Romania in a doua zi de greva generala

Marti, 01 Iunie 2010, ora 08:07
3925 citiri
Romania in a doua zi de greva generala

Cu toate ca sidicalistii au anuntat ca vor bloca Romania prin greva generala de luni, lucrurile nu au stat chiar asa. Oprirea lucrului nu a incremenit Romania si nici nu a resuscitat miscarea sindicala, cum sperau liderii.

Doar aproximativ 400.000 de bugetari, fata de un milion cati erau anuntati, au fost luni in greva. Mai mult, desi profesorii amenintasera ca vor bloca Bacalaureatul prin greva generala, examenul s-a desfasurat normal.

Functionarii publici au anuntat ca se vor afla si marti, 1 iunie, in greva generala. Totodata, mai multe prefecturi vor fi pichetate de salariatii din invatamant, sanatate si de pensionari.

Ramai pe Ziare.com pentru a urmari cum este afectata Romania in cea de-a doua zi de greva generala

12:30 - Peste 2.000 de persoane au iesit in strada, la Targu Mures, in semn de protest fata de masurile de reducere a salariilor din sectorul bugetar si a pensiilor. Actiunea de protest a inceput in fata Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Mures, de unde protestatarii au pornit in mars catre centrul orasului. Pe parcurs, participantilor la mars li s-au alaturat mai multi localnici.

12:05 - Angajatii Muzeului National Brukenthal au anuntat ca se vor afla in greva japoneza joi si vor participa la mitingul de protest organizat de Cartel Alfa in fata Prefecturii Judetului Sibiu.

11:00 Mii de persoane participa la un mars la Targu Mures. Oamenii protesteaza in fata Prefecturii. "Nu ne lasam, mergem pana la capat. Am fost batjocoriti ani de zile. Sa ni se respecte drepturile in tara noastra. Nu putem trai fara bani, ne scot afara din casa. Este inadmisibil. Este crima", a spus una dintre participantele la protest.

10:15 - Angajatii Primariei Capitalei au decis sa renunte la greva. Sindicalistii vor participa la mitingul care va avea loc la Palatul Parlamentului in ziua in care va avea loc motiunea de cenzura.

09:00 - In Brasov profesorii sunt hotarati sa organizeze un mars al tacerii, iar la Botosani, aproximativ 700 de bugetari vor face un lant uman in fata prefecturii.

08:30 - La Iasi, aproximativ 4.000 de cadre didactice si medicale vor iesi in strada.

08:15 - In Bacau, Tirgu Mures si Cluj isi vor striga nemultumirile in fata prefecturilor cate 3.000 de persoane.

08:00 Peste 5.000 de protestatari sunt asteptati in Piata Revolutiei din Pitesti.

Primariile, consiliile judetene si institutiile subordonate acestora, de pe intreg teritoriul tarii, afiliate la Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie (FNSA), continua greva generala si marti.

Luni, in prima zi de greva generala pe termen nelimitat, aproximativ 65.000 de salariati au intrerupt lucrul, se arata intr-un comunicat FNSA remis Ziare.com.

FNSA a mobilizat la actiunea de luni toate sindicatele din majoritatea consiliilor judetene, municipiile resedinta de judet, din orasele si comunele de pe intreg teritoriul tarii, afiliate federatiei, exceptie facand organizatiile sindicale de la nivelul primariilor din municipiile Brasov, Targu Mures si Arad, informeaza comunicatul.

In plus, presedintele FNSA, Valer Suciu, sustine ca la primaria municipiului Piatra Neamt s-au exercitat presiuni asupra salariatilor de a nu participa la greva, acestia cedand acestui tip de santaj, reluandu-si activitatea dupa doua ore de la declansarea grevei.

"Sugeram tuturor reprezentantilor mass-media sa prezinte situatia reala privind participarea si organizarea acestei actiuni de catre FNSA, avand in vedere puternica dezinformare si actiune de minimalizare a grevei generale in administratia publica locala, propagata in mass-media de catre reprezentantii Guvernului Romaniei, prin institutia prefectului, si de catre unii lideri de sindicat, a caror singura preocupare este aceea de a se afisa la toate posturile de televiziune, deplangand soarta salariatilor din administratia publica locala, fara a le reprezenta insa interesele, erijandu-se, in mod fals, in lideri ai salariatilor din administratia publica romaneasca, dar facand totul pentru a bulversa actiunile lor de protest.

Din pacate, acestia sunt si clientii zilei la unele posturi de radio si televiziune. Consecventa in principiile care au consacrat-o, FNSA continua greva generala pe perioada nedeterminata, in aceleasi conditii", se mai arata in comunicat.

Si profesorii continua greva generala

Liviu Pop, secretar general al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, a declarat ca profesorii vor fi si marti in greva generala. El a precizat insa ca nu poate spune cadre didactice nu vor intra la ore.

"Nu stim cati profesori vor fi marti in greva generala. Este vorba doar de cei care au semnat si nu stim cati sunt", a declarat, marti dimineata, Liviu Pop.

Conform datelor transmise Ministerului Educatiei, prezenta la greva a cadrelor didactice neimplicate in examenul de bacalaureat a fost, luni, sub 25%, la nivel national.

Declaratia a fost facuta de ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, luni, dupa videoconferinta de la ora 13.00, cu inspectorii scolari generali.

In plus, ministrul a afirmat intr-o declaratie de presa ca bacalaureatul s-a desfasurat normal in toate centrele de examen.

Ministrul le-a multumit inca o data cadrelor didactice care au facut posibila desfasurarea probei de competente lingvistice intr-o limba straina fara incidente nedorite pentru elevi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#greva generala functionari publici, #profesori greva, #medici profesori , #greva generala