Inca 13 noi cazuri de gripa porcina, in ultimele 24 de ore

Sambata, 30 Ianuarie 2010, ora 13:40
1090 citiri
Inca 13 noi cazuri de gripa porcina, in ultimele 24 de ore

In ultimele 24 de ore, in Romania nu s-a inregistrat niciun deces in randul pacientilor cu gripa porcina, insa au fost confirmate 13 noi cazuri de infectare cu virusul A/H1N1, potrivit celui mai recent bilant facut public de Ministerul Sanatatii.

Numarul total al romanilor infectati cu A/H1N1, de la declararea pandemiei, a ajuns astfel la 6.951, dintre care 119 au decedat.

"Fenomenul scaderii numarului de cazuri nu este o intamplare. Speram ca va dura. Nu stim cand va urma un nou val al pandemiei, speram sa nu mai fie cazul pana in toamna. Oamenii continua sa se vaccineze, in ciuda discutiilor legate de vaccin, iar cu cat se vaccineaza mai multi, cu atat este mai bine", a declarat, pentru NewsIn, directorul Centrului pentru Prevenirea si Controlul Bolilor Transmisibile (CPCBT), Adriana Pistol.

Potrivit prof. dr. Geza Molnar, in ultimele zile s-a constatat o scadere a numarului de cazuri de A/H1N1, iar specialistii se asteapta ca acest fenomen sa se mentina cel putin doua saptamani.

"Teoretic, ar trebui sa dureze tendinta de scadere. Cel putin din raportarile pe care le avem la nivel global, in centrul si estul europei se mentine inca o rata ridicata a imbolnavirilor, spre deosebire de vestul Europei. Probabil ca la sfarsitul saptamanii, cand vom centraliza rezultatele, vom sti daca este o tendinta de durata sau nu.

Un nou val nu stim cand va veni, trebuie sa vedem cum se comporta pana in primavara. Oricum, ne asteptam sa se diminueze numarul cazurilor in continuare. De gripa A/H1N1 nu vom scapa asa usor, va mai dura un an, doi", spune reprezentantul Organizatiei Mondiale a Sanatatii in Romania, Victor Olsavsky.

Peste 1,2 milioane de romani s-au vaccinat impotriva virusului A/H1N1 pana pe 17 ianuarie, 700.000 dintre acestea imunizandu-se doar in saptamana 11-17 ianuarie, potrivit reprezentantilor Ministerului Sanatatii.

Pana pe 18 ianuarie, Ministerul Sanatatii repartizase in teritoriu 2.248.050 de doze de vaccin gripal. Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a atras atentia directiilor de sanatate publica asupra modului in care au organizat campania de vaccinare contra gripei porcine, avand in vedere ca la nivel judetean exista foarte multe doze de vaccin neutilizate, dar se solicita suplimentarea stocurilor. Ministrul a cerut ca, mai intai, dozele ramase neutilizate intr-un judet sa fie repartizate acolo unde sunt insuficiente, mentionand ca vor fi aprobate si suplimentari daca este necesar.

Imunizarea contra gripei porcine a copiilor intre 6 si 16 ani nu va incepe in prima parte a lunii februarie, asa cum anuntasera reprezentantii Ministerului Sanatatii, deoarece testele pentru vaccinul pentru imunizarea acestei categorii de varsta nu au fost finalizate.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#cazuri noi gripa porcina, #gripa porcina Romania , #gripa porcina