Sindicatele din ArcelorMittal Galati ameninta cu greva

Miercuri, 26 Ianuarie 2011, ora 19:11
972 citiri
Sindicatele din ArcelorMittal Galati ameninta cu greva
Foto: LesAfriques

Organizatiile sindicale din combinatul siderurgic ArcelorMittal Galati ameninta cu declansarea conflictului de munca in unitate, dupa ce negocierea contractului colectiv de munca aplicabil in 2011 a esuat.

Partile negociatoare nu s-au inteles in privinta cresterii salariale aplicabile in 2011 in combinat. Liderii sindicali au cerut majorarea cu 15 procente a lefurilor, insa patronatul a raspuns ca nu poate sustine o crestere mai mare de 7 procente.

"Timpul legal de negociere a expirat fara ca partile sa ajunga la o intelegere, dupa solicitarea justificata a sindicatelor, legata de cresterea salariala", a declarat, miercuri, Mircea Scintei, presedintele FSS Metarom, federatia sub umbrela careia se afla majoritatea sindicatelor de pe platforma siderurgica ArcelorMittal Galati.

"In aceste conditii, patronatul a fost notificat de catre sindicate cu privire la crearea premiselor de declansare a conflictului de munca si, potrivit legii, patronatul trebuie sa raspunda in doua zile", a precizat Mircea Scintei.

Reprezentantii companiei au refuzat sa comenteze.

Saptamana trecuta, cu cateva zile inainte de esuarea negocierilor, administratia ArcelorMittal Galati a deschis o noua schema de plecari voluntare. Salariatii, care vor putea parasi combinatul pana la mijlocul lunii martie, vor primi plati compensatorii cuprinse intre 25.000 si 30.000 de lei, precum si 6 pana la 24 de salarii compensatorii, in functie de vechime.

In prezent, in combinatul galatean lucreaza circa 9.300 de oameni si, dupa aceasta schema de plecari voluntare, ar putea ramane peste 7.000 de salariati.

ArcelorMittal este cea mai mare companie de otel din lume, avand operatiuni in peste 60 de tari. In Romania, compania controleaza combinatele de la Hunedoara si Galati, producatorii de tevi din Roman si Iasi, operatorul portuar Romportmet Galati si filiala locala a companiei de constructii ArcelorMittal Construction.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#greva ArcelorMittal, #sindicate ArcelorMittal, #contract colectiv ArcelorMittal , #greva