Angajatii Garzii de Mediu intra azi in greva generala: Un comisar are 1.500 de lei salariu

Miercuri, 10 Mai 2017, ora 07:49
6364 citiri
Angajatii Garzii de Mediu intra azi in greva generala: Un comisar are 1.500 de lei salariu
Foto: Facebook/Garda Nationala de Mediu

Angajatii Garzii de Mediu (GNM) din toata tara declanseaza miercuri, 10 mai, greva generala pe termen nelimitat, manifestandu-si astfel nemultumirea si indignarea pentru salariile prea mici pe care le au.

"Este de neinteles discrepanta intre importanta care se acorda la nivel global problemelor legate de protectia mediului si modul in care sunt tratati in tara noastra cei care vegheaza la pastrarea unui mediu sanatos.

Cu toate ca protectia mediului este un domeniu de importanta strategica, reprezentand o vulnerabilitate, un risc si o prioritate conform Strategiei Nationale de Aparare a tarii, angajatii Garzii Nationale de Mediu nu au mai beneficiat de o crestere salariala din anul 2009, fiind remunerati in prezent conform celei mai mici grile de salarizare din intregul sistem bugetar", se spune intr-un comunicat al Sindicatului National al Garzii de Mediu.

Garda de Mediu este cea mai slab remunerata institutie de inspectie si control, in conditiile in care salariul mediu al unui comisar de mediu este de 1.500 de lei, potrivit sefului de sindicat, Valentin Neagoe.

"Actiunea de miercuri este sub presiunea colegilor, a angajatilor din Garda de Mediu, care s-au saturat, au ajuns la limita disperarii, pentru ca sunt remunerati cu un salariu foarte mic.

La momentul acesta, salariul mediu in Garda Nationala de Mediu, institutie de inspectie si control, este de 1.500 de lei, deci 1.500 de lei pe luna un salariu al unui comisar de mediu, care aplica sanctiuni de sute de mii, care in cazul in care nu se respecta legislatia opreste activitati, care participa la controlul proiectelor, unde se duce si isi pune ultima semnatura pe actul de control, in cazul in care acea investitie a fost implementata sau ea functioneaza si isi ia raspundere, fara sa aiba, cum au alte institutii, acele sporuri de 75%. Supravegheaza piata deseurilor.

La frontiere, comisarii de mediu au avut o gramada de cazuri in care au respins deseuri care intrau ilegal in Romania. Singurul lucru pe care ni-l dorim noi este eliminarea inechitatilor salariale in sistemul institutiilor de inspectie si control, deci suntem cel mai prost remunerata institutie din institutiile de inspectie si control", a spus presedintele sindicatului Garzii de Mediu.

Potrivit lui Valentin Neagoe, pe perioada grevei, personalul Garzii de Mediu se va prezenta la lucru, insa nu va desfasura activitati specifice institutiei.

"Oamenii o sa se prezinte la serviciu, ca asa este protestul, dar nu se vor desfasura activitati specifice institutiei noastre. Noi suntem deschisi discutiilor, asteptam invitatie din partea decidentilor, din partea Guvernului, sa discutam doleantele noastre si bineinteles sa ajungem si la rezolvarea acestora", a subliniat acesta.

In Bucuresti, greva generala va afecta comisariatul general de pe bulevardul Unirii.

Angajatii Garzii Nationale de Mediu au intrerupt, in data de 26 aprilie, programul de lucru timp de doua ore, la nivel national, in vederea aducerii in prim-plan a nemultumirilor legate de nealinierea salariilor personalului GNM la nivelul salariilor colegilor din institutiile cu atributii similare. O alta revendicare a angajatilor din sectorul de mediu vizeaza imbunatatirea conditiilor de munca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
PSD și PNL au renunțat să-l mai susțină pe medicul Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei. Cele două mari partide i-au aruncat în luptă Gabriela Firea (PSD) și pe...
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Decizia PSD și PNL de a renunța la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru primăria Bucureștiului a fost ironizată de toate partidele de opoziție. Mihai Enache, candidatul AUR la...
#greva Garda de Mediu , #greva