Gripa spaniola, cheia pentru gripa porcina?

Duminica, 03 Mai 2009, ora 18:09
6843 citiri
Gripa spaniola, cheia pentru gripa porcina?

Prima mentiune in istorie a gripei a fost cand Hippocrat a scris despre epidemia din 412 i.Ch care a afectat Grecia, extinzandu-se apoi in toata Europa.

De mai bine de 2.500 de ani, o pandemie de gripa ramane o problema deschisa, mai ales in contextul temerilor legate de recenta gripa porcina provenita din Mexic.

Nicio regiune nu este ferita de gripa porcina. Avertismentul Organizatiei Mondiale a Sanatatii este clar. In timp ce Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si-a ridicat nivelul de alerta, in intreaga lume creste numarul de cazuri confirmate, precum si cel al cazurilor suspecte.

Desi originea virusului ramane misterioasa, cazurile suspecte dar si cele confirmate devin din ce in ce mai numeroase. Gripa porcina este deja prezenta pe trei continente: pe continentul american (Mexic, Statele Unite, Canada), in Europa si, de asemenea, in Asia.

Tarile isi inmultesc masurile de preventie, incercand sa limiteze propagarea virusului: intarirea controalelor la frontiere si in aeroporturi, suspendarea importurilor de carne de porc provenind din regiunile infectate, restrictionarea calatoriilor in Mexic si in anumite state americane.

In cazul aparitiei unei epidemii, necesarul de vaccin ar trebui sa acopere minim 20% din populatia unui intreg teritoriu, pentru ca evolutia bolii sa fie controlata.

Gripa porcina nu pare atat de virulenta ca epidemia din 1918 denumita 'gripa spaniola', care a facut zeci de milioane de morti in lume, a afirmat vineri un inalt responsabil american al sanatatii. Dar, a adaugat ea, in timpul unei conferinte de presa telefonice, sunt inca 'multe lucruri' pe care oamenii de stiinta nu le inteleg in legatura cu maladia din 1918, epidemia de gripa cea mai mortala din istoria moderna.

Solutiile pot veni din trecut

Cercetatorii de la Universitatea din Melbourne studiaza pandemia de gripa care a avut in loc in timpul Celui de-Al Doilea Razboi Mondial, pentru a gasi solutii pentru epidemiile de gripa viitoare.

"Prin intelegerea felului in care se raspandeste virusul, autoritatile vor putea sa ia decizii mai usor in cazul unei epidemii. In 1918, mortalitatea a fost mai ridicata in randul tinerilor sanatosi, desi se astepta ca batranii sa fie predispusi la boala", a spus John Mathews, unul din cercetatori, citat de Daily Wire.

Abia in decembrie 2008 cercetatorii au descoperit cele trei gene care au provocat pandemia de gripa spaniola. Studiul, publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences, prezinta rezultatele testelor efectuate pe dihori - care reactioneaza la gripa la fel ca oamenii - si indica mutatiile care au transformat o raceala obisnuita intr-o pandemie periculoasa.

Testele efectuate pe dihori au aratat ca cele trei gene - numite PA, PB1, si PB2 - amplifica la nivel pulmonar simptomele gripei, provocand efecte similare cu cele ale pandemiei de gripa spaniola din 1918.

Gripa spaniola, mai mortala decat razboiul

Acum 90 de ani, o epidemie globala de gripa a secerat viata a peste 50 de milioane de persoane, mai multi decat au murit in primul razboi mondial, declansarea ei datorandu-se secretomaniei militare, dar si sfarsitului razboiului.

In mai 1918, agentia de stiri Fabra anunta aparitia la Madrid a 'unei boli ciudate, cu caracter epidemic', afirmand ca 'epidemia are o forma usoara, iar cazuri letale nu au fost inregistrate'. Scurta stire a agentiei Fabra a intrat in istorie drept una din cele mai mari minciuni mediatice ale secolului XX.

'Ciudata' boala, cum o numea agentia, era o gripa ucigasa, provocata de virusul gripei aviare de tip A, extrem de agresiv si cu o capacitate uriasa de multiplicare. In cei doi ani care au urmat, epidemia a secerat dupa noile calcule viata a cel putin 50 de milioane de oameni, de peste trei ori mai mult decat cei 15 milioane de morti rezultati din razboi, putand fi comparata ca efect doar cu Marea Ciuma din 1348, care a decimat acum 570 de ani o treime din populatia Europei.

In timp ce, in vara si toamna lui 1918, germanii, britanicii, francezii si americanii se macelareau reciproc in transee, in spatele frontului lua startul o moarte tacuta, care secera civilii la fel de nemilos ca si pe soldati. Printre victimele ei s-au aflat numeroase personalitati, ca de exemplu poetul francez Guillaume Appolinaire, pictorul german Egon Schiele, fiica lui Sigmund Freud, Sophie, sau sociologul Max Weber.

Pandemia a pornit din Statele Unite

Pandemia a pornit din SUA, soldatii americani, adusi in Europa in 1917, pentru a lupta de partea Antantei, transportand boala peste Atlantic. Istoricii au stabilit ca locatie de origine a bolii comitatul Haskell din statul american Kansas, acolo unde medicul Loring Miner trata in ianuarie-februarie 1918 pacienti cu simptome neobisnuite de gripa.

Gripa spaniola a fost un fenomen global, aparand in Europa si SUA, in regiuni indepartate ale Rusiei la fel ca si in India, unde numarul victimelor a depasit 17 milioane, in Africa de Vest si in Filipine. In Samoa 20 la suta din populatie a fost decimata.

Expertii considera ca numarul total al persoanelor infectate a fost de 500 de milioane, o treime din populatia de atunci a planetei.

Teoriile conspiratiei, la moda

Pe atunci nu se stia inca despre ce virus este vorba, existenta virusului gripei fiind demonstrata stiintific abia in 1933, asa ca irationalul a luat locul rationalului iar teoriile conspirationiste au facut valuri, una din teorii afirmand ca germanii au trecut la razboiul biologic si au contaminat dozele de conserve spaniole.

Autoritatile au trecut la masuri mai dure, la New York, spre exemplu, fiind arestate 500 de persoane care au scuipat in strada, contrar interdictiei politiei. Cine nu purta masca pe fata era amendat.

Ironia sortii, sfarsitul razboiului a reprezentat o catastrofa din punct de vedere al gripei, in intreaga lume oamenii aruncandu-se unii in bratele altora cu ocazia armistitiului si infectandu-se reciproc, in timp ce la paradele cu ocazia victoriei mii de oameni s-au adunat la un loc, iar agentul patogen s-a putut raspandi in voie.

Totodata, sfarsitul luptelor a dus la miscari masive de trupe, soldati din toata lumea intorcandu-se acasa si transportand virusul ca suvenir mortal.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
#gripa porcina, #gripa porcina Romania, #epidemie gripa porcina, #virus gripa porcina , #gripa porcina
Comentarii
V
vasile2
rank 1
ARTICOL SCRIS PROST IN NUANTZA MADE IN ROMANIA,,,,,,,VOI SALTIMBACII LUMII NAVETI IDEIE DE NIMICa,,,,
B
Bazac Postasul -PSD
rank 1