Greva de la metrou ar putea incepe in doar cateva zile. Aproximativ 700.000 de bucuresteni ar fi direct afectati

Marti, 06 Noiembrie 2018, ora 07:08
5541 citiri
Greva de la metrou ar putea incepe in doar cateva zile. Aproximativ 700.000 de bucuresteni ar fi direct afectati
Foto: Arhiva Ziare.com

Angajatii de la metrou se pregatesc, in continuare, de greva, de vreme ce inca nu s-au inteles cu conducerea Metrorex in privinta semnarii contractului colectiv de munca. In cazul in care si negocierile programate pentru zilele urmatoare esueaza, trenurile subterane din Bucuresti risca sa nu circule o zi sau chiar doua - in perioada 10-15 noiembrie - lasand pe drumuri 700.000 de calatori.

Inca de la finele lunii octombrie, liderul Uniunii Sindicatelor Libere din Metrou (USLM), Ion Radoi, anunta ca salariatii Metrorex se pregatesc de greva, de vreme ce conducerea companiei refuza sa le majoreze salariile si sa le creeze conditii mai bune de munca.

La acel moment, Radoi sustinea ca angajatii Metrorex isi doresc o majorare cu 42% a salariilor. Motivul invocat de liderul sindical: angajatii metroului de la Bucuresti muncesc la fel ca cei din Bruxelles si merita remuneratii similare! Totodata, angajatii metroului din Capitala au cerut conducerii sa angajeze cateva sute de oameni in plus, astfel incat activitatea companiei sa se desfasoare in conditii mai bune.

Dupa o runda de negocieri desfasurata pe 26 octombrie, conducerea Metrorex a anuntat ca nici nu poate fi vorba despre acordarea unor astfel de drepturi. In primul rand, din cauza ca nu exista bani in bugetul din 2018 al companiei pentru acordarea unor majorari salariale in cuantum de 42%. In al doilea rand, chiar daca banii ar exista, legea n-ar permite astfel de cresteri bruste de venit.

Contactat telefonic, Ion Radoi a declarat pentru Ziare.com ca salariatii nu s-au lasat impresionati de argumentele conducerii. Dimpotriva, au deschis conflictul de munca si nu vor ezita sa intre in greva, in cazul in care conducerea Metrorex va continua sa refuze majorarea salariilor si angajarea de noi specialisti.

"Cum sa nu permita legea efectuarea de majorari salariale? Sigur ca legea permite, atata vreme cat exista resursele necesare pentru ca solicitarile noastre sa fie solutionate. Sigur ca aici vorbim, de fapt, despre o negociere.

Deja am parcurs niste etape. Am deschis conflictul de munca. Am notificat Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM), iar miercuri (7 noiembrie - n.red.) urmeaza sa se desfasoare concilierea. In functie de ceea ce se va stabili la conciliere, vom stabili ce avem de facut", a precizat pentru Ziare.com Ion Radoi.

Liderul sindical arata ca, in cazul in care nu se va ajunge la o intelegere cu managementul Metrorex, salariatii nu vor ezita sa intrerupa traficul in subteran.

"Vorbim, in continuare, despre posibilitatea unei greve, in perioada 10-15 noiembrie, asa cum am anuntat initial. Aceasta ar putea dura o zi sau doua, ramane sa vedem. In anii din urma, de regula nu se reusea oprirea protestului in prima zi, dar a doua zi se gasea, de regula, o solutie. Vom vedea cum vor evolua lucrurile", ne-a mai spus Ion Radoi.

Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „într-o ţară civilizată ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi...
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
#greva metrou noiembrie 2018, #incepe greva metrou 2018, #greva Metrorex Bucuresti 2018 , #greva metrou