Specialist: Gripa aviara identificata in Romania nu se transmite la om. Dar poate cauza pagube mari, daca scapa de sub control

Joi, 16 Ianuarie 2020, ora 15:38
5948 citiri
Specialist: Gripa aviara identificata in Romania nu se transmite la om. Dar poate cauza pagube mari, daca scapa de sub control
Foto: Arhiva Pixabay

Ca Romania sa nu se umple din nou de gripa aviara, inca de la inceputul saptamanii Uniunea Nationala a Crescatorilor de Pasari din Romania (UNCPR) cerea suspendarea importurilor de carne si oua din Polonia. Intre timp, producatorii au renuntat la idee, chiar daca boala a ajuns deja in Romania. Iata de ce.

Presedintele UNCPR, profesorul Ilie Van, sustine ca intelege de ce importurile de carne de pasare si oua din tari afectate de gripa aviara nu pot fi suspendate.

"Am facut acea solicitare in incercarea de a obtine o decizie politica. Am cerut, de fapt, suspendarea importurilor din Polonia - unde boala se raspandea cu o viteza foarte mare - pana cand autoritatile de acolo reuseau sa regionalizeze tara si sa tina lucrurile sub control.

N-am primit acest sprijin. Inteleg ca e dificil sa se suspende importurile, in conditiile in care suntem pe o piata unica (a UE - n.red.). Asa ca in prezent se merge pe normele europene: nu se importa din zonele afectate de gripa aviara data de virusul H5N8", a explicat Ilie Van pentru Ziare.com.

Acesta a subliniat ca aceasta tulpina de gripa aviara nu se transmite la om. Este, insa, periculoasa, pentru ca afecteaza pasarile si poate crea pagube insemnate.

"Principalul vector de transmitere sunt pasarile salbatice (care, intrand in contact direct cu pasarile domestice, pot da mai departe boala - n.red.). Pasarile crescute in aer liber, fie in ferme, fie in gospodarii, sunt cele mai expuse la imbolnavire. Si schimbul de materiale - cum ar fi cartoanele cu oua, ouale de incubatie sau pasarile vii - poate favoriza raspandirea bolii.

Si sigur ca mai sunt si alte modalitati de transmitere a bolii. Pana la urma, ea poate fi transmisa si de rotile unui camion care vine dintr-o zona de focar. Asteptam ca autoritatile sa gestioneze eficient situatia. Adica sa stinga focarul din Maramures si sa impiedice aparitie altora.

La randul nostru, am vorbit cu fermierii si le-am recomandat sa isi intareasca masurile de biosecuritate, astfel incat sa scada cat mai mult riscul de raspandire a gripei aviare", a mai precizat Ilie Van.

Reamintim ca la o hala de pasari din Seini (Maramures) a fost identificata gripa aviara cauzata de virusul H5N8. Acolo a fost adus un incinerator de la Satu Mare. Mii de pasari au fost arse, iar cenusa le-a fost ingropata.

Societatea respectiva a cerut retragerea de pe piata a oualor care fusesera produse in respectiva hala. Potrivit Autoritatii Santitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), inca se lucreaza la stabilirea modului in care boala a ajuns in ferma maramureseana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#gripa aviara om, #transmitere gripa aviara, #Ilie van gripa aviara Seini , #gripa aviara
Comentarii