OMS, atentionata sa ia in calcul si gravitatea bolii cand ridica nivelul de alerta la 6

Luni, 18 Mai 2009, ora 18:58
653 citiri
OMS, atentionata sa ia in calcul si gravitatea bolii cand ridica nivelul de alerta la 6
Foto: Reuters

Mai multe tari au cerut luni Organizatiei Mondiale a Sanatatii sa dea dovada de mai multa flexibilitate in interpretarea nivelelor de alerta pandemica, in special sa ia in calcul si gravitatea bolii, nu numai raspandirea sa geografica, in momentul declararii unei pandemii, relateaza Reuters.

Declararea fazei 6 de alerta pandemica, cel mai inalt nivel, ar trebui sa reflecteze si gravitatea virusului, nu numai extinderea sa geografica, au declarat unii participanti la adunarea anuala a OMS.

Virusul gripei porcine a infectat pana in prezent 8.829 de persoane din 40 de tari si a provocat 74 decese, potrivit celui mai recent bilant al OMS.

Organizatia a decretat nivelul 5 de alerta in urma constatarii transmiterii sustinute in America de Nord. Nivelul 5 inseamna ca o pandemie este iminenta, iar OMS ar putea trece la faza 6 daca va constata un focar autonom intr-o alta tara, chiar daca este vorba de forme usoare.

Reprezentanul Elvetiei a afirmat ca decretarea nivelului 6 de alerta ar trebui legata de momentul in care companiile trebuie sa treaca la producerea unui vaccin antipandemic in locul celui impotriva gripei sezoniere.

"Trebuie sa ne schimbam si sa ne adaptam in functie de circumstante. Eu cred ca trebuie sa va dam dumneavoastra (Margaret Chan, directoarea OMS - n.red.) si echipei dumneavoastra mai multa flexibilitate in a declara sau nu faza 6", a spus ministrul britanic al sanatatii, Alan Johnson. "Am explicat in tara noastra si probabil ca au explicat si altii, ca o pandemie descrie raspandirea geografica, nu severitatea (bolii - n.red.). Este foarte important ca acest lucru sa fie reflectat in capacitatea dumneavoastra (de a decide - n.red.) daca trecem de la 5 la 6", a adaugat el. "Deci as vrea sa va propun mai multa flexibilitatea in loc de respectarea unui proces mecanic", a spus el.

Si viceministrul japonez al sanatatii a fost de acord lui Johnson privind nevoia flexibilitatii in decretarea nivelului 6 de alerta pandemica.

"Imi cereti ca inainte de a trece la faza 6 sa iau in calcul si alti factori. Voi lua in considerare cererea dumneavoastra, dar as vrea sfaturi si din partea altor state membre privind cum sa actionam in continuare", a raspuns Chan.

Si alte tari si-au exprimat sustinerea pentru aceasta propunere, printre care China, Oman, Egipt si Emiratele Arabe Unite.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
#gripa porcina, #Organizatia Mondiala Sanatatii, #nivel alerta gripa , #gripa porcina