Gripa porcina ar putea ajunge in Romania la toamna

Luni, 27 Aprilie 2009, ora 13:26
3115 citiri
Gripa porcina ar putea ajunge in Romania la toamna
Foto: Reuters

Directorul Institutului de Boli Infectioase Matei Bals, Adrian Streinu Cercel, spune ca Romania ar putea sa se confrunte, din toamna, cu probleme cauzate de gripa porcina, in prezent neexistand niciun caz de infectare si nici suspiciuni in acest sens.

"Pe 1 octombrie, va incepe campania de vaccinare a populatiei. Deocamdata, se asteapta indicatii de la Organizatia Mondiala a Sanatatii despre tipul tulpinii de virus pe care va trebui sa il contina vaccinul care va fi administrat din toamna", a precizat Streinu Cercel pentru NewsIn.

Directorul Institutului Matei Bals a mai spus ca cei care isi vor petrece concediile in strainatate ar fi bine, ca la intoarcerea in tara, sa isi faca un consult la un spital de boli infectioase, in cazul in care prezinta simptome de gripa care persista timp de sase zile.

Bazac: Nu suntem deloc expusi si nu exista nici o legatura intre pesta porcina si gripa porcina

Pe de alta parte, ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a declarat luni ca, in acest moment, in Romania nu a fost semnalata nicio suspiciune de gripa porcina si a atras atentia asupra faptului ca intre aceasta si pesta porcina nu exista nicio legatura.

"Nu suntem deloc expusi si nu exista nicio legatura intre pesta porcina si gripa porcina(...) Gripa porcina se transmite de la om la om. A existat o mutatie genetica a virusului, astfel incat transmiterea se face ca orice virus gripal, de la om la om", a precizat ministrul Sanatatii la sfarsitul sedintei de luni a Comiteteului pentru Situatii de Urgenta.

Masuri anti-gripa

Totodata, acesta a explicat ca vor fi luate doua categorii de masuri pentru cetatenii care vin din strainatate. "Prima ii va viza pe cei care vin din zonele endemice: Canada, SUA si Mexic, si, incepand de ieri, si Spania, existand un proces foarte clar de monitorizare a acestora. In rest, la fiecare punct de trecere a frontierei, fiecare cetatean va primi informatii despre ce trebuie sa faca", a mai declarat Bazac.

Acesta a mai precizat ca se afla in lucru un chestionar care va fi distribuit incepand de marti la toate punctele de frontiera si pe care toti cei care intra in tara vor trebui sa il completeze, urmand sa fie informati si asupra simptomelor la care vor trebui sa fie atenti.

In acelasi timp, ministrul a precizat ca Romania respecta integral toate recomandarile UE in privinta masurilor de preventie care trebuie luate, incepand de la medicina de familie pana la centrele de triaj.

"Exista o mobilizare a sectiilor de primiri-urgente, in special in marile centre universitare, precum si un plan de masuri privind aprovizionarea cu medicamente antivirale", a mai anuntat Bazac.

In plus, intre Ministerul Sanatatii si Ministerul de Interne si cel al Afacerilor Externe exista o stransa colaborare, in vederea stabilirii unui plan de masuri privind circulatia in zonele presupuse a fi endemice.

C.B.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#gripa porcina, #gripa porcina Romania, #gripa porcina simptome, #virus gripa porcina, #masuri anti gripa porcina, #epidemie gripa porcina , #gripa porcina