Afaceri versus gripa

Sambata, 09 Mai 2009, ora 14:29
660 citiri
Afaceri versus gripa
Foto: Wikipedia

Pregatirile facute de companii pentru a face fata epidemiei de gripa porcina ar putea fi o mare pierdere de timp si bani, sunt de parere unii analisti.

Potrivit unor estimari sumbre, gripa porcina ar fi trebuit sa suspende comertul mondial, sa reduca produsul global brut cu 5% si sa coste trei trilioane de dolari, in total, iar aproximativ un milion de oameni ar fi urmat sa fie ucisi de virus.

Insa estimarile despre daunele pe care le-ar putea cauza gripa demonstreaza slabiciunile presei, ale agentiilor de monitorizare si economistilor, comenteaza revista Time.

Cel mai grav scenariu este si cel mai putin probabil sa se intample. Spunand ca o astfel de desfasurare a lucrurilor este probabila, arata faptul ca publicul crede in aproape orice, mai putin in ceea ce vede cu proprii ochi sau aude cu propriile urechi.

Prin urmare, o mare parte din firmele din Statele Unite, de exemplu, si-au schimbat planurile de zbor, i-au chemat inapoi pe angajatii plecati in delegatii si s-au pregatit in eventualitatea in care o parte a acestora s-ar fi imbolnavit si ar fi lipsit de la serviciu.

Potrivit scenariilor pesimiste date publicitatii de mai multi analisti si agentii de monitorizare, operatorii aerieni urmau sa inregistreze pierderi masive in tarile afectate, in timp ce companiile farmaceutice ar livra tone de medicamente, in toata lumea.

Nimeni nu ar putea afla cat de mult ar fi cheltuit statele mari, precum China sau SUA, pregatindu-se pentru pandemie, dar, conform estimarilor, ar fi fost asemenea unui dezastru natural sau a unei criza economica.

Din fericire, pandemia nu a avut loc. Rata de imbolnavire a scazut, iar cea a deceselor de pe urma virusului s-a diminuat si mai mult. In cateva saptamani, ar putea fi doar cateva zeci de cazuri.

Dar ridicarea gradului de alerta al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) ne atentioneaza ca nu avem cum sa preconizam evolutia unui virus, prin urmare nu este total exclus sa devina mai agresiv, in timp.

"Sa te panichezi o singura data este costisitor, dar sa o faci a doua oara inseamna sa arunci banii pe fereastra", spun analistii revistei americane.

Potrivit expertilor, totul se poate transforma intr-o criza in doar cateva zile. Daca, de exemplu, la urmatorul virus agresiv care va aparea, lumea nu mai urmeaza sfatul medicilor, crezand ca, dupa cum gripa porcina nu a fost atat de amenintatoare, nici acela nu va fi, ar putea exista un adevarat dezastru economic.

Efectele reale a gripei porcine, pana acum

Potrivit ultimelor cifre date publicitatii de OMS, citate de Reuters, 2.371 de persoane, din 24 de tari, sunt infectate cu virusul asa- numitei gripe porcine, H1N1. Persoanele tinere sunt cele mai afectate, 42 fiind ucise deja de virus.

In Europa, cele mai afectate tari sunt Spania si Marea Britanie, cu 81, respectiv 32 de cazuri. In Germania sunt zece cazuri, iar in Franta si Italia cate cinci.

Mexic este considerata punctul de pornire al virusului, existand 1.112 cazuri confirmate, pana acum. In Statele Unite au fost confirmate 896 de cazuri, doua persoane fiind deja rapuse de virus, iar in Canada sunt 201 oameni infectati.

Vineri, directorul general al OMS, Margaret Chan, i-a indemnat pe ministri Sanatatii sa "nu ia masuri economice si sociale distructive, fara a detine dovezi stiintifice, demonstrand ca acestea ar fi necesare, si fara sa aiba beneficii clare".

Un numar mic de persoane infectate cu H1N1 exista si in Israel, Noua Zeelanda, Coreea de Sud, Portugalia, Polonia, Irlanda, Olanda, Austria, Danemarca, Suedia, Elvetia, El Savador, Hong Kong, Guatemala, Columbia, Costa Rica, Argentina si Brazilia.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#investitii anti gripa porcina, #gripa porcina pandemie , #gripa porcina