Gripa porcina, rezultatul unei greseli umane?

Miercuri, 13 Mai 2009, ora 11:17
4587 citiri
Gripa porcina, rezultatul unei greseli umane?
Foto: Daylife

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) investigheaza informatiile date de un cercetator australian, conform carora virusul gripei porcine este rezultatul unei erori umane.

Adrian Gibbs, de 75 de ani, care a colaborat la studiile care au condus la productia medicamentului anti-gripal Tamiflu, a declarat, intr-un interviu, ca noua tulpina a gripei isi are orginile in ouale pe care oamenii de stiinta le folosesc pentru a crea virusi, iar producatorii de medicamente le utilizeaza pentru a obtine vaccinuri, relateaza Bloomberg.

Gibbs a ajuns la aceasta concluzie dupa ce a analizat componenta genetica a virusului, in incercarea de a-i determina originea.

Cercetatorul intentioneaza sa faca public un studiu in aceasta privinta, insa, deocamdata, informatiile au ajuns la OMS.

Gibbs, ce lucreaza ca virusolog de mai mult de 40 de ani, a fost unul dintre primii oameni de stiinta care a identificat componenta genetica a virusului gripei porcine, care risca sa devina prima pandemie de dupa 1968.

"Cu cat aflam mai repede ce s-a intamplat, cu atat mai repede putem controla situatia. Ar putea fi o greseala care a survenit la o unitate de productie a unui vaccin", a declarat Gibbs.

Studiul cercetatorului a ajuns si la Centrul pentru Controlul si Preventia Bolilor Infectioase din Atlanta, Statele Unite, insa oficialii au declarat ca nu au gasit dovezi care sa sprijine teoria lui Gibbs.

OMS a cerut mai multor astfel de centre, inclusiv cele din Memphis, Melbourne, Londra, Tokyo, Roma si Paris sa studieze aceste informatii. "Ar trebui sa avem o imagine mai clara in urmatoarele zile", a declarat Keiji Fukuda, director general pentru siguranta sanatatii si mediu, in cadrul OMS.

Potrivit lui Gibbs, rata modificarilor genetice ale virsului gripei porcine este de trei ori mai rapida decat la orice alt virus aparut la porci, sugerand faptul ca a evoluat in afara corpului animalului.

"Orice s-ar fi intamplat de a dus la evolutia acestor gene, s-a intamplat cel putin acum sapte - opt ani. Asa ca ma intreb: de ce nu l-a descoperit nimeni pana acum?", a spus Gibbs.

"Nu cred ca cineva a creat virusul voit. Cel mai probabil, a survenit in urma unui act aleatoriu", a adaugat el.

Cel mai recent virus de gripa si-a avut originile in Rusia, in 1977. Oamenii de stiinta au speculat, si la acea data, ca virusul ar fi "scapat" dintr-un laborator.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#gripa porcina evolutie, #origine virus gripa, #eroare umana virus, #Adrian Gibbs studiu , #gripa porcina
Comentarii
G
Gaini nebune,vaci nebune,porci nebuni si ce mai lipseste ca sa dispara specia humana.
rank 1
Intrebarea este cum a ajuns virusul asta in strada.Au scapat irusul in strada.E buna poanta