Transportatorii au intrat in greva: In 16 judete nu circula microbuzele si autobuzele. 3 milioane de calatorii se vor suspenda

Joi, 11 Octombrie 2018, ora 11:40
44203 citiri
Transportatorii au intrat in greva: In 16 judete nu circula microbuzele si autobuzele. 3 milioane de calatorii se vor suspenda
Foto: captura video

Peste 16.000 de autovehicule comerciale au intrerupt activitatea la nivel national, pe o perioada nedeterminata, in semn de protest fata de ordinul dat de ministrul Transporturilor, Lucian Sova, prin care acesta a modificat normele privind transportul interjudetean de persoane.

La 9 dimineata, in 6 judete oamenii s-au trezit ca nu circula cursele de microbuz sau autobuz. Pana la ora 11:30, situatia s-a extins in 16 judete, printre care: Botosani, Constanta, Iasi, Vaslui, Brasov, Calarasi, Ialomita, Galati, Tulcea, Arad, Satu Mare, Gorj si Valcea.

Potrivit presedintelui Federatiei Operatorilor Romani de Transport (FORT), Augustin Hagiu, in urmatoarele ore numarul judetelelor in care transportatorii isi vor intrerupe activitatea va creste. Per total, sustine sursa citata, in cursul zilei de 11 octombrie nu mai putin de 3 milioane de calatorii se vor suspenda. O estimare prealabila a transportatorilor indica faptul ca circa 900.000 de persoane din intreaga tara vor fi afectate de greva.

FORT si Confederatia Operatorilor de Transport Autorizati din Romania (COTAR) au anuntat inca de marti organizarea de proteste la nivel national din cauza ordinului dat de Lucian Sova, prin care se doreste liberalizarea transportului interjudetean de persoane. Ulterior, COTAR a anuntat ca renunta deocamdata la manifestatii.

Cea mai contestata masura este scaderea importantei experientei trasportatorului, la licitatiile pentru atribuirea traseelor care urmeaza sa aiba loc peste cateva luni. Practic, aceasta modificare le-ar permite transportatorilor aflati la inceput de drum, dar care au masini noi, sa ia din cota de piata a transportatorilor experimentati. Aceasta nu este insa singura nemultumire a transportatorilor, potrivit lui Adrian Hagiu.

"Stiu ca oamenii sunt afectati, dar ii rugam sa ne inteleaga, in conditiile in care schimbarile pe care ministrul Sova vrea sa le impuna in transportul interjudetean si intrajudetean ii vor afecta si pe ei.

Nu suntem de acord cu ceea ce face acum ministrul Sova, care practic pune carul inaintea boilor.

A vorbit domnul Sova despre liberalizarea pietei. Noi suntem dispusi sa vorbim despre asta. Dar sa o facem asa cum trebuie. Legea cadru (privind reglementarea transportului interjudetean si intrajudetean - n.red.) este acum in Parlament. Sa dezbatem, mai intai, pe marginea acelei legi cadru si apoi sa facem norme de aplicare a ei.

Ministrul Lucian Sova vrea sa modifice mai intai normele de aplicare (trecute in Ordinul 980/2011 - n.red.) ale actualei legislatii privind transportul de persoane si sa si le asume in noua forma, in conditiile in care nu are sprijin politic pentru modificarile pe care vrea sa le faca in legislatia privind transportul de persoane", a spus Augustin Hagiu pentru Digi24.

Liderul FORT a apreciat ca modul in care ministrul Lucian Sova vrea sa modifice Ordinul 980/2011 va face ca transportatorii sa nu isi mai poata desfasura asa cum trebuie activitatea.

"La licitatie, un transportator este evaluat in baza unor criterii, cum ar fi experienta pe traseu, vechimea parcului auto etc. Domnul ministru Sova vrea sa schimbe legislatia in asa fel incat mai multi operatori sa poata castiga acelasi traseu si sa il acopere simultan. E ca si cum mai multe locomotive ar pleca, din aceeasi gara, la aceeasi ora, pe aceeasi sina. Nu se poate. Nicaieri in Europa nu se intampla asa", a mai spus Augustin Hagiu.

Potrivit acestuia, Lucian Sova vrea sa le permita transportatorilor straini sa castige trasee in Romania, in ciuda faptului ca transportatorii romani nu pot castiga trasee in alte state membre UE.

Miercuri seara, COTAR a anuntat ca renunta deocamdata sa participe la protest, dar cere o intalnire cu premierul Viorica Dancila.

Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
#greva microbuze autobuze Romania , #greva generala