6.000 de paturi in spitale pentru pacientii cu gripa porcina, in Romania

Vineri, 07 August 2009, ora 17:18
786 citiri
6.000 de paturi in spitale pentru pacientii cu gripa porcina, in Romania
Foto: Metro.co.uk

Spitalele din Romania dispun de peste 6.000 de paturi destinate pacientilor diagnosticati cu gripa porcina, iar autoritatile vor suplimenta numarul acestora, daca va fi nevoie, a declarat directorul Centrului pentru Prevenirea si Controlul Bolilor Transmisibile, dr. Adriana Pistol.

"In anumite sectii ale spitalelor din tara, se pot amenaja paturi care sa fie destinate exclusiv pacientilor cu gripa noua, se pot face noi sectii de infectioase, daca va fi nevoie, in toamna, cand se asteapta in toata lumea o crestere a numarului de pacienti infectati cu virusul A/H1N1", a precizat dr. Pistol.

In privinta stocului de antivirale, de aproape 450.000 de cutii, reprezentantii Ministerului Sanatatii spun ca acesta este suficient pentru a trata aproximativ 90.000 de pacienti diagnosticati cu gripa porcina.

"Pana acum s-au consumat in jur de 900 de cutii, pentru tratarea pacientilor diagnosticati cu noua gripa. Tratamentul unui pacient necesita, in medie, cinci cutii de antivirale", a explicat purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii, Mihai Ursa.

Ministerul Sanatatii a obtinut din partea Guvernului o suplimentare a bugetului de peste trei milioane de lei, din Fondul de rezerva al Executivului, pentru achizitionarea de anitivirale si echipamente de protectie impotriva gripei porcine, destinate personalului medical si populatiei.

Din acesti bani va fi asigurat tratamentul specific cu medicamente antivirale pentru 25% din populatie, conform procentului minim de acoperire a populatiei, recomandat de Organizatia Mondiala a Sanatatii si Comisia Europeana.

Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a precizat, in repetate randuri, ca stocul de antivirale, 450.000 de cutii, acopera putin peste 2% din populatia din Romania, in timp ce estimarile CE arata ca peste un milion de romani lucreaza in sistemul sanitar.

Totodata, directorul Regiunii Europene a OMS a adresat ministrilor sanatatii din statele membre o scrisoare in care subliniaza ca guvernele trebuie sa informeze permanent publicul referitor la masurile de protectie intreprinse si sa asigure stocuri de antivirale, vaccinuri, echipamente de protectie personala si substante dezinfectante.

Potrivit aceluiasi proiect de act normativ, va fi asigurata vaccinarea profilactica pentru aproximativ 35% din populatia Romaniei: 5% din personalul medico-sanitar, care asigura securitatea nationala si locala, precum si din sectoarele economice vitale, si 30% dintre persoanele cele mai expuse la imbolnavire.

Numarul pacientilor diagnosticati cu gripa porcina in Romania a ajuns la 199, de miercuri pana joi fiind confirmate cinci cazuri noi, potrivit ultimei centralizari a Centrului European de Prevenire a Bolilor (ECDC).

Primul caz de infectare cu virusul A/H1N1 din Romania a fost confirmat pe 23 mai, la o tanara intoarsa din SUA.

Specialistii estimeaza ca, la toamna, odata cu racirea vremii, incidenta bolii va creste semnificativ.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#paturi spitale gripa, #gripa porcina Romania, #vaccin gripa porcina, #paturi gripa porcina , #gripa porcina