Gripa porcina, o binecuvantare in criza economica

Sambata, 25 Iulie 2009, ora 12:38
2537 citiri
Gripa porcina, o binecuvantare in criza economica

Desi cele mai multe companii mari din lume au fost zguduite de criza economica, rugaciunile unora se pare ca au fost ascultate. Dupa industria de aparare, cea farmaceutica este cu siguranta una dintre cele mai sigure si profitabile domenii de investitie.

Gigantii producatori de medicamente au anuntat deja ca vor inregistra profituri de miliarde, in orice valuta importanta, de pe urma gripei porcine.

Vanzarile unor companii precum GlaxoSmithKline (GSK), Roche, Sanofi-Aventis, Novartis sau Baxter au crescut masiv dupa ce guvernele tarilor occidentale au comandat de la ele 600 de milioane de doze de vaccinuri si alte medicamente antivirale.

Compania care va castiga cel mai mult pare sa fie GSK. Aceasta a vandut 150 de milioane de doze de vaccin antigripal si a primit deja o comanda de 60 de milioane de doze dintr-un alt vaccin pe care il va lansa in luna septembrie.

Castigul estimat de GSK numai de pe urma medicamentelor pentru gripa este de trei miliarde de lire sterline. Asta arata inca de pe acum ca anul 2009 va fi unul de neuitat probabil pentru compania care a avut in 2008 un profit total net de 4,7 miliarde de lire.

Oficialii GSK refuza sa se considere vinovati de faptul ca au de castigat de pe urma gripei porcine si spun ca succesul lor se datoreaza investitiilor din ultimii ani. Intr-o scuza cel putin bizara, reprezentantii companiei spun ca au investit 2,5 miliarde de lire in cercetare si laboratoare deoarece asteptau izbucnirea unei pandemii de trei ani.

Industria de medicamente, preferata politicienilor

Nu este nimic rau in a te pregati din timp, insa la fel de ciudata este si prezenta celor mai influenti politiceni ai lumii printre actionarii industriei farmaceutice.

Popularul Tamiflu, cel mai folosit medicament impotriva gripei, a fost produs de compania americana Gilead, al carei presedinte a fost in perioada 1997 - 2001 fostul secretar al Apararii Donald Rumsfeld. El a fost nevoit sa renunte la functia de conducere cand s-a alaturat administratiei Bush, insa detine in continuare o mare parte din actiuni.

Nu se stie cat detine Donald Rumsfeld din compania care a produs Tamiflu, dar potrivit declaratiilor sale de avere, ar avea actiuni cu o valoare curpinsa intre 5 si 25 de milioane de dolari si a castigat cel putin un milion de dolari din epidemia de gripa aviara.

In aceste conditii, faptul ca cel mai important client al Gilead este chiar guvernul nu mai mira pe nimeni. In timpul epidemiei de gripa aviara din 2005, Pentagonul a comandat doze de Tamiflu pentru toti soldatii americani aflati in misiuni pe Glob.

Alte doua companii care produc tratamente in SUA pentru gripa porcina sunt BioCryst si Novavax. Amandoua fac parte din grupul Kleiner Perkins Caufield & Byers, care ii are printre parteneri pe fostul vicepresedinte Al Gore, dar si pe fostul secretar de stat Colin Powell.

Unul dintre personajele cheie al Kleiner Perkins Caufield & Byers este Bill Joy, cunoscut ca fondator al Sun Microsystems, dar mai ales datorita unui articol publicat in anul 2000 in revista Wired, in care spunea ca cercetatorii discuta despre disparitia oamenilor si inlocuirea lor cu roboti.

Probabil cea mai surprinzatoare prezenta pe lista personalitatilor care au vazut oportunitatea din industria farmaceutica este tocmai actualul presedinte american Barack Obama. In 2005, dupa ce a fost ales in Senatul SUA, el a investit in compania AVI BioPharma care cauta la acea perioada un tratament pentru gripa aviara.

Mai mult, la doar cateva saptamani, Obama a publicat un articol in New York Times in care spunea ca o epidemie de gripa aviara era mult mai grava decat proliferarea nucleara, statele-problema si terorismul global. Urmatorul pas a fost sa ceara in Senat mai multi bani federali pentru prevenirea epidemiei.

Masurile luate de guvern au crescut pretul actiunilor AVI BioPharma si i-au adus lui Obama un profit de 28%.

Pastilele reduc gripa cu numai o zi

Predictiile apocaliptice despre epidemii care afecteaza o foarte mare parte din populatia planetei se repeta in fiecare an, insa ele se refera numai la cati oameni vor muri din cauza lor, fara sa prevada si cauzele sau metode de prevenire. Si asta in ciuda persoanelor importante care investesc in gasirea unui tratament an dupa an.

In aceasta situatie, era imposibil sa nu se ridice semne de intrebare si sa nu apara voci care spun ca epidemiile sunt fabricate si exista o intreaga industrie care asteapta sa mai apara o boala.

Intr-un interviu acordat revistei germane Der Spiegel, medicul epidemiolog Tom Jefferson a afirmat ca nu este nicio diferenta intre o raceala obisnuita si gripa porcina.

El spune ca orice raceala este provocata de un virus, in prezent fiind cunoscuti mai mult de 200. Epidemiologul a dat cateva exemple de raceli provocate inclusiv de un virus care provine de la cai, dar care nu este la fel de celebru ca cel gripal.

Epidemiologul Tom Jefferson sustine chiar ca tratamentul cu Tamiflu, promovat de media si de guverne, si pe care zeci de milioane de oameni il folosesc nu reduce perioada de boala decat cu o zi. De asemenea, nu exista nicio dovada ca ar reduce mortalitatea. Motivul pentru care aceste medicamente sunt folosite, spune el, tine de fonduri de cercetare, putere, influenta si reputatie.

Atentia acordata gripei poate fi si periculoasa deoarece in acest timp sunt ignorate alte virusuri, crede medicul. El a explicat ca sindromul respirator acut sever (SARS) este un virus total necunoscut care a aparut fara ca nimeni sa stie de el, a ucis foarte multi oameni si a disparut.

Profiturile record de miliarde de lire, dolari sau euro prezentate la inceputul articolului au fost obtinute de fapt, daca ceea ce spune medicul este adevarat, numai din cauza panicii provocate de anumite grupuri de interese.

Mai grav e ca guvernele cheltuiesc sume enorme din banii publici pe masuri de prevenire a unor raceli, in timp ce solutia poate fi una pe cat de simpla, pe atat de ieftina: spalatul pe maini cat mai des si oriunde. De asemenea, daca suspiciunile exista cu adevarat, o masca purtata in zonele aglomerate protejeaza de orice virus respirator.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment privind riscul transmiterii virusului H5N1 la oameni: ”Rată de mortalitate extraordinar de ridicată”
Avertisment privind riscul transmiterii virusului H5N1 la oameni: ”Rată de mortalitate extraordinar de ridicată”
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi-a exprimat joi, 18 aprilie, ”îngrijorarea enormă” faţă de răspândirea în creştere a tulpinii H5N1 a virusului gripei aviare la noi...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#gripa porcina, #gripa porcina medicamente, #gripa porcina profit, #gripa aviara, #Donald Rumsfeld, #Barack Obama, #Al Gore, #Colin Powell, #Tamiflu gripa porcina , #gripa porcina