Ziare.com

Criza elevilor navetisti: Ministerul Educatiei are datorii de milioane de lei la Cluj

Miercuri, 29 Mai 2013, ora 15:56

   

Criza elevilor navetisti: Ministerul Educatiei are datorii de milioane de lei la Cluj
Ministerul Educatiei are datorii de 3,5 milioane de lei fata de cei 3.000 de elevi navetisti din judetul Cluj, carora nu le-au mai fost decontate abonamentele de transport de sapte luni.

Totodata, transportatorii din regiune sunt suspectati ca majoreaza pretul abonamentelor in mod nejustificat si ca acestia ar trebui verificati, potrivit Mediafax.

Totusi, seful Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Cluj, Valentin Cuibus, a declarat, miercuri, ca la sedinta Colegiului Prefectural, reprezentantii Ministerului Educatiei au spus ca vor plati datoriile in scurt timp.

Greva japoneza ia amploare: Dupa Covasna si Mures, elevii din Constanta protesteaza

"ISJ Cluj inregistreaza o datorie de 3,5 milioane de lei catre elevii care fac naveta la unitati de invatamant din judet. Suntem in urma pe sapte luni si sunt afectati de aceasta situatie un numar de 3.100 de elevi. Am primit asigurari, chiar miercuri, de la Ministerul Educatiei ca datoriile vor fi achitate si ca s-au deblocat sumele necesare", a precizat Cuibus.

Acesta a mai acuzat firmele de transport ca se bazeaza pe faptul ca scolarii sunt nevoiti sa faca naveta, asa ca scumpesc fara niciun motiv biletele si abonamentele.

"Problema este ca in buget s-au prevazut niste sume dar, din pacate, transportatorii practica preturi nejustificat de mari la bilete si abonamente, de patru -cinci ori fata de cele normale pe aceleasi distante, unde nu sunt alternative de transport. Pe rutele unde se poate circula si cu trenul si cu autobuzul preturile nu au crescut. De asemenea, transportatorii elibereaza abonamente pentru elevi pe o luna intreaga, in loc de 22 de zile, cat merg acestia la scoala, si nu aplica nicio reducere, ci inmultesc pretul zilnic al unui bilet cu 30 sau 31, cate zile are o luna, inclusiv sambata si duminica. Aici trebuie intervenit", a mai spus Cuibus.

Circa 150 de elevi din Mures, in greva japoneza pe termen nelimitat

De asemenea, ministrul Educatiei Remus Pricopie a cerut sa fie deblocata suma de 30 de milioane de lei pentru plata datoriilor catre elevii navetisti, iar, din septembrie, vrea sa elimine abonamentele.

"Vrem ca de la 1 septembrie sa nu ne mai aflam in situatia in care noi, de fapt, alimentam firmele de transport. In principal, propunerea legislativa ar fi in sensul acordarii banilor respectivi, nu pe baza de abonament, ci trimitem banii direct in contul elevilor, sub forma de bursa suplimentara pentru transport, iar aceasta suma sa fie calculata in functie de distanta dintre scoala si domiciliul elevului.

Cred ca situatia in care sa lasam pur si simplu transportatorii sa incaseze orice sume doresc pe abonamente, mergand pe ideea ca Ministerul Educatiei ii va deconta oricum, nu poate continua. Deocamdata, incercam sa rezolvam acum acest lucru, de la 15 septembrie sa avem aceasta modificare legislativa si pana atunci sa reusim sa acoperim toata suma. Repet, este o propunere, textul nu a fost inca inaintat celorlalte ministere", a mai afirmat Pricopie.

Elevii din Covasna intra in greva japoneza

Declaratiile au venit in contextul in care, elevi din mai multe judete au intrat, incepand de saptamana trecuta, in greva japoneza, dupa ce navetistilor nu le-a mai fost decontat transportul in ultima perioada. Astfel, scolarii din Constanta, Mures si Covasna vor sa traga un semnal de alarma asupra faptului ca este foarte greu sa mearga la scoala daca trebuie sa faca naveta zi de zi fara sa li se deconteze transportul.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 158 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor