utilizate, pentru 2011-2012 vom avea o crestere economica pozitiva", a aratat presedintele CNP.

Pe de alta parte, ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, considera ca Romania va sta intr-o groapa de potential economic o lunga perioada de timp pana cand relansarea va putea incepe. "Exista un element nou, care este aceasta criza economica, ce a izbucnit in 2007, a inceput sa ne afecteze in 2008 si, solid, in 2009, si continua sa ne afecteze.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Curtea de Apel Cluj a decis joi, 18 aprilie, că fostul primar din Baia Mare Cătălin Cherecheș rămâne în închisoare. Curtea de Apel a respins ca neîntemeiată contestaţia în care...
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
#greva generala bugetari, #Emil Boc lupta evaziune , #greva generala