Zeci de mii de angajati din primarii si consilii judetene, in greva (Video)

Miercuri, 18 Februarie 2015, ora 16:04
3947 citiri
Zeci de mii de angajati din primarii si consilii judetene, in greva (Video)
Foto: tion.ro

Peste 29.000 de angajati din primarii si consilii judetene vor intra intr-o greva de avertisment, a anuntat Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie (FNSA).

Astfel, salariatii din 38 de judete si Bucuresti vor intra vineri in greva. Printre doleantele protestatarilor se afla acordarea tichetelor de masa si cresteri salariale, potrivit Mediafax.

Potrivit vicepresedintelui FNSA, Gheorghe Tanase, 29.520 de salariati din 1.853 de primarii si 19 consilii judetene isi vor intrerupe activitatea vineri, intre 10:00 si 10:30. Angajatii vor iesi pe holurile institutiilor in semn de protest.

Printre revendicarile protestatarilor se afla "reglementarea si liberalizarea acordarii, incepand cu anul 2015, a tichetelor de masa sau a normei de hrana pentru toti salariatii din administratia publica locala, in limita bugetelor locale aprobate prin hotarari de consiliu, si cresteri salariale sau aplicarea, incepand cu acest an, a Legii nr. 284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice".

Angajatii spun ca intra in greva, dupa ce Guvernul nu le-a indeplinit nicio solicitare.

"In conditiile in care niciuna dintre solicitarile noastre nu a fost solutionata de catre Guvernul Romaniei, dimpotriva, prin adoptarea OUG nr. 83/2014 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2015, salariile bugetariilor din administratia publica locala au fost inghetate si a fost interzisa, in mod expres, acordarea tichetelor de masa, cadou si a voucherelor de vacanta, precum si a oricaror premii, prime sau bonificatii, veniturile salariatilor din administratia publica locala fiind mentinute la acelasi nivel cu cel din decembrie 2014, in contextul in care aproape toate categoriile de personal bugetar (sanatate, asistenta sociala, aparare, invatamant) au beneficiat de cresteri salariale si imbunatatiri ale conditiilor de munca si constatand dezinteresul manifestat de catre reprezentantii Guvernului fata de problemele majore cu care se confrunta salariatii din sectorul nostru de activitate, am decis declansarea actiunilor de protest care presupun intreruperea activitatii in institutiile administratiei publice locale (primarii si consilii judetene) ", a declarat reprezentantul FNSA.

Salarii "inacceptabil de mici"

Mai mult, spun sindicalistii, salariile din administratia publica sunt "inacceptabil de mici, intre 900 si 1.900 de lei, in conditiile in care unii angajati lucreaza cu fonduri europene si au responsabilitati foarte mari".

Potrivit lui Gheorghe Tanase, au existat discutii cu ministrul delegat pentru dialog social, Liviu Pop, insa nu a fost identificata nicio solutie.

Mai mult, Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice a refuzat parcurgerea procedurii concilierii conflictului de munca declansat si inregistrat, conform legii.

"Constatam ca dupa aproximativ doi ani de guvernare, am fost amagiti cu promisiuni, asa cum s-a intamplat si in campania electorala din 2012, cand actualii guvernanti au castigat alegerile cu voturile noastre, promitand ca vor modifica legislatia prin care Guvernele Boc au distrus tot ceea ce sindicatele din Romania au construit de la Revolutia din 1989 incoace. Am mai fost pacaliti si cu ocazia alegerilor europarlamentare din 2014 de catre clasa politica aflata la guvernare", a completat Tanase.

Urmeaza greva generala

Greva de avertisment este doar primul pas, spun sindicalistii, precizand ca au de gand sa declanseze procedura pentru strangerea de semnaturi in vederea declansarii grevei generale in administratia publica locala.

La randul sau, liderul sindical de la Primaria Bucuresti, Dumitru Gherdan, a precizat ca in Capitala vor fi organizate actiuni de protest la Primaria Municipiului Bucuresti si la Primaria Sector 3. Gherdan a punctat ca este "dezamagit" de faptul ca doar 150 din cei 750 de angajati ai Primariei Capitalei au anuntat ca vor participa la greva de vineri. Potrivit acestuia, salariatii se tem ca daca protesteaza ar putea ramane fara locul de munca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#greva administratia locala, #angajati primarii greva, #angajati consilii judetene greva , #greva
Comentarii
C
Cronos
rank 3
Poza ORD
ORD
rank 5
Trei judete nu intra in greve. Harghita Covasna si Bihor..