Cartel Alfa: Ministrul Educatiei nu poate inlocui profesorii care fac greva

Vineri, 28 Mai 2010, ora 18:49
1496 citiri
Cartel Alfa: Ministrul Educatiei nu poate inlocui profesorii care fac greva

Masura anuntata de ministrul Educatiei privind inlocuirea profesorilor care se vor afla in greva in perioada desfasurarii Bacalaureatului la limba straina incalca Legea privind solutionarea conflictelor de munca, sustin reprezentantii CNS "Cartel Alfa".

"Va rugam sa aveti in vedere ca prevederile art. 53 din Legea nr. 168/1999 privind solutionarea conflictelor de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, interzic inlocuirea salariatilor aflati in greva, astfel incat masurile despre care ati afirmat ca le-ati adoptat constituie o incalcare grava a libertatii sindicale", sustin reprezenatntii Cartel Alfa, intr-o scrisoare deschisa adresata ministrului Educatiei, potrivit Mediafax.

Federatia precizeaza si ca dreptul la greva este un drept fundamental al lucratorilor si al organizatiilor lor si constituie un mijloc legitim de aparare a intereselor lor economice si sociale, iar impiedicarea lucratorilor de a-si exercita acest drept incalca libertatea sindicala.

"Avand in vedere ca sunteti cetatean francez si ati petrecut circa 10 ani din viata dumneavoastra in Franta, va rugam sa va reamintiti modelul de democratie in care ati petrecut acei ani, precum si daca vreunul dintre ministrii francezi ai educatiei a recurs la metode similare celor pe care dumneavoastra intentionati sa le folositi pentru a zadarnici exercitarea legitima a dreptului la greva al lucratorilor din educatie", se mai arata in scrisoarea deschisa.

Sindicalistii din Educatie sustin ca inlocuirea membrilor de sindicat participanti la greva cu alte persoane este ilegala.

"Atragem atentia ca dreptul la greva este prevazut si garantat de Constitutia Romaniei, de legislatia in vigoare, precum si de pactele, tratatele si conventiile internationale in materie, ratificate de Romania sau la care Romania este parte. Astfel, toate presiunile exercitate de MECTS si conducerea institutiilor din subordine sunt ilegale si ne rezervam dreptul de a formula plangeri penale impotriva persoanelor care se fac vinovate de exercitarea acestor presiuni", au spus reprezentantii federatiilor din invatamant.

Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „într-o ţară civilizată ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi...
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
#cartel alfa, #inlocuire profesori, #profesori greva , #greva