Boc: Copiii din Romania nu pot fi cobaiul unei firme straine

Marti, 17 Noiembrie 2009, ora 16:07
2041 citiri
Boc: Copiii din Romania nu pot fi cobaiul unei firme straine

Premierul Emil Boc a reluat subiectul vaccinurilor pentru copii pe care Guvernul ar fi trebuit sa le cumpere de la compania farmaceutica GlaxoSmithKline (GSK), declarand ca producatorul nu a vrut sa isi asume raspunderea efectelor secundare, iar executivul nu a acceptat ca vaccinul sa fie testat pe copiii romani.

"Copiii din Romania nu pot fi cobaiul unei firme straine care doreste sa isi vanda un vaccin", a declarat, marti, premierul Emil Boc.

Contractul pe care GSK l-a propus guvernului roman pentru cele 500.000 de doze de vaccin pandemic este acelasi pe care 40 de state l-au semnat, dar daca executivul de la Bucuresti s-a razgandit, acestea vor fi redirectionate tarilor de pe lista de asteptare, a precizat producatorul pe 12 noiembrie, la cererea NewsIn.

Pentru ca la nivel mondial, majoritatea guvernelor au semnat acorduri cu companiile farmaceutice inca din vara trecuta, in conditiile in care stocul de vaccin pandemic este inca limitat, GSK mentioneaza ca a reusit sa rezerve o cantitate mica de 500.000 doze de vaccin pandemic PandemrixTM, pentru a raspunde cererii urgente.

"Lotul este rezervat in acest moment pentru Romania. Datorita faptului ca exista deja o lista de asteptare pentru livrarea de vaccin pandemic PandemrixTM, cele 500.000 de doze vor fi directionate catre alte tari in cazul in care Romania decide sa nu le achizitioneze", se mentioneaza in raspunsul producatorului.

In ceea ce priveste termenii contractuali pentru acordurile de achizitie, acestia sunt standard.

"GlaxoSmithKline a pregatit un contract standard pentru achizitia vaccinului pandemic PandemrixTM , contract care a fost semnat de peste 40 de guverne din intreaga lume, intre care cele ale Canadei, Frantei, Germaniei, Marii Britanii, Finlandei, Norvegiei, Suediei, Irlandei, Spaniei, Bulgariei. Cele 40 de guverne si-au asigurat peste 440 de milioane de doze de vaccin pandemic. Aceiasi temeni contractuali au fost propusi si autoritatilor romane", sustine GSK.

Fostul ministru al Sanatatii, Ion Bazac, a recomandat Ministerului Sanatatii sa reanalizeze decizia de a achizitiona vaccinul, argumentand ca, in Polonia, Guvernul a refuzat cererea producatorului, ca Executivul polonez sa isi asume responsabilitatea pentru eventualele efecte adverse ale vaccinului.

"Este inacceptabil ca raspunderea pentru eventualele neajunsuri sau efecte adverse ale vaccinului sa fie asumate politic, de guverne si nu de catre producator. Vaccinul este un produs medical si producatorul trebui sa si-l asume. Este de asteptat ca aceleasi conditii sa fie impuse de catre producator si tarii noastre - Guvernul Romaniei sa isi asume responsabilitatea pentru efectele negative", declara recent Ion Bazac.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Emil Boc vaccin GSK, #vaccin gripa porcina GSK copii , #gripa porcina