Scandal la Filarmonica Banatul: Din cauza grevei generale, stagiunea s-a deschis cu un simplu concert de pian

Vineri, 05 Octombrie 2018, ora 20:18
3416 citiri
Scandal la Filarmonica Banatul: Din cauza grevei generale, stagiunea s-a deschis cu un simplu concert de pian
Foto: Arhiva Pixabay.com

Programul de deschidere a stagiunii Filarmonicii Banatul din Timisoara a fost modificat vineri seara dupa ce instrumentistii au intrat in greva generala din cauza directorului. "Nu stam nici in muzicienii respectivi si nici in directorul respectiv. Exista pe planeta suficienti", a comentat primarul Nicolae Robu.

Greva generala a fost declansata vineri dimineata, asa ca in aceasta seara programul de deschidere a continut doar un recital de pian.

Primarul Timisoarei, Nicolae Robu, a declarat ca toti cei implicati "in chestiune" trebuie sa actioneze respectand legea.

"Se va face o analiza si se va vedea cine cu ce este vinovat. Un lucru vreau sa fie foarte clar pentru toata lumea. In Timisoara de astazi, un director de institutie n-o sa fie pus de niciun sindicat si nici dat jos de vreun sindicat. Lucrul acesta e nenegociabil. Putem discuta orice, dar cine-i director si cine nu e director, nu stabilesc sindicatele. Ele au alte atributii", a spus presei Nicolae Robu.

El a subliniat ca nici refuzul unora de a aparea in spectacole duminica pentru ca "au alta treaba pe la biserici" nu este acceptabil.

"In principiu, trebuie sa fie foarte clar si pentru directorul Garboni si pentru ceilalti interpreti angajati, muzicieni, indiferent de postul pe care-l ocupa, ca trebuie sa actionam cu respectarea legii si ca un contract colectiv de munca trebuie negociat. Domnul Garboni a vrut sa negocieze un contract colectiv de munca si partea cealalta a parasit negocierile si n-a mai vrut asta (anul trecut, n.red.) ", a adaugat edilul.

Robu a afirmat ca "se va face liniste acolo", chiar daca "pleaca si unii si altii, indiferent cati".

Primarul a subliniat ca nu se poate continua intr-o astfel de atmosfera, intr-o institutie culturala de prim rang, in orasul ce va fi Capitala Culturala Europeana.

"Nu stam nici in muzicienii respectivi si nici in directorul respectiv. Exista pe planeta suficienti. (...) Pana la urma, daca este nevoie, vom recurge la solutii radicale, in limitele legii, fata de fiecare.

Consider ca au vinovatii si unii si ceilalti. Sunt incapatanari care nu-si au sensul. Ar trebui sa existe mai mult respect pentru spectatori, pentru ca un artist, mai ales unul din domeniul muzicii, nu se manifesta in camera surda, de unul singur, ci are nevoie de spectatori. Daca ar exista mai mult respect, nu ar exista astfel de lucruri", a spus Nicolae Robu, exprimandu-si regretul ca pentru unii "arta este sursa de venit, nu o traire".

Greva generala a fost precedata saptamana trecuta de greva de avertisment a sindicalistilor din Filarmonica Banatul, care sperau ca vor demara negocierile cu conducerea institutiei, act care putea stopa greva generala.

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#greva generala Filarmonica Banatul , #greva