Bazac: Putem asigura fara probleme vaccinarea romanilor

Duminica, 03 Mai 2009, ora 13:06
1856 citiri
Bazac: Putem asigura fara probleme vaccinarea romanilor

Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a declarat duminica, in cadrul unei conferinte de presa, ca in Romania nu exista niciun caz de suspiciune de gripa porcina. In cazul in care pandemia ar ajunge si in Romania, avem avantajul ca tara noastra va putea produce vaccinul.

Potrivit ministrului, Romania are capacitatea de a trata in prezent 460.000 de persoane infectate cu N1H1, iar daca va fi nevoie, se mai pot cumpara antivirale. Deocamdata, 9 spitale din tara au primit antivirale.

Ministrul a mai declarat ca Romania va fi capabila sa produca vaccinul la 3 luni de la izolarea tulpiunii. Cu alte cuvinte, undeva in luna septembrie vom detine propriile antivirale. Romania va avea atunci o capacitate de fiolare de 7 milioane pe luna.

"Izolarea s-a facut pe 20 mai, la jumatatea lunii august va putea incepe fabricarea vaccinului, astfel incat acesta sa fie disponibil in septembrie", a anuntat oficialul roman.

"La gripa nu e ca la cutremur!"

Bazac a facut si o paralela intre gripa si seism, declarand: "La gripa nu e ca la cutremur!", facand referire la faptul ca, in cazul virusului care provoaca gripa porcina nu trebuie actionat preventiv decat printr-o igiena stricta.

In afara acesteia, care presupune spalatul pe maini cu apa si sapun, stranutatul si tusitul in batista de unica folosinta si evitarea contactului cu cei infectati sau cu suprafetele contaminate, romanii nu trebuie sa apeleze la altceva. Medicamentele luate "dupa ureche" nu fac decat sa faca virusul, in cazul in care acesta exista, mai rezistent.

Ministrul a reamintit ca virusul se transmite doar de la om la om, prin secretii nazale sau saliva, si nu prin consumul de carne de porc.

Ministrul Bazac a mai declarat ca Politia de Frontiera a dat deja primul raport referitor la cei intrati in tara, urmand sa procedeze astfel zilnic, amintind ca cei care trec granita trebuie sa raspunda la doua intrebari inainte de a intra in Romania: "Aveti febra sau simptome respiratorii?" si "Din ce tara va intoarceti?".

Campanie de informmare

Bazac a mai declarat ca va avea o intalnire cu reprezentantii audiovizualului din Romania, urmand sa discute cu acestia forma in care trebuie sa fie tratata problematica virusului porcin. Potrivit lui, televiziunile vor informa in legatura cu virusul care declanseaza boala la fiecare trei ore.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Ion Bazac gripa, #gripa porcina Bazac, #virus H1N1 gripa, #vaccinuri gripa porcina, #niciun caz gripa, #Politia Frontiera gripa , #gripa porcina