Globalizarea epidemiilor - inca o lovitura pentru economie?

Autor: Ana Ilie
Luni, 27 Aprilie 2009, ora 23:03
3945 citiri
Globalizarea epidemiilor - inca o lovitura pentru economie?

Lumea se straduieste cu greu sa-si revina de pe urma celei mai severe crize economice din ultimele decenii, asa ca ultimele avertismente cu privire la o posibila pandemie de gripa porcina nu fac decat sa acumuleze tensiunea intr-o populatie deja stresata si anxioasa fata de ziua de maine.

Virusul care baga in sperieti o lume intreaga este o radacina noua a gripei porcine, care a facut deja 103 victime in Mexic si s-a extins si in Statele Unite.

Cazuri de persoane suspecte de imbolnavire s-au semnalat si in Canada, Noua Zeelanda, Australia, Spania, Israel, Franta, Danemrca, Marea Britanie, Columbia si Brazilia.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a precizat ca noua molima "este o urgenta de sanatate publica de importanta internationala", deoarece poate foarte rapid deveni o pandemie - raspandindu-se global extrem de rapid.

Banca Mondiala estima in 2008, potrivit Reuters, ca o pandemie de gripa ar costa 3 trilioane de dolari si ar determina o scadere cu 5% al produsului global brut.

Prin comparatie, epidemia de gripa aviara, care a facut ravagii in Asia, in 2003, (775 de morti din 8.000 de persoane infectate in 25 de tari), a costat regiunea 40 de miliarde de dolari.

In epoca globalizarii, orice boala contagioasa se poate raspandi cu o viteza uimitoare. Calatoriile cu avionul au facut ca orice virus sa poata ajunge, teoretic, la mii de kilometri distanta in decurs de ore sau zile - in trecut ar fi fost vorba de luni intregi.

Modernitatea este o sabie cu doua taisuri. Cu cat sistemul international este mai interconectat si mai eficient, cu atat virusii se raspandesc mai repede.

E drept, si combaterea acestora se poate face mai usor intr-o retea - pana la un punct, insa. Socurile mari, sistemice - pandemiile, crizele economice, expun sistemul la posibilitatea unei prabusiri masive.

La fel ca si in cazul crizei financiare, comportamentul de turma, panica si raspandirea informatiilor incomplete sau incorecte adancesc efectele problemei, transformand-o intr-o catastrofa.

Bursele, cei mai sensibili indicatori, au sesizat imediat amenintarea epidemiei de gripa porcina.

Temerile referitoare la o pandemie au provocat scaderi pe bursele din Asia si Europa, fiind deosebit de afectate actiunile companiilor aeriene si companiilor turistice.

In acelasi timp, cotatiile actiunilor companiilor farmaceutice sunt in crestere - compania Roche a anuntat ca mareste productia de Tamiflu, medicamentul care ar avea rezultate spectaculoase in cazul noului virus.

Cotatia barilului de petrol a scazut, luni, cu doi dolari, pana la nivelul de 49 de dolari, pe fondul temerilor ca o pandemie de gripa porcina ar putea conduce la scaderea traficului aerian mondial.

Criza economica globala poate suferi, astfel, noi lovituri din partea actualei panici de sanatate.

Intr-un raport privind riscurile globale din 2007, organizatia World Economic Forum imagina consecintele unui scenariu care implica o pandemie si o criza globala a lichiditatilor - in plina desfasurare simultana.

Rezultatul, se arata atunci in raport, ar fi "o reactie violenta la adresa globalizarii, care in schimb ar agrava lovitura asupra cererii mondiale".

In intreaga lume, se mai arata in raport, tendintele de militarism si autoritarism ar fi in crestere, remodeland geopolitica mndiala.

In 2007, acest scenariu era pur speculativ - ceea ce nu se mai poate spune, din pacate, si in acest moment.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#gripa porcina, #pandemie gripa porcina, #epidemie gripa porcina, #gripa porcina simptome, #virus gripa porcina, #Organizatia Mondiala Sanatatii , #gripa porcina
Comentarii
A
antibeizadelecomuniste
rank 1
Ati feshtelit-o generatiile astea de i.dioti crescuti in puf si fara munca !!!...
I
in curand fara nume
rank 1
D-na Ana ILIE "In 2007, acest scenariu era pur speculativ - ceea ce nu se mai poate spune, din pacate, si in acest moment.