Medicii intra de luni in greva japoneza: Ameninta cu proteste si greva generala (Video)

Luni, 21 Martie 2016, ora 07:50
5062 citiri
Medicii intra de luni in greva japoneza: Ameninta cu proteste si greva generala (Video)
Foto: Arhiva Ziare.com

Sindicatele din sanatate, sustinute de unele asociatii profesionale, au anuntat ca vor declansa o serie de proteste, incepand cu o greva japoneza care se va derula pe parcursul acestei saptamani.

Printre revendicari se numara aplicarea Legii salarizarii unitare, acordarea sporurilor si asigurarea in regim gratuit si prioritar a serviciilor medicale acordate personalului angajat in sistemul de sanatate, potrivit News.ro.

Astfel, Federatia Sindicala "Hipocrat" si Camera Federativa a Sindicatelor Medicilor din Romania, federatii membre ale Confederatiei Nationale Sindicale (CNS) "Cartel ALFA", incep luni seria de proteste anuntate, care debuteaza cu greva de tip japonez, cu banderola.

Alianta Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical, Societatea Nationala de Medicina Familiei din Romania, Federatia Patronatelor Medicilor de Familie din Romania, precum si mai multe filiale judetene ale Colegiului Medicilor din Romania sustin acest demers, precizeaza organizatorii.

Medicii se pregatesc de greva generala si ameninta cu demisii in bloc. Cum poate fi resuscitat sistemul de Sanatate?

Ei mai precizeaza ca decizia a fost luata dupa intalnirea pe care conducerea celor doua formatiuni au avut-o cu ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas Cadariu, si cu secretarul de stat Francisk Iulian Chiriac, la inceputul saptamanii trecute.

"Discutiile au vizat solutionarea revendicarilor salariatilor din Sanatate si nu s-au finalizat cu un calendar concret si realist pentru rezolvarea acestor probleme", spun sindicalistii.

Revendicarile medicilor

Solicitarile F.S. "Hipocrat" si CFSMR vizeaza: aplicarea prevederilor Legii 284/2010 privind salarizarea unitara si in sanatate, in sensul reincadrarii personalului avand ca valoare de referinta salariul minim brut pe economie de 1.250 lei si acordarea tuturor sporurilor, calculate la salariul efectiv, precum sporul de conditii deosebite de munca, sporul de doctorat.

Se mai cere respectarea normei de munca si a timpului de munca si de repaus pentru toate categoriile de personal din Sanatate, prin reducerea pana la eliminare a deficitului de personal (lipsa personalului din sistemul sanitar duce la o norma de munca efectiva mare, timpul de repaos si de refacere fiind mult mai redus decat timpul de munca), asigurarea in regim gratuit si prioritar a serviciilor medicale acordate personalului angajat in sistemul de sanatate si cresterea valorii decontate pentru serviciile medicale din spitale, ambulator si medicina de familie.

Medic in Romania: Salariile marite fara a pune punct coruptiei si risipei, pansament nou peste cangrena Interviu

"Cu toata disponibilitatea aratata de reprezentantii Ministerului Sanatatii, revendicarile celor doua organizatii sunt departe de a fi rezolvate, deoarece nu s-au evidentiat solutii concrete. In concluzie, tergiversarea luarii unor decizii la nivel guvernamental este cauza pentru care vom demara actiuni de protest incepand cu 21 martie 2016", mai spun cele doua organizatii.

Astfel, in perioada 21 - 27 martie, protestatarii vor fi in greva japoneza si vor purtea banderole la serviciu, pe 28 martie isi vor sustine revendicarile la Camera Deputatilor, in Comisia de Sanatate, iar pe 31 martie si 7 aprilie vor avea loc pichete la Ministerul Muncii si respectiv Ministerul Sanatatii.

Intre 11 si 17 aprilie se organizeaza greva de avertisment, cu incetarea activitatii timp de doua ore, iar pentru 18 aprilie se anunta greva generala, cu sustinerea unei treimi din activitate si asigurarea urgentelor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#greva japoneza medici, #proteste medici, #medici greva generala , #greva