Circa 150 de elevi din Mures, in greva japoneza pe termen nelimitat

Luni, 27 Mai 2013, ora 19:13
1326 citiri
Circa 150 de elevi din Mures, in greva japoneza pe termen nelimitat
Foto: Cuget Liber

Aproximativ 150 de elevi din liceele din judetul Mures au intrat, luni, in greva japoneza pe termen nelimitat, in semn de solidaritate cu colegii lor care nu si-au primit banii pentru naveta pe care o fac zilnic.

Anuntul a fost facut de Razvan Azamfirei, presedintele Consiliului Judetean al Elevilor Mures, care a adaugat ca acestia ii sprijina pe colegii lor care sunt nevoiti sa parcurga si 50 de kilometri in fiecare zi pentru a ajunge la scoala si carora nu le-a mai fost decontat abonamentul pentru naveta din aprilie anul trecut, informeaza Realitatea TV.

"In judetul Mures, sunt in jur de 150 de elevi, de la fiecare liceu aproape, care au intrat in greva japoneza. Din cate stim noi, restantele cele mai mari sunt din luna aprilie anul trecut. Spre exemplu, in zona Ludus, e un singur liceu pe o raza destul de mare si exista cazuri in care elevii fac naveta si 50 de kilometri pe zi.

Problema cea mare este ca multi dintre acesti elevi provin din familii care nu au posibilitati si au de ales intre a merge la scoala si a avea strictul necesar. Situatia duce la abandon scolar, in conditiile in care un obiectiv la nivel european este scaderea abandonului scolar", a declarat Razvan Azamfirei.

Elevii din Covasna intra in greva japoneza

Acesta a mai spus ca elevii vor ramane in greva pana cand Ministerul Educatie le va deconta transportul colegilor lor. De asemenea, Azamfirei a precizat ca marti va fi organizat si un protest in fata Prefecturii Mures, care va incepe la ora 15.00.

Restantele deconturilor s-au ridicat la suma totala de 4,5 milioane de lei, la nivelul judetului Mures, a spus Stefan Somesan, seful Inspectoratului Scolar Judetean Mures.

"Cele mai multe datorii se inregistreaza fata de elevii din mediul rural, care fac naveta la liceele din Targu Mures, Reghin si Ludus. Restantele cumulate pe lunile in care nu s-a decontat transportul se ridica la circa 4,5 milioane de lei. Nu stim exact de cati elevi e vorba, pentru ca nu noi tinem evidentele", a afirmat Somesan.

Greva liceenilor vine in contextul in care peste 2.000 de elevi din judetul Covasna au intrat in greva japoneza, pe 21 mai, din acelasi motiv. Acestora nu le-au fost decontati banii pentru naveta din luna octombrie, ajungandu-se la o suma totala de 2,2 milioane de lei.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#greva japoneza Mures, #greva japoneza elevi Mures, #greva japoneza Mures transport, #greva japoneza Mures decont , #greva invatamant