Bogdan Chirieac: Gripa porcina, mai tare ca Obama si Chrysler

Miercuri, 06 Mai 2009, ora 12:39
3606 citiri
Bogdan Chirieac: Gripa porcina, mai tare ca Obama si Chrysler
Foto: Reuters

Gripa porcina a reusit, cateva zile saptamana trecuta, sa sperie toata omenirea. Era si normal sa fie asa, cata vreme Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) ridica la 24 de ore cu cate un punct gradul de alerta, ajungandu-se la 5 din 6 si fiind gata-gata sa se declare 6 din 6, adica pandemie in curs.

Presa, intreband experti independenti, a constat insa ca, in Europa, nu a murit inca nimeni de gripa ca singurul mort inregistrat in SUA este, de fapt, un copil de 2 ani, venit din Mexic, in vizita in Califormia. Cauza decesului nu a fost confirmata oficial ca fiind gripa porcina.

Cum-necum, maladia inspaimantatoare, care era pe cale sa isterizeze omenirea, a reusit totusi sa faca doua lucruri importante: sa treaca aproape neobservat falimentul Chrysler si cele 100 de zile de cand presedintele Barack Obama s-a instalat la Casa Alba.

Falimentul Chrysler ar fi socat, in mod normal, opinia publica americana dar si comunitatea internationala. Dupa General Motors si Ford, Chrysler era a treia mare companie auto din Statele Unite.

Cu tot cu industria orizontala, Chrysler oferea locuri de munca pentru 120.000 de persoane. Falimetul Chrysler arata ca, practic, coloana vertebrala a economiei americane, industria auto, real-estate si industria financiar-bancara este puternic fisurata.

Ceea ce oferea presedintele Obama, preluarea unui pachet din Chrysler de catre Fiat, nu este considerat de experti o alternativa cu adevarat viabila. Constructorul italian are grave probleme la el acasa, pierzand competitia cu constructorii germani si francezi, iar, in Asia, cu cei japonezi, sud-coreeni si de curand chinezi si indieni.

In privinta presedintelui Barack Obama si a celor 100 de zile petrecute in Biroul Oval, desi cota sa de popularitate si incredere este in continuare foarte ridicata, rezultatele si sperantele enorme exprimate la 4 noiembrie sunt departe de a se fi realizat.

Sistemul bancar american este departe de a se fi insanatosit. In ultimele 2 saptamani, Federal Reserve a supus 19 mari banci americane, cu active de peste 100 miliarde de dolari fiecare, la ceea ce s-a numit "testul de stres", adica cum functioneaza bancile sub presiunea financiara a burselor. Rezultatul ramane ingrijorator.

Oficial, el va fi comunicat miercuri, dar presa a aflat deja ca bancile mai au nevoie de inca 150 de miliarde de dolari ajutor al statului, din care Bank of America, singura de cel putin 10 milioane. Cei aprope 5.000 de miliarde de dolari aruncati in gaura crizei pana acum nu au stabilizat, iata, situatia.

Mai mult, noua infuzie nu ofera nicio garantie ca va fi si ultima. Politic, desigur ca, Obama a produs o impresie extrem de agreabila la G20. Desigur ca a inceput procesul de inchidere a bazei de la Guantanamo si s-a promis chiar si o retragere din Irak, pana in 2011.

In acelasi timp, Administratia americana nu a condamnat falsificarea alegerilor din Republica Moldova de catre comunistii lui Voronin, si nici nu a condamnat folosirea excesiva a fortei impotriva manifestantilor pentru libertate si democratie.

Unii spun ca, toata nebunia cu gripa porcina, a fost, de fapt, perdeaua de fum menita sa acopere falimentul Chrysler si traditionala analiza a unui nou presedinte american, aflat in functie de 100 de zile.

Pastrand proportiile, gripa porcina ar fi fost dimensiunea cu care presedintele Traian Basescu ar fi folosit arestarea lui Gigi Becali pentru a distrage atentia de la scandalul apartamentului de 1 milion de euro.

La fel ca in cazul lui Traian Basescu, unde nu exista nicio dovada in sprijinul unei asemenea ipoteze, si in cazul gripei porcine totul ramane, pana la proba contrarie, o simpla coincidenta intr-o lume de-a dreptul innebunita de grija pentru viitorul sau.

Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că nu se află în căutarea unui alt job internaţional după o poziţie atât de importantă la NATO. El a precizat că,...
#gripa porcina victime, #gripa porcina SUA , #gripa porcina
Comentarii
Poza cioclu_rosu1
cioclu_rosu1
rank 4
Să tragem concluzia că real politik "s-a gripat" azi şi lumea politică condusă de occidentul democratic este o "balşoie porcărie "?