Mituri despre vaccin

Sambata, 24 Octombrie 2009, ora 12:08
1540 citiri
Mituri despre vaccin
Foto: Ziare.com

E sezonul gripei, si mai nou trebuie sa te feresti si de noul tip de gripa, care face ravagii in toata lumea. Ce stii insa despre vaccin si cat de mult iti este teama de eventualele efecte adverse?

Daca ai intrebari cu privire la vaccin si eficacitatea lui, pe Internet ai mari sanse sa gasesti numai mituri. Specialistii WebMD va raspund la intrebari, amintind ca nu intotdeauna tot ce citesti este adevarat.

Probabil ca prima intrebare este legata de cat de sigur este vaccinul impotriva gripei de tip A H1N1. Niciun vaccin nu este sigur 100% pentru toata lumea.

Persoanele care au alergie la oua, spre exemplu, nu pot face vaccinul, pentru ca are in componenta ingrediente din oua.

Vaccinurile mai pot provoca si reactii adverse usoare: unul din trei pacienti vaccinati au dureri in brat, putina roseata sau inflamare. 10 pana la 15% din persoanele vaccinate se simt obosite sau au dureri de cap, iar altele pot avea febra usoara. Reactiile adverse grave sunt rare.

Insa in cazul vaccinurilor aprobate, printre care se afla si vaccinul impotriva gripei de tip A/H1N1, efectele adverse sunt mult mai putin riscante decat boala in sine. Spre exemplu, la un milion de persoane vaccinate impotriva gripei sezoniere, una sau doua persoane pot avea o reactie neurologica grava, ca sindromul Guillain-Barre.

Insa gripa provoaca mari probleme in cazul mai multor peroane, iar prevenirea unei epidemii este esentiala. Testele clinice au aratat ca vaccinul impotriva gripei de tip A nu provoaca reactii adverse grave.

Specialistii arata ca vaccinul pentru gripa porcina este realizat in acelasi mod ca si vaccinul pentru gripa sezoniera, de aceeasi producatori, si cu aceleasi ingrediente, mai putin unul: virusul care provoaca boala.

Iar schimbarea nu este neaparat ceva nou: vaccinul impotriva gripei sezoniere isi schimba de la an la an componenta, in functie de ce tulpini ale virusului apar. Desi virusul AH1N1 este unul nou, este in stransa legatura cu cel gripal sezonier, de aceea multe vaccinuri impotriva gripei sezoniere protejeaza si de gripa porcina.

Doar pentru ca ai facut un vaccin nu trebuie insa sa renunti la igiena personala: cea mai buna metoda de a te proteja de imbolnavirea de orice tip de gripa este sa tusesti in batista si sa te speli pe maini des cu apa si sapun.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#vaccin gripa porcina, #mituri vaccin, #vaccin gripa sezon , #gripa porcina