Cum va sfarsi America? Apocalipsa la alegere

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 12 August 2009, ora 23:54
14756 citiri
Cum va sfarsi America? Apocalipsa la alegere

America va sfarsi, cel mai probabil, in urma unui incident nuclear de proportii, asta daca nu cumva va degenera razboiul israeliano-arab sau se va sfarsi petrolul sau China va renunta la bonurile de trezorerie americane ori americanii vor fi doborati ca mustele de microbi. In total, cinci scenarii apocaliptice stau pitite in viitorul Statelor Unite.

Publicatia americana The Slate a avut parte numai de suprize dupa ce si-a indemnat cititorii sa participe la un sondaj de opinie online, cu subiectul "Cum credeti ca va sfarsi America?".

Rezultatele au surprins, printre altele, ca unele chestiuni sunt atat de bine incetatenite in psihicul oamenilor, incat acestia ajung sa creada, in pofida dovezilor contrare, ca probleme precum terorismul, petrolul sau rezistenta la antibiotice pot cauza colapsul acestei superputeri.

Din 144 de posibile scenarii apocaliptice, zeci de mii de repondenti din intreaga lume au ales cinci pe care le considera cele mai serioase amenintari la viitorul Americii: "armele nucleare cazute in maini gresite", "razboiul israeliano-arab", "sfarsitul petrolului", "China care renunta la bonurile de trezorerie americane" si "rezistenta la antibiotice".

Cel mai popular scenariu - cel al armelor nucleare - combina anxietati vechi si moderne. Luptatorii talibani pun mana pe cateva arme din Pakistanul destabilizat/ gruparea al-Qaida obtine un mic arsenal din Rusia - cam acestea ar fi variantele prin care America ar putea fi stearsa de pe fata pamantului.

Prezenta teroristilor in topul listei arata ca lumea inca nu si-a revenit dupa atacurile din 11 septembrie 2001 - cel mai recent eveniment care a pus semne de intrebare cu privire la existenta tarii.

Faptul ca teroristii lovesc SUA cu arme nucleare arata ca generatia actuala, la fel ca si cea care a prins al doilea razboi mondial, are aceleasi temeri cu privire la puterea atomica.

Desi razboiul israeliano-arab nu este o anxietate chiar noua, sfarsitul petrolului si spaima ca Beijingul va decide renuntarea la bonurile de trezorerie americane sunt viziuni apocaliptice noi.

Petrolul devine prea scump de exploatat si prea rar, iar energiile alternative nu reusesc sa acopere necesarul de hidrocarburi - este scenariul perfect pentru cel care crede ca Occidentul s-a industrializat prea mult, asa ca nu-l asteapta decat distrugerea.

In ceea ce priveste spaima de un colaps economic cauzat de retragerea chinezilor din economia americana, aceasta poate fi pusa pe seama temerilor cu privire la criza economica globala si locul Americii in lume.

Scenariul cel mai suprinzator este cel care priveste rezistenta la antibiotice - bacteriile isi fac de cap prin America, dupa ce cresterea la scara industriala a animalelor si vanzarile tot mai mari de sapun antibacterial declanseaza dezvoltarea unor superbacterii rezistente la medicamente.

Nu este un scenariu izvorat din teama de recenta pandemie de gripa porcina - aceasta a figurat printre cele 144 de variante de apocalispa - ci este chiar o spaima reala de microbi.

De cealalata parte, cele mai putin votate variante de Apocalispa au fost "antraxul" si "declinul standardelor militare".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#America scenarii apocalipsa, #cinci scenarii SUA , #gripa porcina