Bazac se ofera voluntar pentru testarea vaccinului antigripal produs de Cantacuzino

Joi, 05 Noiembrie 2009, ora 17:29
1463 citiri
Bazac se ofera voluntar pentru testarea vaccinului antigripal produs de Cantacuzino
Foto: livenews.ro

Fostul ministru al Sanatatii, Ionut Bazac, a anuntat ca se ofera voluntar pentru testarea vaccinului pandemic produs de Cantacuzino, convins fiind ca zvonurile potrivit carora acesta nu ar fi eficient provin de la unii producatori internationali, apreciind totodata ca medicul Streinu-Cercel nu ar fi trebuit sa demisioneze.

"Streinu-Cercel este cel mai bun specialist in boli infectioase din Romania. Nu ar fi trebuit sa ia decizia de a demisiona", a spus Ionut Bazac, in cadrul unei conferinte de presa.

Fostul ministru PSD al Sanatatii a justificat faptul ca Romania nu a comandat vaccin pandemic in perioada mandatului lui, spunand ca, pe atunci, recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii nu indicau gravitatea de acum a bolii, cand au aparut cazuri de contaminare si la copii de sase luni.

In ceea ce priveste masurile luate de Ministerul Sanatii, Bazac apreciaza ca ceea ce lipseste este o metodologie de vaccinare, dar si planurile sectoriale de pandemie.

Pe 29 octombrie, Ionut Bazac a acuzat autoritatile ca nu iau masurile necesare pentru combaterea noii gripe, nerespectandu-se astfel Planul National de combatere a pandemiei, aprobat de Guvern.

"Cer public oficialilor din Ministerul Sanatatii sa se adune si sa caute masurile pe care le-am lasat la Ministerul Sanatatii si sa utilizeze mecanismele stabilite si resursele care au fost alocate. Le reamintesc ca exista o Hotarare de Guvern de punere in aplicare a Planului National de pandemie, in care am inclus achizitionarea a peste 1,3 milioane de doze de antivirale, echipamente de protectie personala si substante dezinfectante pentru copiii din scoli. Nu au fost achizitionate pana acum. Faptul ca vaccinul va fi disponibil curand nu trebuie sa-i faca sa rasufle usurati, pe ei sau pe noi toti. (...)In programul national de combaterea pandemiei existau cantitati de dezinfectanti care trebuiau folosite in scoli pentru copii, aceste cantitati, pentru care erau resursele alocate nu au fost achizitionate nici acum", a precizat fostul ministru al Sanatatii.

In luna august, OMS a anuntat ca 25 laboratoare lucreaza la producerea unui vaccin, printre care Sanofi-Pasteur, liderul mondial in domeniu, britanicul GlaxoSmithKline (GSK), elvetianul Novartis, americanul Baxter. Laboratoare nationale lucreaza de asemenea in China - 11 - Brazilia si Romania.

Potrivit OMS, toate marile laboratoare ar putea produce in cel mai bun caz circa 94 de milioane de doze pe saptamana.

Franta, cu 64 milioane de locuitori, a comandat inca de atunci 94 milioane de doze, cu o rezervare de 36 milioane de doze. SUA au comandat 195 milioane, Spania 37 milioane. Mexicul a solicitat un imprumut de 400 milioane de dolari de la Banca Mondiala pentru a cumpara 20 de milioane de doze, pentru o populatie de 107 milioane.

La inceputul lunii august, GSK anunta ca a primit comanda de 291 milioane de doze de vaccin la nivel mondial. Guvernul britanic a comandat 60 de milioane de doze, Franta 50 de milioane de doze la GSK, alte 24 de milioane la Novartis si 56 de milioane grupului francez Sanofi-Aventis.

Pe 29 august, secretarul de stat Adrian Streinu-Cercel aprecia ca Romania are sanse mici sa achizitioneze de pe piata internationala dozele de vaccin pandemic de care are nevoie urgent, pentru ca a fost "arvunit din vara de catre toti cei care au dorit sa si-l cumpere, e foarte greu sa-l gasim".

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#Bazac testare vaccin, #vaccin Cantacuzino porcina, #cumparat vaccin gripa porcina , #gripa porcina