Nu exista risc de epidemie de gripa porcina in Romania

Vineri, 14 Ianuarie 2011, ora 12:15
1086 citiri
Nu exista risc de epidemie de gripa porcina in Romania
Foto: Seedol

Numarul de viroze respiratorii si de gripe a crescut simtitor in ultima perioada, insa nu exista inca riscul unei epidemii de gripa porcina in Romania, sustine consilierul Ministerului Sanatatii, Geza Molnar.

"Situatia in Romania in momentul de fata, atat sub aspectul virozelor cat si in ceea ce priveste gripa este calma, este la un nivel caracterizat la nivel european ca nivel scazut, deci nu este o problema de epidemie. In schimb, semnalele din ultimele saptamani dovedesc o crestere atat a cazurilor de viroze cat si a gripei", a declarat Molnar, la Antena 3.

Consilierul Ministrului Sanatatii a amintit ca in ultima saptamana au fost inregistrate peste 67.000 de cazuri de viroze respiratorii si cateva cazuri de gripa, numarul virozelor fiind in crestere. Bolnavii provin din diverse zone ale tarii, sustine Geza Molnar, ceea ce arata ca nu exista un focar si ca gripa se importa cel mai des din tari straine precum Marea Britanie, Irlanda sau Letonia, in care nivelul de alerta este mediu.

Numarul total al infectiilor respiratorii acute raportate este in crestere cu 26,8 % fata de cel inregistrat in saptamana precedenta. De asemenea, numarul cazurilor de viroze respiratorii care au necesitat internare este in crestere, potrivit ministerului Sanatatii.

Au fost izolate in saptamana precedenta, un numar de 4 virusuri gripale, din care 3 virusuri gripale de tip AH1N1 (2 in judetul Iasi si unul in judetul Maramures) si un virus gripal de tip A H3 N2.

Consilierul ministrului este de parere ca ne putem astepta la o crestere a numarului de viroze in perioada urmatoare si recomanda persoanelor care sunt bolnave sa urmeze recomandarile medicilor si sa se trateze din timp.

Se intoarce gripa porcina? Au aparut primele cazuri din 2011

Primul caz de gripa porcina a aparut la barbat de 61 de ani care prezinta o forma de boala severa si care a calatorit in Egipt si s-a intors in Romania la inceputul anului. In prezent, pacientul se afla internat, prezinta insuficienta respiratorie si este ventilat mecanic. Pacientului i se administreaza terapie antivirala.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#gripa porcina, #Geza Molnar gripa porcina, #epidemie gripa porcina , #gripa porcina