Exista un antidot la panica fata de gripa porcina?

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 06 Mai 2009, ora 19:49
2397 citiri
Exista un antidot la panica fata de gripa porcina?

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), ministrii sanatatii din tarile lumii, sute de virusologi, companiile farmaceutice si nu in ultimul rand presa, au declansat o sarabanda a panicii in legatura cu gripa porcina, o furtuna perfecta, in care spectrul pandemiei devine generator de panica in masa.

Pe baza tuturor datelor disponibile, se poate spune ca mutatia de anul acesta a virusului gripei din Mexic nu este serioasa. Rata mortalitatii este una normala, in limitele ratei mortalitatii ca urmare a gripei - gripa obisnuita omoara 12.000 de oameni in intreaga lume, pe an, subliniaza Guardian.

Mutatia are elemente ingrijoratoare, precum "preferinta" pentru persoanele tinere, insa incidenta bolii a ramas mica. Nimic din toate aceste fapte nu justifica isteria cu care autoritatile si presa a tratat aceasta boala.

Interesele profesionale, fie nationale fie internationale, si o presa usor de impresionat, au transformat o epidemie care afecteaza in mod regulat majoritatea tarilor intr-o oportunitate de captare a atentiei si de a face bani.

Autoritatile s-au pripit sa emita mesaje alarmante, avertizand ca pandemia s-ar putea "declansa" cat de curand si ca tarile sunt nepregatite pentru o astfel de posibilitate.

Majoritatea masurilor luate s-au centrat pe ideea "mai bine sa fim in siguranta decat sa ne para rau" - s-au irosit bani pe masti chirurgicale pentru toata populatia, scrisori de informare si zeci de milioane de vaccinuri, unele tari au inchis scolile si au anulat zborurile spre Mexic.

Nici o autoritate medicala sau organizatie de presa nu s-a limitat la relatarea faptelor. Cea mai alarmista desfasurare posibila a situatiei a fost exploatata pe toate canalele posibile, boala devenind "mortala", "potential" devenind "iminent".

O potentiala amenintare a devenit o reala amenintare, generand groaza si panica.

Oricine poate prevesti un dezastru- care are si sanse sa se adevereasca la un moment dat. Nimeni nu cere insa incetarea zborurilor catre Africa de teama malariei sau inchiderea scolilor de teama unui cutremur.

Speculatiile cu privire la un dezastru de un fel sau altul au devenit principala preocupare a institutiilor ocupate cu "sanatatea si siguranta".

Toate se bazeaza pe o escaladare a spaimelor si riscurilor, pentru a justifica milioane de euro de la bugetele nationale.

Riscurile la care este supusa omenirea au fost discreditate, in aceste conditii, si au devenit goale de continut.

Exagerarea riscurilor duce la greseli, cheltuieli excesive si la lasarea in jos a garzii. Nu e nici un antidot la pandemia de panica.

In toata aceasta nebunie de spaima irationala, o singura voce a pastrat proportiile: britanica Sophie de Salis, in varsta de 12 ani, a contractat si "supravietuit" gripei porcine.

Inconjurata, pe "patul de moarte", de presa care dorea sa-i asculte ultimele cuvinte, fetita a spus, spre dezamagirea tuturor, ca a "tusit nitel si s-a simtit rau...dar a fost ca o raceala normala".

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#epidemie gripa porcina, #panica gripa porcina , #gripa porcina