Oana Badea: Greva generala nu inseamna ca punem lacatul pe scoli

Miercuri, 21 Aprilie 2010, ora 22:52
1582 citiri
Oana Badea: Greva generala nu inseamna ca punem lacatul pe scoli
Foto: Arhiva

Directorii unitatilor scolare al caror corp profesoral va fi joi in greva este obligat sa se asigure in privinta sigurantei elevilor care vor veni la scoala, a declarat secretarul de stat in Ministerul Educatiei Oana Badea, potrivit careia "greva generala nu inseamna ca punem lacatul pe scoli".

"Pentru cadrele didactice care nu au aderat la miscarea de protest, directorii scolilor au obligatia de a le asigura posibilitatea desfasurarii activitatii asa cum era prevazuta in orarul scolii.

Pe de alta parte, daca intreg corpul profesoral decide sa participe la greva generala, directorul unitatii are obligatia sa ia in calcul siguranta elevilor care vin la scoala. Cu precadere vorbim de prescolari si de scolarii mici in sensul ca se asigura un program care sa nu pericliteze sau sa puna in dificultate aceste categorii de elevi. Greva generala nu inseamna ca punem lacatul pe scoli", a afirmat Badea.

Declaratiile secretarului de stat vin dupa ce, miercuri, Ministerul Educatiei a transmis o nota inspectoratelor scolare judetene, in care sunt precizate masurile pe care trebuie sa le urmeze conducerile unitatilor de invatamant privind desfasurarea activitatii in conditiile anuntarii unei greve generale de joi.

Reprezentantii ministerului mai precizeaza ca, intr-o notificare de miercuri, rectorul Universitatii din Petrosani, Emil Pop, a anuntat ca atat cadrele didactice, cat si studentii institutiei de invatamant superior au hotarat sa nu participe la greva generala de joi. "Procesele de invatamant si cercetare ce nu pot fi perturbate in acest moment, tinand seama de necesitatile institutiei, ale comunitatii locale si relatiilor internationale pe care le avem", a motivat rectorul.

Tot miercuri, liderul Federatiei Educatiei Nationale (FEN), Constantin Ciosu, a declarat pentru NewsIn ca, din punctul sau de vedere, protestul de joi este foarte important si pentru a demonstra solidaritatea cadrelor didactice. "La discutiile de miercuri cu reprezentantii ministerului, am constatat ca acestia sunt mult mai concilianti si mai deschisi la dialog decat inainte. Fac un apel la membrii de sindicat sa demonstreze ca sunt uniti, pentru ca vineri, dupa greva, urmeaza alte discutii la minister si sper ca acestea sa marcheze inceputul rezolvarii problemelor noastre", a spus Ciosu.

La randul sau, presedintele executiv al Federatiei "Spiru Haret", Marius Nistor, a atras atentia ca, daca Legea educatiei va fi adoptata in forma trimisa de guvern parlamentului, va fi imposibil ca personalul din invatamant sa isi mai vada ulterior rezolvate problemele.

Sindicatele din educatie au anuntat marti, dupa finalizarea discutiilor cu ministrul Daniel Funeriu, ca nu renunta la greva generala de o zi programata joi. Sindicalistii au mai spus ca in cadrul negocierilor nici macar nu a fost abordata problema grevei generale a profesorilor.

Secretarul general al Federatiei "Spiru Haret", Tudor Spiridon, a declarat la iesirea de la negocieri ca reprezentantii sindicatelor si cei ai ministerului se vor intalni din nou vineri, intr-o sedinta tehnica, pentru a lucra concret pe chestiuni ce privesc sporurile profesorilor, acesta fiind, de altfel, singurul aspect asupra carora sindicalistii si ministrul Funeriu s-au pus de acord.

In martie, sindicatele au avertizat ca, daca problemele salariatilor din invatamant vor fi tratate cu indiferenta de catre autoritati, nu exclud proteste care sa afecteze incheierea situatiei scolare si examenele, iar asta inclusiv prin greva generala pe termen nelimitat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#greva profesori aprilie, #greva profesori 2010 , #greva invatamant