Proba de competente digitale la Bacalaureat, reprogramata pentru unii elevi

Marti, 20 Aprilie 2010, ora 13:52
1398 citiri
Proba de competente digitale la Bacalaureat, reprogramata pentru unii elevi

Greva generala organizata de sindicatele din invatamant joi, 22 aprilie, va da peste cap examenul de Bacalaureat, urmand ca o parte dintre elevii care dau proba de competente digitale sa fie reprogramati.

Elevii care dau proba digitala joi, cand sindicatele au decis sa organizeze greva, afla marti dupa ora 18.00 daca vor fi reprogramati, a anuntat marti secretarul de stat in invatamant, Oana Badea.

Inspectoratele scolare ar urma sa transmita catre Ministerul Educatiei care dintre profesori vor participa la greva generala, iar datele vor fi transmise dupa ora 18.00. Secretarul de stat a declarat ca, in functie de caz, probele vor fi reprogramate sau profesorii din comisiile de examinare inlocuiti.

"Ne-am adresat comisiilor judetene de organizare a Bacualatureatului si le-am cerut sa solicite un raspuns ferm membrilor comisiilor profesorilor, de a declara daca vor uza de dreptul la greva sau vor exercita atributiile din comisie de examinare. Pana la ora 18.00 centralizam situatia urmand ca cifrele sa fie transmise", a declarat Oana Badea.

Secretarul de stat a adaugat ca se va prefera reprogramarea examenelor in acele unitati scolare in care profesorii vor face greva, decat inlocuirea cadrelor didactice din comisii.

"Inlocuirea profesorului din comisie este ultima solutie, pentru ca nu dorim sa facem nimic impotriva dascalului", a declarat secretarul de stat.

Profesorii intra in greva generala joi

Pe 22 aprilie, peste 30.000 de elevi sunt programati la proba de competente digitale din cadrul bacalaureatului. Sindicatele au anuntat insa ca, in urma discutiilor de marti cu reprezentantii Ministerului Educatie, au luat decizia sa nu renunte la proteste, in conditiile in care noua Lege a Educatiei prevede taieri de sporuri si pierderi de posturi in invatamant.

Sindicalistii din educatie, la negocieri cu ministrul Daniel Funeriu

organizatiile sindicale afiliate celor patru federatii sindicale reprezentative din invatamant - Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FLSI), Federatia Sindicala "Spiru Haret", Federatia Educatiei Nationale si Federatia "Alma Mater" - vor declansa joi, 22 aprilie, incepand cu ora 7.00, greva pe durata intregii zile, in toate unitatile de invatamant din tara.

In document sunt mentionate si motivele pentru care sindicalistii au luat decizia grevei, printre acestea numarandu-se faptul ca proiectul Legii Educatiei contine o serie de dispozitii cu efecte negative, dezastruoase asupra sistemului de invatamant.

15.000 de profesori isi vor pierde posturile

Sindicalistii acuza diminuarea veniturilor salariale ale personalului din educatie s-au diminuat, reducerea a aproximativ 15.000 de posturi prin ordonanta 114/2009, neplata in primele trei luni ale anului a sporului de lucru in conditii periculoase sau vatamatoare si faptul ca Ministerul Educatiei ignora existenta legii 221/2008.

Potrivit sindicatelor, proiectul Legii Educatiei Nationale, propus guvernului de catre Ministerul Educatiei, insusit de executiv si transmis spre adoptare Parlamentului, contine o serie de dispozitii cu efecte negative, dezastruoase, asupra personalului din invatamant.

Sunt enumerate pierderea titularizarii in sistem, disparitia in totalitate a miscarii de personal, trecerea clasei a IX-a la gimnaziu, subfinantarea nemaiintalnita si politizarea excesiva a sistemului si aservirea scolii intereselor de partid ale autoritatilor administratiei publice locale.

Printre problemele Legii Educatiei se mai numara, spun sindicalistii, structura nefunctionala a Consiliului de Administratie al unitatilor de invatamant, disparitia unor functii didactice auxiliare si minimizarea rolului organizatiilor studentesti in activitatea din universitati.

O alta problema semnalata de reprezentantii federatiilor sindicale este disparitia unor drepturi garantate profesorilor de ani de zile in legislatie, precum decontarea cheltuielilor de naveta, prima de instalare si concediile fara plata.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#greva invatamant, #elevi bacalaureat, #reprorgamare Bacalaureat, #proba digitala Bacalaureat , #greva invatamant