100 de cazuri noi de gripa porcina, inregistrate in ultima saptamana in Romania

Luni, 02 Noiembrie 2009, ora 12:17
1634 citiri
100 de cazuri noi de gripa porcina, inregistrate in ultima saptamana in Romania
Foto: Arhiva

Cei 40 de turisti care au contactat virsusul H1N1 internati la Institutul de Boli Infectioase Matei Bals din Capitala au forme usoare ale bolii, numarul celor diagnosticati cu gripa porcina in ultima saptamana in Romania fiind de 100, spune dr. Adriana Pistol.

In prezent, Romania inregistreaza 100 de bolnavi cu gripa porcina care sunt izolati si se afla sub tratament antiviral.

"Avem suficiente rezerve de Tamiflu, de ordinul sutelor de mii, nu se pune problema sa ramanem fara rezerve", a precizat Adriana Pistol, directorul Centrului pentru prevenirea si controlul bolilor transmisibile.

Cei 40 de turisti cazati la hotelul Sinaia care au fost diagnosticati cu gripa porcina sunt in prezent sub supraveghere medicala, fiind internati la Institutul de Boli Infectioase Matei Bals din Bucuresti, a declarat pentru NewsIn dr. Adrian Streinu Cercel.

Potrivit lui Streinu Cercel, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, este vorba despre cazuri de import, boala fiind transmisa de o turista din Portugalia, care in ultimele 48 de ore a refuzat internarea.

Cele 40 de persoane cazate in hotelul Sinaia care au contactat virusul H1N1 faceau parte dintr-un grup organizat de studenti straini, care se aflau impreuna in statiunea montana, a declarat pentru NewsIn directorul Centrului pentru prevenirea si controlul bolilor transmisibile. Grupul de studenti cuprindea peste 200 de persoane.

Turistii din hotel au fost invitati sa paraseasca unitatea, aceasta urmand a fi inchisa si dezinfectata.

Pana acum, virusul a fost mai agresiv la Iasi, unde au existat patru focare in colectivitati de elevi si studenti, la Grupul Scolar "Ioan Holban", Centrul de Relatii Internationale "Gaudeamus", Colegiul Tehnic "Gh. Asachi" si Scoala Generala nr. 15. De altfel, Scoala nr.15 din Iasi a fost si singura institutie de invatamant inchisa, pe 27 octombrie, pentru o saptamana.

Saptamina trecuta au fost confirmate in Romania si primele doua cazuri cu complicatii, o invatatoare de 31 de ani de la Scoala nr. 147 din Capitala, care a dezvoltat o forma severa de bronhopneumonie, si baritonul Gheorghe Mogosan, ambii necesitand internare la terapie intensiva si fiind asistati respirator mecanic. Cazul lui Mogosan este mai complicat, baritonul contactand virusul gripal pe fondul unei boli respiratorii mai vechi.

Potrivit lui Streinu Cercel, rata de transmitere a virusului A/H1N1 in Romania este de 30%, iar cele mai grave cazuri sunt cele "subclinice", adica bolnavii care "duc boala pe picioare", fara a consulta un medic. Rata mortalitatii in cazul gripei A/H1N1 in Romania este de 0,01% in momentul de fata, dar poate creste la maximum 2,5%, potrivit estimarilor Ministerului Sanatatii. Perioada de incubare a virusului este cuprinsa intre cateva minute si sapte zile.

Ministerul Sanatatii incearca sa devanseze campania de vaccinare a elevilor, prevazuta pentru inceputul lunii ianuarie 2010, daca va reusi sa obtina vaccinul din strainatate.Vaccinul produs de Institutul Cantacuzino este facut, fiind vorba de peste un milion de doze, dar care nu pot fi folosite, pentru ca testele se vor definitiva de-abia la sfarsitul lunii noiembrie."Ele sunt facute, dar nu pot fi folosite, dar nu am testele gata. Daca pun pe piata un vaccin care nu are aprobare si se intampla ceva, pot sa ma sinucid", a spus Streinu Cercel.

Ministerul Sanatatii a anuntat, joi, ca are nevoie sa achizitioneze in regim de urgenta, de pe piata internationala, un milion de doze de vaccin pandemic, luandu-se decizia de a initia o H.G. prin care sa fie alocati banii necesari. "In momentul de fata, Ministerul Sanatatii trebuie sa ia masuri suplimentare, in special in focarele existente, pentru a preveni raspandirea virusului. Vorbim, in aceste zile, despre un virus cu transmitere locala, destul de agresiv si care se poate raspandi cu repeziciune daca nu actionam adecvat", a declarat prof.dr. Adrian Streinu Cercel.

Ministerul Sanatatii a trimis cereri pentru dozele de vaccin contra virusului H1N1 de care are nevoie urgenta catre Novartis, Baxter, Pasteur si GlaxoSmithKline, urmand ca acestea sa raspunda pozitiv sau negativ in urmatoarele 24, 48 de ore.

Primul caz de infectare cu virusul A/H1N1 din Romania a fost confirmat pe 23 mai, la o tanara intoarsa din SUA.

Primul caz de gripa H1N1 in scolile romanesti a fost inregistrat la o eleva din Slobozia, pe 16 septembrie. Pe 22 octombrie, au mai fost confirmate doua cazuri de gripa, la Scoala 146 din Bucuresti si la Colegiul "Gheorghe Asachi" din Iasi, fiind vorba si despre primele cazuri cu transmitere comunitara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Edilul general, Nicuşor Dan, afirmă că PSD începe să se delimiteze de Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei la Primăria Capitalei, şi susţine că acest lucru corespunde cu orientarea...
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
#gripa porcina Romania, #cazuri noi diagnosticate , #gripa porcina