Ziare.com

Mexico City si New York reactioneaza diferit la gripa porcina

Joi, 30 Aprilie 2009, ora 12:15

   

Mexico City si New York reactioneaza diferit la gripa porcina
Gripa porcina nu pare sa aiba aceleasi efecte in Mexico City si la New York, unde cei 51 de bolnavi confirmati se simt mai bine, unde cafenelele sunt pline si unde este greu de crezut ca se afla al doilea focar de infectie din lume.

"Nu am avut foarte multe persoane infectate pana in prezent si toate se simt mai bine", a declarat miercuri un responsabil din serviciile sanitare locale, Thomas Frieden.

"Gripa se prezinta pana in prezent ca o gripa clasica", a adaugat el, subliniind ca acest dosar genereaza multe zvonuri, care nu sunt, insa, decat zvonuri. Oamenii ingrijorati nu sunt oameni bolnavi", a adaugat acesta citat de AFP.

Cu exceptia a doua scoli inchise in cartierul Queens, printre care scoala St Francis, unde au fost descoperite cele mai multe cazuri, alte doua scoli catolice din Brooklyn si-au suspendat preventiv cursurile miercuri.

"Inchiderea scolilor este o masura de precautie si nu reprezinta, in consecinta, o confirmare a existentei unui focar sau a unui caz", a explicat un alt oficial din serviciile sanitare din New York, Richard Daines.

"Ca orice alta forma de gripa, este periculoasa pentru pacientii mai in varsta de 65 de ani sau pentru cei foarte mici, pentru diabetici sau pentru femeile insarcinate", a subliniat Thomas Frieden.

"Vor fi anuntate cu siguranta si alte cazuri, dar numai Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) sunt abilitate sa confirme ca este vorba de gripa porcina", a adaugat el.

La New York, unde un val de caldura s-a instalat de sambata, nu este vizibil niciun semn de ingrijoare. La fel ca multe alte muzeee si galerii din oras, imensul muzeu de istorie nationala situat in apropiere de Central Park primeste in continuare sute de turisti straini si zeci de grupuri de liceeni si de elevi.

Pe strada sau in metrouri nimeni nu poarta masti, iar terasele restuarantelor si cafenelelor sunt pline la orice ora. Parcurile si strazile sunt aglomerate pana tarziu, in conditiile in care temperatura se apropie de 30 de grade.

"In sfarsit este cald, nu ma voi ascunde in casa", spune Fred Holland, un sculptor. "Acelasi lucru s-a intamplat si in cazul gripei aviare, dar cunosc multi oameni care au murit din alta cauza", a adaugat el.

"Din pacate tot timpul mor oameni", a comentat si primarul Michael Bloomberg, care a amintit ca gripa si complicatiile pe care le poate produce provoaca moartea a peste 2.000 de new-yorkezi anual si ca noi tipuri de virusuri apar constant. "Problema cu acesta este ca nu stim daca exista un vaccin", a subliniat Richard Daines.

La polul opus, in Mexico City, unde a fost identificat primul focar de gripa porcina, primaria din Mexico City a ordonat marti inchiderea tuturor restaurantelor, cafenelelor, barurilor, discotecilor si cluburilor de noapte din oras, dar si a siturilor arheologice si gradinilor zoologice, pentru a tine sub control epidemia.

Citeste mai multe despre gripa porcina SUA gripa porcina Mexic
Sursa: rNews

Articol citit de 867 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor