Negocierile de la ROMATSA au esuat - Greva fara precedent ce va provoca haos in aer (Video)

Luni, 13 Iulie 2015, ora 21:25
8720 citiri
Negocierile de la ROMATSA au esuat - Greva fara precedent ce va provoca haos in aer (Video)
Foto: Facebook/ROMATSA

Controlorii de trafic aerian isi mentin decizia de a intra miercuri in greva de avertisment, timp de doua ore, dupa ce negocierile de luni cu conducerea ROMATSA, in prezenta secretarului de stat in Ministerul Transporturilor Dragos Titea, au esuat.

"Am avut astazi o intalnire la ROMATSA, nu stiu cum sa spun daca a fost conciliere, mediere.... Cel mai important este ca nu s-a rezolvat niciuna dintre cele 14 revendicari ale noastre. Nu am stiut absolut nimic (despre intalnire - n.red.). Am aflat de la presa ca domnul Titea a intrat in ROMATSA la ora 10,00. Din pacate, ca si pana acum, in prezenta domnului ministru, domnul director general face afirmatii ca este de acord cu toate cele 14 puncte, asa cum a spus si in fata presei.

Greva care provoaca haos in aer: "Seful ROMATSA se joaca cu siguranta oamenilor din avion"

Ok, haideti sa stingem punctul 1. A, pai aici nu sunt de acord. Punctul 2. Nu, pai aici nu pot face chestia asta. La punctul 5, nici aici nu sunt de acord. Absolut nimic. Niciunul dintre cele 14 puncte nu s-au rezolvat", a declarat, luni, pentru Agerpres, Radu Tudorache, controlor de trafic aerian la ROMATSA, liderul Sindicatului Controlorilor de Trafic Aerian si purtator de cuvant.

Mai mult, Radu Tudorache a afirmat ca directorul general al ROMATSA a dat o decizie retroactiva prin care a taiat salariile liderilor de sindicat si a marit sporurile unor directori si sefi de tura pentru a convinge oamenii sa renunte la greva de avertisment.

Acesta a precizat ca sindicalistii sunt in continuare dispusi sa negocieze, insa sunt sanse aproape zero ca sa se ajunga la un acord cu patronatul.

O greva fara precedent va provoca haos in aer: Controlorii de trafic blocheaza zborurile in Romania (Video)

Liderul sindical a reiterat ca sindicalistii isi mentin decizia de a intra in greva de avertisment, miercuri, timp de doua ore.

"Da, categoric ne mentinem decizia. Noi suntem deschisi oricand. Din pacate, sansele cred ca sunt aproape spre zero la suta. Nu putem sa oprim asa ceva. Avem in jur de 900 de semnaturi de la salariati, controlori de trafic, tehnicieni de aviatie, inclusiv meteorologi etc.", a spus el.

Radu Tudorache nu exclude posibilitatea unei greve generale, in caz ca nu se rezolva revendicarile controlorilor de trafic aerian.

"In functie de ce se va intampla, vom lua decizia unei eventuale greve generale. Semnaturile le am, dar nu pe toate. Avem si 17 locatii in tara, iar semnaturile originale imi sunt necesare daca ma contesta in instanta. Practic, ele curg in continuare. Si azi mi-au mai venit semnaturi din tara. Eu trebuia sa am, practic, jumatate dintre membri, vreo 600 si ceva si am in jur de 900 de semnaturi", a precizat acesta.

Intrebat cand preconizeaza declansarea unei eventuale greve generale, sindicalistul a spus depinde de cum decurg lucrurile in continuare si de o analiza pe care doreste sa o faca. De asemenea, va fi o decizie a celor 48 de reprezentanti ai Comisiei de negociere din tara.

Pe perioada grevei ROMATSA va asigura o treime din traficul aerian

Controlorii de trafic aerian vor intra in greva de avertisment, miercuri, timp de doua ore, cauza fiind neincheierea Contractului Colectiv de Munca, a declarat, joi, secretarul Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din Romania (ATSR), Andreias Paduraru.

"Controlorii de trafic aerian vor fi in greva miercuri, timp de doua ore, intre 11,00 si 13,00. Cauzele sunt neincheierea Contractului Colectiv de Munca, neajungerea la nicio intelegere in urma unei concilieri avute cu Inspectoratul Teritorial de Munca", a spus Paduraru.

Potrivit acestuia, in cele doua ore de greva, ROMATSA va asigura, conform legii, o treime din traficul aerian, la care se adauga aeronavele care transporta sefi de stat, prim ministri, ministri, monarhi, bolnavi, avioanele militare, avioanele de cautare cu salvare si cele umanitare.

Sindicalistii de la ROMATSA spun ca ultima oara cand s-a pus problema unei greve a fost inceputul anilor '90. Acum s-a ajuns in aceasta situatie dupa negocieri care au durat mai mult de doua luni pentru incheierea unui nou CCM. Cu toate acestea, nu s-a ajuns la nicio intelegere, iar de la 1 iunie 2015 angajatii ROMATSA nu mai au Contract Colectiv de Munca.

De asemenea, sindicalistii mai au 14 revendicari ce vizeaza zona profesionala, protectia salariatilor, siguranta traficului aerian, dar si drepturile sindicale, cea mai importanta fiind cea legata de varsta pensionarii. Insa, spun ei, directorul ROMATSA a refuzat continuarea negocierilor.

La randul ei, conducerea ROMATSA a anuntat ca decizia sindicatelor va fi contestata in instanta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#greva ROMATSA, #greva controlori trafic , #greva