Gripa porcina ar putea amana inceperea scolii

Sambata, 01 August 2009, ora 09:25
1414 citiri
Gripa porcina ar putea amana inceperea scolii
Foto: Arhiva

Europenii incearca sa elaboreze o strategie comuna pentru a face fata gripei A (H1N1), inainte de reinceperea scolii in toamna, care va creste riscul propagarii bolii, dar sarcina este foarte grea, dupa cum arata decizia unilaterala a Greciei de a vaccina intreaga populatie.

Anuntul a luat prin surprindere Bruxelles-ul, in conditiile in care Comisia Europeana incearca sa coordoneze aceasta strategie, informeaza AFP.

Dar "fiecare face ce vrea", a subliniat un purtator de cuvant. Politica sanatatii tine de prerogativele nationale, iar "guvernele isi apara cu inflacarare acest drept de a decide ce sa faca in caz de urgenta", explica un oficial european. Insa CE se straduieste sa armonizeze masurile.

Androulla Vassiliou, comisar european insarcinat cu problemele medicale, a anuntat ca va prezenta in 16 septembrie un raport privind actiunile care trebuie sa fie prioritare. Obiectivul este sa le permita ministrilor europeni ai sanatatii sa ia decizii la reuniunea convocata in 12 octombrie.

Una dintre masuri se refera la strategia de vaccinare impotriva gripei A(H1N1), care a antrenat deja circa 40 de decese in Europa, in special in Marea Britanie si in Spania. Si Franta si Belgia au anuntat recent primele cazuri mortale.

13 dintre cele 27 de state membre UE au comunicat deja Bruxelles-ului masurile de precautie pe care le iau in calcul pentru a tine sub control si a incetini propagarea epidemiei, potrivit Comisiei.

Dezvoltarea unui vaccin este in curs, dar nu este sigur ca va fi disponibil in cantitati suficiente pana la reluarea cursurilor dupa vacanta de vara, una dintre perioadele considerate cu grad ridicat de risc.

Ar putea amana gripa porcina inceperea scolii?

Experti ai Comisiei Europene s-au reunit vineri la Bruxelles in cadrul Comitetului pentru securitate sanitara. Ei urmau sa discute o propunere britanica de a "amana inceperea scolii pana la sfarsitul lunii septembrie", potrivit Comisiei. Initiativa ar putea permite incetinirea propagarii gripei, subliniaza britanicii.

"Copiii nu sunt imunizati, ei sunt considerati unul dintre grupurile cu cel mai mare risc in fata noii pandemii si, in primul rand, unul dintre vectorii de propagare a sa", au explicat britanicii intr-o nota pregatitoare. Dar inchiderea scolilor ridica numeroase probleme, in special pentru activitatea economica, recunosc ei.

Initiativa greaca de vaccinare generalizata nu ajuta in acest context, pentru ca da impresia de graba. In comparatie, in acest stadiu, Italia si Germania intentioneaza sa vaccineze numai aproximativ o treime din populatie.

Si medicii au pareri diferite privind gravitatea virusului. De exemplu urologul francez Bernard Debre, deputat in partidul presedintelui Nicolas Sarkozy, a calificat boala drept foarte usoara. "Tot ceea ce facem nu serveste decat sa ne infricoseze", a acuzat el.

"Trebuie sa ne imaginam inimaginabilul", subliniaza, la randul sau, medicul Philippe Meert, coordonator al celulei de gripe al clinicilor Saint Luc de la Bruxelles. Insa anuntul Belgiei privind pregatirea unor aripi intregi ale spitalelor pentru cazul unui val de infectari sau ordinul dat comunelor francofone de a "pregati cimitirele" risca sa alimenteze temerile.

Bruxelles-ul a avertizat deja in legatura cu o "crestere a numarului de cazuri in timpul verii din cauza miscarilor legate de turism". "Sosirea gripei sezoniere in octombrie-noiembrie, adaugata pandemiei, va avea drept consecinta o accelerare a ritmului de propagare si o crestere a ratei mortalitatii", a avertizat Vassiliou.

"Informatiile provenind din emisfera sudica, unde in prezent este iarna, arata ce asteapta Uniunea", a subliniat vineri Comisia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#gripa porcina, #elabora strategie comuna Europa, #combate gripa porcina, #imuniza copii vaccin , #gripa porcina