Isteria AH1N1

Duminica, 10 Ianuarie 2010, ora 12:59
8031 citiri
Isteria AH1N1
Foto: tmcnet

Isteria AH1N1 declansata in ultimele zile, dupa tragicul deces al actorului Toni Tecuceanu, este inca o lectie nu numai de psihologie, dar si in privinta fracturii imense dintre autoritati, inclusiv cele medicale, si popor.

Vaccinarea impotriva gripei noi a inceput in noiembrie, iar doctorul Adrian Streinu Cercel a facut tot ce i-a stat omeneste in putinta sa convinga romanii ca vaccinul e nu numai necesar, ci si lipsit de efecte perverse. A facut turul televiziunilor si al radio-urilor, s-a vaccinat in vazul tuturor, l-a pus si pe noul ministru al Sanatatii s-o faca, a emis scenarii apocaliptice cu 20 de mii de morti, a explicat stiintific cum e cu vaccinul, a fost disponibil pentru orice jurnalist la orice ora din zi si din noapte.

Puterea zvonurilor panicarde si conspirationiste, multe sub acoperirea unor obscure organizatii religioase, a fost insa cu mult mai mare. Cu complicitatea presei, dar mai ales prin intermediul internetului si apoi "din gura in gura", oamenilor le-a fost bagat in cap faptul ca vaccinul nu e sigur, iar ei sunt doar cobai, ba chiar mai rau, ca vaccinul ar urma sa actioneze ca o bomba biologica care, in loc sa protejeze, ar induce boli extrem de grave.

Asa se face ca vreme de doua luni, in pofida eforturilor ministerului, cel mult vreo 15 persoane calcau zilnic pragul Institutului Matei Bals, desi in fiecare zi apareau sute de cazuri noi, iar numarul deceselor s-a apropiat de o mie. Si intr-o zi a venit si nenorocirea: a murit o vedeta tanara. Si deodata, mii de bucuresteni au navalit la Institutul Matei Bals.

Curtea Spitalului arata ca la manifestatie, toti medicii au fost chemati de acasa, au fost deschise inca doua centre de vaccinare, medicii de familie au fost si ei asaltati cu cereri. La fel si in alte mari orase ale tarii.

Sigur, si in alte tari, in frunte cu Franta si Germania, oamenii au fost foarte reticenti la vaccin. Si tine de natura umana o reactie afectiva la moartea unei persoane publice cu care publicul se identifica mai usor decat cu un anonim. Dar nimic nu justifica un salt de asemenea proportii, fix dintr-o extrema in alta, adica de la maxima indolenta, la panica maxima.

Oare de ce oameni care pana mai ieri considerau ca vaccinarea este nociva, ca vaccinul este nesigur, toxic, cancerigen chiar, socotesc acum brusc ca exact acelasi vaccin este foarte bun si stau ore in sir la coada pentru a-l primi? Nu exista nicio explicatie rationala, iar deficitul de educatie este evident.

Logica si ocultism

Reactia strict afectiva, absolut ilogica, este si o noua confirmare ca oamenii nu au incredere in mesajul care vine de la autoritati. Este o boala grea si veche mostenita, in mare masura, din comunism si accentuata de demagogia nerusinata a ultimilor 20 de ani. Oamenii au ajuns sa fie convinsi ca in spatele oricarei actiuni guvernamentale e o smecherie care va actiona obligatoriu impotriva lor si in favoarea unui grup retrans, cu interese, desigur, oculte.

Este o convingere pe care, se pare, niciun argument nu o poate rasturna. Replica: "lasa, domnule, ca astia ne mint oricum!" demoleaza orice logica. Daca in alte domenii aceasta neincredere are efecte mai mult sau mai putin rele, in domeniul sanitar ele pot fi dramatice.

Pe de alta parte, nici autoritatile medicale nu au reusit sa gaseasca o strategie de comunicare eficienta. Iar acest lucru este demonstrat de faptul ca inclusiv multi medici au refuzat sa se vaccineze. Aceeasi eroare a provocat si esecul initial al vaccinarii impotriva cancerului de col, corectata, din fericire, fara "ajutorul" unei tragedii.

Se pare ca oamenii raspund cu mult mai bine la stimulii emotionali decat la argumente stiintifice, dupa cum oamenii par mult mai permeabili la mesajul tansmis individual si personalizat, ceea ce inseamna ca in astfel de cazuri medicii de familie ar trebui sa fie cum mult mai prezenti si mai activi. Dar asa ceva nu se poate cat medicii de familie sunt sufocati de birocratie si in loc sa se poata ocupa mai mult de pacienti, se ocupa mai mult de hartii.

Pe de alta parte, poate ca incapatanarile impotriva argumentelor stiintifice ar trebui sa fie mai scumpe. De exemplu, cei care se imbolnavesc desi ar fi avut posiblitatea de a se vaccina ar putea fi pusi sa plateasca din buzunar costurile spitalizarii, adica mii de euro.

Sunt multe de invatat din aceasta evolutie atipica a campaniei de vaccinare. Ramane de vazut cine si ce va baga la cap.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#isterie gripa porcina, #vaccinare gripa porcina, #moarte Toni Tecuceanu, #pandemie gripa porcina , #gripa porcina