Guvernele trebuie sa decida pe cine vor vaccina mai intai impotriva gripei porcine

Duminica, 23 August 2009, ora 15:42
1108 citiri
Guvernele trebuie sa decida pe cine vor vaccina mai intai impotriva gripei porcine

In conditiile imposibilitatii de a vaccina de la inceput intreaga populatie impotriva gripei porcine, guvernele trebuie sa isi stabileasca prioritatile.

Vineri, directoarea OMS, Margaret Chan, a spus ca "este vorba despre una dintre cele mai grele decizii pe care trebuie sa le ia guvernele".

Potrivit Melindei Henry, purtatoare de cuvant a OMS, statele vor trebui sa decida "daca vor sa stopeze contaminarea, sa protejeze structurile esentiale ale tarii sau sa reduca numarul cazurilor de imbolnaviri si decese".

Deci, cine ar trebui vaccinat primul? Scolarii si parintii lor, raspund cercetatorii americani. Privilegiind tinerii, tinte ale virusului si vectori ai acestuia, s-ar impiedica o contaminare in scoli si transmiterea virusului la rude, apoi la restul comunitatii.

Ei spun ca ar fi necesare mai putine vaccinuri decat pentru gripa sezoniera.

In Japonia, vaccinarea majoritatii copiilor impotriva gripei sezoniere intre 1962 si 1987 a redus de trei sau patru ori nivelul mortalitatii, salvand 37.000-49.000 de vieti.

Potrivit altor experti, vaccinul trebuie folosit mai intai pentru persoanele care sufera de boli cronice, iar OMS recomanda vaccinarea personalului medical.

In Statele Unite, tara cea mai afectata din lume, autoritatile sanitare vor sa vaccineze 160 de milioane de persoane, adica un american din doi.

Un grup prioritar restrange persoanele la femeile insarcinate, personalul medical, adultii cu probleme medicale, copii si tineri de la 6 luni la 24 de ani.

Pandemia in lume

Mexicul, focarul gripei, a solicitat un imprumut de 400 de milioane de dolari de la Banca Mondiala pentru a cumpara 20 de milioane de doze pentru perioada decembrie-aprilie, in primul rand destinat celor mai vulnerabile persoane si personalului medical.

In Argentina - care a anuntat 400 decese - nu a fost anuntat deocamdata niciun plan de vaccinare, iar in Brazilia primii vor fi vaccinati cei din domeniul medical, spre luna decembrie.

In China, autoritatile spera sa vaccineze 1% din populatie pana in octombrie, adica 13 milioane de oameni, prioritate avand personalul medical, varstnicii si copiii.

Marea Britanie, cea mai afectata tara europeana, a comandat 54,6 milioane de doze pentru cei 60 de milioane de locuitori. Un grup prioritar ar fi 11 milioane de persoane, dintre care 2,1 milioane din serviciile medicale si sociale.

Franta, ca si Spania si Olanda, va vaccina in primul rand grupurile de risc. Madridul ar putea adauga pe lista profesorii de scoala primara.

In Orientul Mijlociu, Israelul prevede sa acopere intreaga populatie, iar Egiptul a ales 2,5 milioane de persoane, din cei 80 milioane locuitori. Bahrainul va vaccina personalul medical, bolnavii si pelerinii.

In emisfera sudica, Australia a anuntat inceperea unei vaccinari in masa din septembrie. La inceput vor fi disponibile doua milioane de doze, pentru persoanele fragile si personalul medical.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#gripa porcina vaccin, #decizie vaccin gripa porcina , #gripa porcina